Νοσοκομείο Νάξου - Γ. Βλασερός: "Επιτακτική ανάγκη, η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας

«Στο ερώτημα θα μπορούσε ο ασθενής να αντιμετωπισθεί στο Νοσοκομείο της Νάξου; Η απάντηση είναι «ναι», εφόσον υπήρχε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Τί είναι Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ); Είναι μία μικρή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κατάλληλα εξοπλισμένη η οποία θα έχει την δυνατότατα ειδικά για την Νάξο να παρακολουθεί επείγοντα περιστατικά όπως εμφράγματα μυοκαρδίου, ατυχήματα με κρανιοεγκεφαλικές καλώσεις ή επιδείνωση χρονίων καρδιαναπνευστικών νοσημάτων τουλάχιστον προσωρινά, έως ότου διακομισθεί ο ασθενής με ασφάλεια σε ειδικό κέντρο εφόσον το έχει ανάγκη». Ποιος το αναφέρει αυτό το ερώτημα και την απάντηση; Ο Γιάννης Βλασερός, γιατρός και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στις Κυκλάδες, καταθέτει τον προβληματισμό του για την απουσία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, όσον αφορά την απουσία της από το Νοσοκομείο Νάξου…

Ας δούμε τι τονίζει στο άρθρο του…

«Ότι αντιμετώπισα από κοντά κατά την διάρκεια της νοσηλείας της μητέρας μου στο νοσοκομείο της Νάξου πριν από επτά μήνες την έλλειψη δηλαδή μίας στοιχειώδους μονάδας αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) το εισέπραξα και από μακριά πριν από λίγες μέρες στη προσπάθεια της διαχείρισης του σοβαρού προβλήματος υγείας του αείμνηστου πρώην αντιδημάρχου Στάθη Πιτταρά.

Η έλλειψη στοιχειώδους μονάδας παρακολούθησης δημιούργησε την ανάγκη ο ασθενής να μεταφερθεί με ελικόπτερο στην Σύρο εκθέτοντας τον στους κινδύνους της μεταφοράς και υποβάλλοντας τους συγγενείς του σε ψυχοφθόρα ταλαιπωρία και τελικά παρά την προσπάθεια των ιατρών λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του, ο ασθενής δυστυχώς κατέληξε.

Στο ερώτημα θα μπορούσε ο ασθενής να αντιμετωπισθεί στο Νοσοκομείο της Νάξου; Η απάντηση είναι ναι εφόσον υπήρχε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Τί είναι Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Είναι μία μικρή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κατάλληλα εξοπλισμένη η οποία θα έχει την δυνατότατα ειδικά για την Νάξο να παρακολουθεί επείγοντα περιστατικά όπως εμφράγματα μυοκαρδίου, ατυχήματα με κρανιοεγκεφαλικές καλώσεις ή επιδείνωση χρονίων καρδιαναπνευστικών νοσημάτων τουλάχιστον προσωρινά έως ότου διακομισθεί ο ασθενής με ασφάλεια σε ειδικό κέντρο εφόσον το έχει ανάγκη.

Είναι βέβαια γεγονός, ότι αρκετά περιστατικά τα οποία διακομίζονται με την λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο Νοσοκομείο της Νάξου και να απαλλάξουν τους γιατρούς από την αγωνία της ανάγκης της διακομιδής, τον ασθενή από τον κίνδυνο της μετακίνησης και τους συγγενείς από την μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα.

Η ΜΑΦ βέβαια χρειάζεται εκτός από κατάλληλο εξοπλισμό και ιατρούς με σχετική εμπειρία την οποία πιστεύω ότι την διαθέτουν οι αρκετά ικανοί γιατροί του νοσοκομείου της Νάξου καρδιολόγοι παθολόγοι χειρουργοί και κυρίως οι αναισθησιολόγοι (ένας εκ των οποίων αναισθησιολόγων θα μπορούσε να καταστεί επιστημονικά υπεύθυνος της ΜΑΦ) με κύριους και απαραίτητους συνεργάτες τις /τους νοσηλεύτριες /ες αφού υποβληθούν σε μια ανάλογη εκπαίδευση. Κυριαρχικό ρόλο στη λειτουργία της ΜΑΦ θα παίξει η ήδη λειτουργούσα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Η αρχή είναι πάντοτε δύσκολη και όλοι Πολιτεία, γιατροί νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει να το επιχειρήσουμε.

Η λειτουργία εξάλλου του Νοσοκομείου -ΚΥ Νάξου σαν κανονικού νοσοκομείου με εγχειρήσεις και τοκετούς με καισαρικές απαιτεί την ύπαρξη μίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Έχω να τονίσω για μια άλλη φορά με αίσθημα ευθύνης ότι παρότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές βελτιώσεις στη στελέχωση λειτουργία του το Νοσηλευτικό Ίδρυμα με την επωνυμία Νοσοκομείο - ΚΥ Νάξου δυστυχώς δεν είναι κανονικό νοσοκομείο. Η Νάξος όμως και τα γύρω νησιά έχουν ανάγκη ενός αξιόπιστου Νοσοκομείου το οποίο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των νησιών για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες περίθαλψης των μονίμων κατοίκων της αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της,

*Ο Γιάννης Ν. Βλασερός είναι Δρ Ιατρός Καρδιολόγος

Υποψήφιος Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News