Νότιο Αιγαίο - Σύμπλευση: Ξεκινούν οι "γιατροί με τα Φουσκωτά"

«Γιατροί με τα φουσκωτά»… Η πιο απλά «Σύμπλευση»… Για μία ακόμη χρονιά (πέρυσι λόγω κορωνοϊού οι αποστολές δεν έγιναν αλλά η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κανονικά μέσω κάλυψης αναγκών ελέω πανδημίας) τα μέλη της «Σύμπλευσης» είναι έτοιμα για να σηκώσουν άγκυρα στα σκάφη τους και να βρεθούν στους αγαπημένους τους φίλους.. Τους ακρίτες στα νησιά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου.. Πέμπτη 13 Μαϊου η αναχώρηση από το Λαύριο και εννέα διαφορετικές προσεγγίσεις με επιστροφή την 23η Μαϊου. Και στις Κυκλάδες περιλαμβάνουν στάση σε Σίκινο – Ηρακλειά και Δονούσα…

Η Σύμπλευση ΑΜΚΕ ανακοινώνει ταυτόχρονα

α) την πραγματοποίηση του Διάπλου 2021 σε εννέα τουλάχιστον μικρά ακριτικά και απομονωμένα νησιά από την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 ως και την Κυριακή 23 Μαΐου,

και β) την ένταξη της αποστολής στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού κατά της covid-19 και την Επιχείρηση Ελευθερία. Κατά την διάρκεια του Διάπλου 2021 εθελοντές και φουσκωτά της Σύμπλευση ΑΜΚΕ θα αποσπαστούν από την κύρια αποστολή προκειμένου να προστεθούν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που καθημερινά ενισχύει την ανοσία του νησιωτικού πληθυσμού.

Η συνεργασία στο πλαίσιο της επιχείρησης Ελευθερία, κατόπιν επικοινωνίας με την ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, θα υλοποιηθεί σε τρία μεγάλα νησιά, την Κω, την Σάμο και την Μύκονο και θα αυξήσει κατά πάνω από 120 τα συνολικά ναυτικά μίλια που θα διανυθούν. Είναι η δεύτερη συνεργασία της Σύμπλευση ΑΜΚΕ με κρατικό φορέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, μετά την αντίστοιχη του Μαΐου του 2020 όταν μαζί μας ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και θεσμοθετήθηκαν οι Πλωτές Ομάδες covid-19.

Ο Διάπλους 2021 της Σύμπλευση ΑΜΚΕ θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 13 Μαΐου ως και την Κυριακή 23 Μαΐου, με αφετηρία και κατάληξη τις εγκαταστάσεις της Olympic Marine - Marina (Sounion) στο Λαύριο, φτάνοντας μέχρι την άκρη του ανατολικού Αιγαίου, σε μία συνολική διαδρομή άνω των 450 ναυτικών μιλίων. Μαζί μας, θα έχουμε την ZEN Marine, σημαντικό αρωγό στην προσπάθειά μας.

Το σύνολο της ιατρικής/νοσηλευτικής ομάδας έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19, ενώ το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής μέσω του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Επιπρόσθετα: πριν τον απόπλου από το Λαύριο ολόκληρη η αποστολή θα κάνει τεστ σε κινητή μονάδα που θα διαθέσει ο ΕΟΔΥ, όπως και πριν τον απόπλου από κάθε νησί προς το επόμενο ολόκληρη η αποστολή θα κάνει rapid test που εξασφάλισε με ίδιους πόρους

sympl.jpg

Ο στόλος των 11 φουσκωτών σκαφών θα μεταφέρει πάνω από 40 εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και εξειδικευμένο προσωπικό παραϊατρικών υπηρεσιών, κατά σειρά στα νησιά Σίκινος, Ηρακλειά, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Φούρνοι, Θύμαινα, Λέβιθα, Κίναρος, Δονούσα, προκειμένου να προσφερθούν στους κατοίκους δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις και συναφείς υπηρεσίες σε πάνω από 20 ειδικότητες και πεδία:

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ/ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

- ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

- ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

- ΜΑΣΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

- ΤΕΣΤ ΠΑΠ

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

- TRIPLEX

- ΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

- ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗ

ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ (ΜΕΤΡΗΣΗ)

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΙΚΗ

- ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΙΚΗ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΩΡΛ

- ΑΚΟΥΟΓΡΑΜΜΑ

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας γίνεται σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας), το οποίο επίσης έφερε την Σύμπλευση αρωγό την προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ για την δημιουργία και ενίσχυση της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Δωρεά που αφορά τα απαιτούμενα ιατρικά και παραϊατρικά αναλώσιμα εξασφαλίστηκε από την Pharmaservice και την ThraceGroup. Προκειμένου να μειωθεί το κόστος που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εθελοντές (καύσιμα, διαμονή), η Σύμπλευση εξασφάλισε δωρεές από τα ΕΛΠΕ Όμιλος Εταιρειών και την AVIN.

Αντίστοιχα, έχει την στήριξη των Όμιλος ΙΑΣΩ, Δίγκας Γ. Ιατρικά- Digas G. Medicals, Όμιλος Ευρωκλινικής, Biotrans SA, για την πραγματοποίηση ασφαλούς λήψης δειγμάτων αίματος από τους ακρίτες, την σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες μεταφορά τους, την ανάλυσή τους σε πιστοποιημένα εργαστήρια, αλλά και την ασφαλή διαχείριση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Η Σύμπλευση έχει ήδη επικοινωνήσει με όλα τα σχολεία των νησιών που περιλαμβάνονται στον Διάπλου 2021, έχει καταγράψει ελλείψεις σε ηλεκτρονικό/εκπαιδευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, τις έχει αξιολογήσει θα προχωρήσει όπως σε κάθε αποστολή σε δωρεά τους, προκειμένου να ενισχύσει τους λειτουργούς της εκπαίδευσης στο έργο τους.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με δωρεές στάθηκαν φέτος οι Pharmathen, Smirdex S.A.  Coated Abrasives Industry, Black & Decker Ελλάς. Παράλληλα, με χορηγό την Winmedica (θυγατρική της Elpen) η Σύμπλευση προχώρησε στην δωρεά εξοπλισμού στο ΠΠΙ των Φούρνων.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων ψυχαγωγίας και ενημέρωσης τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, σε ένα ευρύ φάσμα (STEM για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού, εργαστήρι «Προστατεύσου!» για την πρόληψη κακοποίησης/παρενόχλησης εφήβων με την τεχνογνωσία που προσέφερε η Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την τεχνογνωσία του we4all).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την 11ήμερη αποστολή της Σύμπλευση ΑΜΚΕ, με live video από πλεύση και δράσεις, βίντεο από τους προορισμούς που θα περιλάβει και τα όσα γίνουν εκεί, στα social media της ομάδας:

https://www.facebook.com/Symplefsi/

https://www.instagram.com/Symplefsi/

youtube κανάλι https://www.youtube.com/channel/UCc_pl5LJOViV5nDSQkEbQlg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News