Ομάδα Αιγαίου, επίτιμοι δημότες Κουφονησίου (video)

Από το Κουφονήσι – ο πρώτος σταθμός φέτος του 21ου Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου – ξεκίνησε τη Πέμπτη 7 Μαΐου με στόχο να ολοκληρωθεί την 18η Μαΐου έχοντας επισκεφθεί 11 νησιά στο Αιγαίο… Η Ομάδα με 13 φουσκωτά σκάφη, το εξειδικευμένο πλωτό ασθενοφόρο σκάφος Μηνάς Ε, με 102 εθελοντές, εκ των οποίων 35 ιατροί (πλέον των φοιτητών ιατρικής και των ειδικευόμενων) - 22 ειδικοτήτων - θα επισκεφτεί φέτος 11 νησιά στα οποία θα διενεργηθούν ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις των κατοίκων ενώ στη δράση της Ομάδας φέτος, περιλαμβάνονται και άλλες δραστηριότητες όπως ομιλίες για το bullying, το κάπνισμα κ.λπ. Θα δωρισθεί επίσης εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό στα σχολεία των νησιών, συνοδευόμενο από έργα υποδομής.

Η Ομάδα Αιγαίου έφτασε στο Κουφονήσι την Πέμπτη 7 Μαΐου όπου η τοπική κοινωνία και η Κοινότητα τους επιφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά ενώ ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αντώνης Κωβαίος τους συνάντησε μεσοπέλαγα και τους συνόδεψε με την λάντζα στην μαρίνα του νησιού....  Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί, τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου ανακηρύχτηκαν επίτιμοι δημότες Κουφονησίου...  Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντώνης Κωβαίος, - στη διάρκεια γεύματος - παρέδωσε στο πρόεδρο της ομάδας Απόστολο Μπιλίρη -  πλακέτα υπογεγραμμένη από το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη, αλλά και ατομικές τιμητικές ανακηρύξεις στα μέλη της ομάδας ... Παρών στην εκδήλωση και ο πρώην Δήμαρχος Αμοργού Νικήτας Ρούσσος που τους ευχαρίστησε για τη συνεχή παρουσία τους και προσφορά τους στους κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου. Η πλακέτα γράφει: "Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακηρύσσει τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου Επίτιμους Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης για την ιατρική και πολιτιστική συνεισφορά στους κατοίκους Κουφονησίου".

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή στα ιατρεία της Ομάδας Αιγαίου εξετάσθηκαν πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας. Οι ειδικότητες των ιατρείων ήταν: Αγγειοχειρούργος, Γαστρεντερολόγος, Γενικός Χειρούργος, Γυναικολόγος, Ιατρείο ελέγχου και πρόληψης οδοντιατρικών παθήσεων, Ιατρείο ελέγχου και πρόληψης πνευμονολογικών παθήσεων, Ιατρείο Μαστού, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπεδικός, Ουρολόγος, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος, Παιδίατρος, Πλαστικός Χειρούργος, Ψυχίατρος, Ψυχολόγος και ΩΡΛ.

Σημαντική βοήθεια πρόσφεραν οι γιατροί της Ομάδας Αιγαίου στον Αγροτικό ιατρό του νησιού, όταν παρουσιάστηκε ιατρικό περιστατικό ενός 53χρονου άντρα που έπεσε από ύψος 4ων μέτρων. Ο άτυχος άντρας βρέθηκε εν μέσω ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που έσπευσαν προς βοήθεια. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα και ότι ήταν απαραίτητο με τον εξοπλισμό που διέθετε η Ομάδα, ώστε να γίνει μία ασφαλή διακομιδή.

Το πρόγραμμα της ομάδας Αιγαίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 07/05: Αναχώρηση. Λαγονήσι - Κουφονήσι. Στήσιμο ιατρείων. Διανυκτέρευση.

Παρασκευή 08/05:  Κουφονήσι ιατρεία. Διανυκτέρευση.

Σάββατο 09/05: Αναχώρηση μέρους της Ομάδας για Σίκινο. Στήσιμο ιατρείων & ιατρεία. Αναχώρηση μέρους της Ομάδας για Θηρασιά. Στήσιμο ιατρείων & ιατρεία.

Άφιξη όλων - το απόγευμα - στην Ανάφη. Στήσιμο ιατρείων. Διανυκτέρευση.

Κυριακή 10/05: Ανάφη ιατρεία. Αναχώρηση για Αστυπάλαια. Στήσιμο ιατρείων. Διανυκτέρευση.

Δευτέρα 11/05: Αστυπάλαια ιατρεία. Ομιλίες για: τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το κάπνισμα και τις συνέπειες του. Διανυκτέρευση.

Τρίτη 12/05: Αναχώρηση για Πάτμο. Στήσιμο ιατρείων ∓ διανυκτέρευση.

Τετάρτη 13/05: Πάτμος ιατρεία. Ομιλία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Διανυκτέρευση.

Πέμπτη 14/05: Αναχώρηση για Αρκιούς. Στήσιμο ιατρείων & ιατρεία. Αναχώρηση για Λειψούς. Στήσιμο ιατρείων, ιατρεία & διανυκτέρευση.

Παρασκευή 15/05: Λειψοί ιατρεία. Αναχώρηση για Αγαθονήσι. Στήσιμο ιατρείων & διανυκτέρευση.

Σάββατο 16/05: Αγαθονήσι ιατρεία. Αναχώρηση για Φούρνους & Θύμαινα. Στήσιμο ιατρείων. Ιατρεία στη Θύμαινα. Διανυκτέρευση στους Φούρνους.

Κυριακή 17/05: Θύμαινα αιμοληψίες. Φούρνοι ιατρεία & διανυκτέρευση στους Φούρνους.

Δευτέρα 18/05: Επιστροφή Λαγονήσι

Πληροφορίες: Ομάδα Αιγαίου, Naxostimes.gr, Cycladesvoice.gr