Νοσοκομείο Νάξου: Προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος για παιδιά

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούμε συχνά πυκνά για τον προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που είτε πρόκειται απλά να συμμετέχουν στις συνήθεις αθλοπαιδιές του σχολείου τους ή συμμετέχουν πιο σοβαρά σε κάποια οργανωμένη ομάδα, με συγκεκριμένες ώρες προπόνησης την ημέρα, αγώνες, πρωταθλήματα κλπ. Και οι γονείς τρέχουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη των παιδιών... Φέτος, το Νοσοκομείο Νάξου προχωρεί σε μία κίνηση που σίγουρα αξίζει αναφοράς. Σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης προχωρεί σε προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο παιδιών προσχολικής ηλικίας.. Κοινώς; Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Τα παιδιατρικά τμήματα των δύο Νοσοκομείο θα συνεργαστούν τις ημέρες των γιορτών (από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου) με την ελπίδα ότι το σύνολο των παιδιών της Νάξου σ αυτές τις ηλικίες θα περάσουν από το νοσοκομείο για μία εξέταση που χαρακτηρίζεται ως απλή, ανώδυνη και κυρίως; σωτήρια.... 

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Νοσοκομείο Νάξου που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες και κυρίως απευθύνεται στους γονείς... 

Το Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου, σε συνεργασία με την Παιδο-Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης θα πραγματοποιήσει καρδιολογικό έλεγχο σε παιδιά σχολικής ηλικίας στην Νάξο.

ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Αγαπητοί γονείς,
Η καρδιολογική εξέταση των παιδιών μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα σοβαρές για την υγεία των παιδιών καταστάσεις οι οποίες υπάρχουν από τη γέννηση του παιδιού (συγγενείς καρδιοπάθειες). Παράλληλα υπάρχουν κληρονομικές παθήσεις, από τις οποίες συγκεκριμένες οικογένειες διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τέλος ήδη από την παιδική ηλικία αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημεία καταστάσεων που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο στην ενήλικο ζωή (υπέρταση, παχυσαρκία κτλ).

Η Παιδοκαρδιολογική Μονάδα της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠαΓΝΗ) σε συνεργασία με το Παιδιατρικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου και την υποστήριξη και των δασκάλων του σχολείου σας, ξεκινάει μια προσπάθεια με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα αυτό.
Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιολόγηση και η ανάπτυξη συστήματος ελέγχου των παιδιών για παρουσία καρδιοπάθειας, με τη χρήση απλών μεθόδων. Αναλυτικά εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με εμπειρία στην καρδιολογική εξέταση των παιδιών προσφέρει τη δυνατότητα της εξέτασης των παιδιών σε απογευματινή ώρα στο Νοσοκομείο / Κέντρο Υγείας της περιφέρειάς σας. Τα παιδιά θα προσκομίσουν το παρόν έντυπο. Έντυπο του ΑΤΟΜΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ (θα συμπληρωθεί με τη βοήθεια του γιατρού, καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορέσουμε να σας δώσουμε τις σωστότερες οδηγίες για το παιδί σας). Οι πληροφορίες του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, που θα συμπληρώσετε είναι εμπιστευτικές, προστατεύονται από ιατρικό απόρρητο και θα χρησιμοποιηθούν ως ανώνυμες πληροφορίες αποκλειστικά για τους σκοπούς του προγράμματος. 

Η εξέταση των παιδιών από τους ιατρούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, την ακρόαση του θώρακα και της καρδιάς με καταγραφή των ήχων της καρδιάς σε φορητό υπολογιστή καθώς και την καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι εξετάσεις θα αξιολογηθούν από εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα και θα δοθεί σχετικό πιστοποιητικό. Εάν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω παρακολούθησης, θα διατεθεί ιδιαίτερος χρόνος αποκλειστικά για το σκοπό αυτό από την Παιδοκαρδιολογική Μονάδα του ΠαΓΝΗ, έπειτα από συνεννόηση μαζί σας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα του καρδιολογικού ελέγχου είναι να συνοδεύετε τα παιδιά σας σε όλο το χρόνο της εξέτασης αλλά και η επίβλεψη της ασφαλούς προσέλευσης, παραμονής και επιστροφής τους στο σπίτι.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση στη διάθεσή σας

Ανταλένα Τσατσοπούλου
Παιδίατρος, Επιμελήτρια ΓΝ-ΚΥ Νάξου, Μέλος Ελληνικής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας
Αντιπρόεδρος Ομάδας Εργασίας Μυοκαρδιοπαθειών της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
Email: adalena@otenet.gr

Ιωάννης Γερμανάκης
Επικ. Καθηγ. Παιδιατρικής-Παιδοκαρδιολογίας
Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κρήτης
Ε mail: germjohn@med.uoc.gr

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ 3ης ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ 26-12-2018 ΕΩΣ 5-1-2019
ΩΡΕΣ 13.00 – 20.00 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ
Επικοινωνία για ραντεβού: 22853-60645
Κ. Χάρος Γεώργιος, Κ. Βλασερού Μαρίκα

(φωτογραφία άρθου: Εφημερίδα "Καθημερινή") 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News