Νοσοκομείο Νάξου: Ο τελευταίος των ...σκαπανέων της υγείας (Δημήτρης Βενιέρης) αποχωρεί

Ο χρόνος γυρίζει πίσω…  Όχι, πολύ. Στην 11η Απριλίου του 2018 και στην αίθουσα «Ιάκωβος Καμπανέλης» του Δημοτικού Μεγάρου Νάξου. Εκεί, όπου ο …οικοδεσπότης Δήμος πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής για τους …σκαπανείς της Υγείας του νησιού. Για τους πρώτους γιατρούς που άφησαν τα ιατρεία τους και εντάχθηκαν στο τότε ΕΣΥ ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια που είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του 80 (!!!) και το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου να λειτουργήσει… Τιμώμενα πρόσωπα εκείνης της βραδιάς, οι παθολόγοι Δημήτρης Βενιέρης, Γερμανός Καπίρης, Ηλίας Καραμπάτσος, Γιάννης Κλεάνθους, ο οφθαλμίατρος Νίκος Βενιέρης και ο παιδίατρος Φραγκίσκος Βενιέρης…. Ο αγαπημένος Ηλίας για προσωπικούς λόγους βρίσκονταν εκτός Νάξου και ο Δημήτρης Βενιέρης έμοιαζε ως ο τελευταίος των …Μοϊκανών ή των σκαπανέων της Υγείας καθότι ήταν ακόμη ενεργός. Όχι, πολύ. Έως το τέλος του 2018….  Μάλιστα, ο Δήμαρχος κος Μαργαρίτης είχε εξάρει το θάρρος και τη δύναμή τους που είχαν αρνηθεί τον ιδιωτικό τομέα και τις σειρήνες της Αθήνας για να σηκώσουν ένα βάρος πρωτόγνωρο..

Εκείνο το βράδυ, ο φιλόλογος Μανόλης Κορρές, .. σειρά των γιατρών όπως θα λέγαμε εάν είμαστε στο Στρατό, είχε κλέψει τη παράσταση κάνοντας μία ιδιαίτερα συναισθηματική προσέγγιση όχι μόνο στην ιστορία του Κέντρου Υγείας, αλλά και της προσφοράς των γιατρών… Τους χαρακτήρισε ως «την σπονδυλική στήλη της Υγείας», τόνισε ότι με «σεβασμό και πίστη στα Ιπποκράτεια κελεύσματα, άσκησαν την επιφανέστατη τέχνη την ιατρική κάνοντας πράξη τις εντολές του Ιπποκράτη» και ευχήθηκε όπως όλοι έχουν μακροημέρευση και υγεία αλλά και ένα τεράστιο χαμόγελο στο υπόλοιπο της ζωής τους»…

Όμως, ο χρόνος είναι ανίκητος… Και σήμερα, Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018, κλείνει οριστικά αυτός ο κύκλος των σκαπανέων της υγείας στη Νάξο. Ο λόγος; Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε σε μερικές ώρες και ο Δημήτρης Βενιέρης να πάρει το δρόμο για την σύνταξη.

Ο ίδιος βέβαια βρέθηκε στο Νοσοκομείο και κάνει κανονικά την υπηρεσία του όπως φαίνεται από την δημοσιοποίηση του Διοικητή του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου κου Απιδόπουλου, ο οποίος στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει προχωρήσει σε ανάρτηση φωτογραφίας του κου Βενιέρη με δύο νοσηλεύτριες (Τσιμπλάκη και Σκουλάξινου) και σημειώνει « Τι να πει κανείς για την προσφορά ,του Διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Νάξου κ. Δημήτρη Βενιέρη. Τελευταία ημέρα σήμερα πριν την συνταξιοδότηση του και βρίσκεται στο νοσοκομείο με τους ασθενείς και το προσωπικό που τον αγαπάει.

Έπειτα από 32 χρόνια στο νοσοκομείο μέχρι την τελευταία μέρα εκεί ,όπως πάντα. Θαυμάζω την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και τον επαγγελματισμό του. Τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί του».

Ακολούθησαν αρκετά σχόλια, ακόμη και από πρώην εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Νάξου εμείς όμως κρατάμε αυτό που είχε δηλώσει εκείνο το βράδυ της 11ης Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοϊας και Επικοινωνίας αλλά και Έπαρχος Νάξου κος Ιωάννης Μαργαρίτης «χωρίς τους γιατρούς, δεν θα είμαστε εμείς εδώ στο νησί»…