Νότιο Αιγαίο: Παραμένει στο ...βαθύ κόκκινο η Μύκονος, μπήκε και η Κάλυμνος

Κρούσμα, Μύκονος

Καλά και άσχημα νέα για τις Κυκλάδες… Σε lockdown τύπου Αττικής μπαίνει από αύριο Σάββατο (06.00) έως την 1η Μαρτίου ο δήμος Καλυμνίων (Νότιο Αιγαίο) και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς-, αυτές οι δύο περιοχές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Στον Δήμο Καλυμνίων τα κρούσματα ανέρχονται σε 69, ενώ στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. 

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς στην Αχαΐα παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων, καθώς τα ενεργά κρούσματα από τα 732 την προηγούμενη εβδομάδα έχουν περιοριστεί στα 700, ενώ και στην Εύβοια αποδίδουν τα μέτρα, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν μειωθεί στα 370 από 501.

Αντίθετα, εκτός … τίθεται ο Δήμος Θήρας καθότι την τελευταία εβδομάδα έχει εμφανίσει σημαντική βελτίωση.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

    Ο Δήμος Καλυμνίων

    Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

    Ο Δήμος Μυκόνου

    Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

    Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

    Η Περιφέρεια Αττικής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο» εντάσσονται η ΠΕ Κεφαληνίας, ο δήμος Θάσου όλη η Ηλεία πλην της Ανδρίτσαινας, ο δήμος Αγιάς Λάρισας, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κόρινθος και η Νεμέα, ο δήμος Άργους-Μυκηνών, αλλά και ο δήμος Ζίτσας των Ιωαννίνων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα επαναξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ήπειρο.

Στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, ο δήμος Τανάγρας-Θηβαίων, αλλά και Καρπάθου.

Αντίθετα, δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης, Ζακύνθου και Εορδαίας Κοζάνης. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τι ισχύει για τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, τονίζεται η ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News