Νοσοκομείο Σαντορίνης: Θέμα χρόνου τα εγκαίνια

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ο Παύλος Πολάκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε βάλει ένα στοίχημα: να λειτουργήσει φέτος το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Ένα στοίχημα αξίας 14.000.000 ευρώ, το ποσό δηλαδή που είχε δοθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους για την κατασκευή του Νοσοκομείου στη Σαντορίνη. Ολοκληρώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, όμως όλο αυτό το διάστημα δεν μπόρεσε να ανοίξει τις θύρες του. Ο λόγος; Δεν έβρισκαν τα κονδύλια για να μπορέσει να πάρει … μπροστά. Η δικαιολογία ήταν ότι χρειάζονταν ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες του αλλά όλοι γελούσαν γνωρίζοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έδινε τα 3.000.000 για διαφημίσεις !!!!! Και η Σαντορίνη φώναζε ότι χρειάζονταν νοσοκομείο και όχι ένα απλό κέντρο υγείας έστω και αναβαθμισμένο.

Από τον Φεβρουάριο έως … αύριο, ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη βρεθεί δύο φορές στη Σαντορίνη, έχει αρκετές συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και όπως όλα δείχνουν έφτασε η μεγάλη ώρα. Από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, πριν από μερικές ημέρες δήλωσε ότι «στις 15 Ιουλίου θα έχουμε τα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σαντορίνης».

Και αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός του κος Πολάκης επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου θα βρίσκεται στην Σαντορίνη. Και θα συνοδεύεται από την διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Όλγα Ιορδανίδου, τον πρόεδρο του ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) Μιχάλη Σταύρου και την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» Ελένη Κωστοπαναγιώτου.

Ιστορικό

Ο αναπληρωτής υπουργός θα επιθεωρήσει  - για μία ακόμη φορά - τις υποδομές του νοσοκομείου και θα συνομιλήσει με το προσωπικό, το οποίο έως αυτή τη στιγμή αποτελείται από 22 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 56 νοσηλευτές-ριες, καθώς και 59 άτομα διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό. Απομένει δε να μάθουμε πότε και ποιος θα είναι ο νέος διοικητής του… Μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει συνάντηση με φορείς του νησιού. Η δημιουργία νοσοκομειακού ιδρύματος στο Καρτεράδος Θήρας, είναι έργο ενταγμένο στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της εταιρείας 2009-2011 (ΦΕΚ τ.Β΄1830/03-09-2009), δυναμικότητας 50 κλινών και συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ., και στοίχισε 13,9 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα είναι 5 εκατομμύρια ευρώ. Στο Νοσοκομείο περιλαμβάνονται Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας, Απεικονιστικά Εργαστήρια, Βιοπαθολογικά Εργαστήρια, Μαιευτικό τμήμα, Χειρουργικό τμήμα, Νοσηλευτικές Μονάδες (32 κλινών), Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (5 κλινών)κα Μονάδα Εμφραγμάτων (5 κλινών).  Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός του νέου νοσοκομείου είχαν ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, είχε παγώσει η στελέχωσή του. Στο πλαίσιο, όμως, του «παράλληλου προγράμματος» το Νοσοκομείο Σαντορίνης εντάχθηκε στην ανώνυμη εταιρεία ΑΕΜΥ και καταργείται έτσι το Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Με πληροφορίες από το health.in.gr (κείμενο Μαίρη Μπιμπή)