Νοσοκομείο Νάξου: Την Τρίτη (23/10) ανοιχτά όλη την ημέρα το Ιατρείο Πόνου

«Επειδή νοιάζομαι». Αυτό το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας υιοθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας - ΠΑΡΗΣΥΑ, η οποία την ερχόμενη Τρίτη «ανοίγει» για το κοινό 24 ιατρεία πόνου ανά τη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο να έρθουν σε επαφή με τους ειδικούς γιατρούς και να διεκδικήσουν το απόλυτο δικαίωμά τους στο να μην πονάνε.

Ο στόχος της Ημέρας Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας 2018, είναι να γίνουν γνωστές και να αναδειχθούν οι εθελοντικές αυτές δομές των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων, που αν και δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στους οργανισμούς των νοσοκομείων, συνεχίζουν να προσφέρουν την επιστημονική τους υποστήριξη στους ασθενείς που υποφέρουν. Είκοσι τέσσερα ιατρεία πόνου που στεγάζονται στα νοσοκομεία Αρεταίειο, Σισμανόγλειο, Αγιοι Ανάργυροι, Αγιος Σάββας, Κοργιαλένειο Μπενάκειο, Σωτηρία, Γ. Γεννηματάς, Μεταξά, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Θήβας, Καρδίτσας, Ξάνθης, Σερρών, Αγιος Ανδρέας Πατρών, Νάξου, Κω, Χίου, Κατερίνης, Καβάλας, Λάρισας και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης, θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 23 Οκτωβρίου για το κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για το θεραπευτικό τους έργο.

Μένοντας στη Νάξο να σημειώσουμε ότι στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας, λειτουργεί και πάλι από τον Σεπτέμβριο του 2017 το Ιατρείο Πόνου (1η κίνηση τον Ιανουάριο του 16) με τον αναισθησιολόγο Γιάννη Χρονάκη να έχει αναλάβει το βαρύ έργο να κάνει γνωστή τη δράση του ... Και έως τώρα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μοναδικό στο Νότιο Αιγαίο. Με εκατοντάδες επισκέψεις και καθημερινή λειτουργία προσφέρει ανάσα και ηρεμία στους χρόνια πάσχοντες και όσους αντιμετωπίζουν πόνους λόγω διάφορων αιτιών. Και όπως μπορείτε να ακούσετε στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Aegean Voice 107.5" και στην εκπομπή Carpe Diem "Αδραξε την ημέρα", η Νάξος έχει ένα πλεονέκτημα και ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της που οφείλει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρον.. 

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» η γενική γραμματέας της Εταιρείας, κ. Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού, συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν σε νοσοκομεία 57 ιατρεία πόνου που δέχονται ασθενείς με χρόνιο πόνο (κυρίως λόγω καρκίνου ή νευρολογικών νοσημάτων) και τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα του τμήματος Αναισθησιολογίας και σε εθελοντική βάση, γεγονός που δεν διασφαλίζει την τακτική λειτουργία τους. Ειδικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, τα ιατρεία πόνου «ανοίγουν» λίγες ημέρες την εβδομάδα, όποτε δηλαδή μπορούν να παραστούν οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου. Παρότι υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στους Οργανισμούς των νοσοκομείων, εξέλιξη που θα επέτρεπε τη στελέχωσή τους και την τακτική λειτουργία τους.

Η ΠΑΡΗΣΥΑ, στο πλαίσιο του αγώνα για πλήρη ενσωμάτωση της Παρηγορητικής Φροντίδας στο σύστημα υγείας της χώρας μας, συνέταξε συγκεκριμένες προτάσεις με τη μορφή διακήρυξης, την οποία έχουν υπογράψει σημαντικές προσωπικότητες του επιστημονικού, πνευματικού, καλλιτεχνικού χώρου καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Τη διακήρυξη έχει χαιρετίσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Με τη διακήρυξη η Εταιρεία καλεί –μεταξύ άλλων– τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας να αλλάξουν τις υπάρχουσες δομές και πολιτικές ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Παρηγορητικής Φροντίδας και να διασφαλίσουν συνέχεια στην ολιστική μορφή αντιμετώπισης του πόνου, ενώ ζητεί από τα νοσοκομεία να καθιερώσουν την Παρηγορητική Φροντίδα ως απαραίτητη υπηρεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News