+πλεύση: Πρώτη στάση ... Σίκινος (04/04) για το 2019

Και ο πρώτος σταθμός δεν είναι άλλος από την Σίκινο... Εβδομήντα (70) εθελοντές, έντεκα (11) μέρες, έντεκα (11) φουσκωτά και 450 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο συνθέτουν τον 6ο Διάπλου της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας +πλευση (σύμπλευση) που ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου.... Και όπως αναφέραε από τις 3 το μεσημέρι βρίσκονται στην Σίκινο, στις Δυτικές Κυκλάδες... Μάλιστα, θα τοποθετηθεί και η πλωτή προβλήτα που είναι στα πλαίσια των δράσεων εκτός από θέματα υγείας που καλύπτει η "+πλεύση"... 

Εκτός από τη Σίκινο, ομάδα εθελοντών γιατρών, νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας θα επισκεφτούν με πάνω από 30 μέλη, θα επισκεφθεί την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, την Πάτμο, τους Αρκιούς, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι προσφέροντας δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις και υπηρεσίες υγείας σε 17 διαφορετικούς τομείς, με ειδική μέριμνα για τα παιδιά, για τις γυναίκες και τη μητρότητα, αλλά και για τους ηλικιωμένους και κατάκοιτους ασθενείς που χρειάζονται κατ’ οίκον επίσκεψη. Οι ιατρικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν με την έγκριση της αρμόδιας ΔΥΠΕ και σε πλήρη συνεργασία με τους κατά τόπους γιατρούς των ΠΠΙ και ΚΥ.

Οι ειδικότητες που θα καλυφθούν είναι οι παρακάτω:

– Αγγειοχειρουργική
– Αιματαολογικές εξετάσεις
– Ακτινολογία – Υπέρηχοι (άνω/κάτω κοιλιά, θυρεοειδής, triplex αγγείων)
– Γενική χειρουργική
– Γυναικολογία (τεστ Παπ)
– Δερματολογία
– Διατροφολογία-Διαιτολογία
– Καρδιολογία (καρδιογράφημα, triplex καρδιάς)
– Μαστολογία
– Οδοντιατρική (πλήρης φορητή έδρα)
– Ορθοπεδική
– Ουρολογία
– Οφθαλμολογία
– Παθολογία
– Παιδιατρική
– Φυσιοθεραπεία
– ΩΡΛ

Από τους κατοίκους όλων των νησιών θα συλλεχθούν δείγματα αίματος, που θα αναλυθούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια και τα αποτελέσματα θα τους αποσταλούν μέσω των τοπικών λειτουργών του συστήματος Υγείας. Καθώς η πρόληψη είναι η σημαντικότερη προσφορά στην Υγεία όλων, θα γίνουν επίσης ενημερωτικές ομιλίες για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Β’ για ενήλικες, ενώ για τα παιδιά και τους εφήβους θα γίνουν ειδικά παιχνίδια μέσα από τα οποία θα μάθουν για τη σωστή διατροφή.

Η +πλευση με τη βοήθεια χορηγών θα ενισχύσει επίσης τις υποδομές των νησιών με τα παρακάτω έργα:
– Πλωτή προβλήτα στο λιμάνι της Σικίνου για την περαιτέρω αύξηση της δυνατότητας φιλοξενίας σκαφών στο λιμάνι του νησιού
– Pillars παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στο λιμάνι της Ηρακλειάς
– Βοτανικός κήπος με επαπειλούμενα τοπικά φυτά στην Σχοινούσα
– Παιδική χαρά στην Σχοινούσα
– Υποδομή για ηλεκτροφώτιση του κύριου χώρου εκδηλώσεων στον οικισμό των Λειψών

Επίσης, όπως κάθε χρόνο θα καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων των νησιών (μετά την επικοινωνία, συλλογή αιτημάτων και αξιολόγησή τους), σε ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Τέλος, για την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η +πλευση θα μεταφέρει στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά που θα επισκεφτεί την ΚΥΚΛΑΔΟΥΠΟΛΗ, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με αντικείμενο την Ιστορία, τον Πολιτισμό αλλά και το Περιβάλλον των νησιών του Αιγαίου. Επίσης, συνεχίζει την διατήρηση της παράδοσης με παραστάσεις θεάτρου σκιών.

Αναλυτικά, οι προγραμματισμένες αφίξεις ανά νησί:

Πέμπτη 4 Απριλίου: Σίκινος
Παρασκευή 5 Απριλίου: Ηρακλειά
Σάββατο 6 Απριλίου: Σχοινούσα
Δευτέρα 8 Απριλίου: Πάτμος
Τετάρτη 10 Απριλίου: Αρκιοί και Λειψοί
Πέμπτη 11 Απριλίου: Αγαθονήσι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News