Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠολάκης από Λέσβο: "εμείς δεν φυλακίζουμε... Αποκαλύπτουμε"

Πολάκης από Λέσβο: “εμείς δεν φυλακίζουμε… Αποκαλύπτουμε”

|

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης – Τι απάντησε ο Πολάκης στην ερώτηση “εάν θα μπει κάποιος φυλάκη”

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που διεξάγεται στη Μυτιλήνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, της Ρόδου και της Σύρου θα αποτελέσουν ενισχυμένα δευτεροβάθμια νοσοκομεία, τα οποία θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το 80% των περιστατικών. Νοσοκομεία όπως της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Χίου θα ενισχυθούν στις βασικές τους ειδικότητες προκειμένου να καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών. Θα συνεχιστεί η ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας.

«Έχουμε το ωραιότερο αρχιπέλαγος του κόσμου, αλλά δε μπορούμε να έχουμε νευροχειρουργό σε κάθε νησί, και καρδιολόγο σε κάθε βραχονησίδα, αλλά μπορούμε να έχουμε τρία μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία και άλλα επτά ή οκτώ μικρότερα με τις βασικές ειδικότητες, κέντρα υγείας και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και ένα πολύ καλό σύστημα μεταφοράς των ασθενών».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στα νησιά χαρακτήρισε «ιστορική τομή», την δημιουργία βάσης διακομιδών στη Σύρο.

«Οι σταθμοί ελικοπτέρων στη Σύρο και τη Ρόδο έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Έχει μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος ανταπόκρισης και ο αριθμός των περιστατικών που αεροδιακομίζονταν από τα νησιά στην Αθήνα. Το 40% των περιστατικών αυτών, έπαιρναν εξιτήριο την επόμενη μέρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν αναγκαίες. Οι σταθμοί αυτοί θα συνδεθούν με το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και τα άλλα αεροδρόμια του βορείου Αιγαίου, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα δυο αεροπλάνα που θα αγορασθούν με τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου και θα κοστίζουν πολύ φθηνότερα από τις αεροδιακομιδές που γίνονται σήμερα με τα C130 και κοστίζουν χιλιάδες ευρώ την ώρα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες, όπως είπε, αλλαγές που έγιναν στο σύστημα μετά το 2015.

«Η χώρα πέρασε πολλά και ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τους ανθρώπους που υπέφεραν τα προηγούμενα χρόνια και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά έχουμε σταματήσει μια πορεία αποδιοργάνωσης. Έχουμε πετύχει πάρα πολλά κάτω από συνθήκες μνημονίων και επιτροπείας.

Από το 2015 έως σήμερα η δυνατότητα του ορίου αγορών των νοσοκομείων έχει φθάσει τα 300.000.000 ευρώ το χρόνο, πάνω από το όριο αγορών που είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις 31/12/2014, τα δημόσια νοσοκομεία, εάν κατέβαλαν όλα τα χρήματα που διέθεταν σε οφειλές θα είχαν επιπλέον χρέη 330 εκατ. ευρώ. χρέη. Στο τέλος του 2017 τα νοσοκομεία έκλεισαν με 370 εκατ. ευρώ θετικό πλεόνασμα. Από τον Οκτώβριο του 2015, έχουν αναλάβει υπηρεσία 15.000 άτομα και πρόκειται να αναλάβουν ακόμη 4.000. Το 2015 ο ΕΟΠΥΥ είχε εισροές από τα ασφαλιστικά ταμεία, 3.480.000.000 ευρώ. Στο τέλος του 2017 είχε εισροές από τον ΕΦΚΑ, 4.760.000.000 ευρώ. Από το 2015 έως σήμερα, έγινε μια τεράστια μετακίνηση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», είπε ο κ. Πολάκης και συνέχισε.

«Αυτά είναι η βάση στην οποία θα πατήσουμε μετά τον Αύγουστο που θα βγούμε από τα μνημόνια και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μια άλλη Ελλάδα με άλλους δικούς μας όρους.

Όλα αυτά μπόρεσαν να γίνουν εφικτά γιατί κηρύξαμε έναν πολύ μεγάλο πόλεμο στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Διότι στο χώρο της Υγείας, τα προηγούμενα είκοσι χρόνια «παίχτηκε», 85 δισ. ευρώ μαύρο χρήμα, το οποίο έγινε ατομικές περιουσίες, καταθέσεις στην Ελβετία κ.λπ.

Αυτό το φαινόμενο, είναι προφανές ότι δεν το έχουμε εξαφανίσει. Αλλά στην κορυφή το έχουμε μειώσει πάρα πολύ γι’ αυτό και περισσεύουν χρήματα για να κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Γι’ αυτό έχουμε και όλο αυτό τον πόλεμο».

Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο αμαρτωλά συστήματα πελατειακών εξυπηρετήσεων και διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος μέσα από τις διαφημιστικές δαπάνες για διαφημιστικά μηνύματα υγειονομικού χαρακτήρα. Για πρώτη φορά όλα αυτά ερευνώνται από την Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Πολάκης, ενώ επέκρινε ένα μέρος της ότι κινείται με ρυθμούς «κουτσής, ανάπηρης χελώνας».

«Υπάρχουν και κάμποσοι δικαστές οι οποίοι τιμούν τον όρκο τους», τόνισε και κατέληξε.

«Μας ρωτούν: Θα μπει κανένας φυλακή;»

«Εμείς δεν φυλακίζουμε. Εμείς αποκαλύπτουμε. Παίρνουμε μέτρα ώστε να μην ξαναγίνουν αυτά, αλλά την φυλακή πρέπει να τη βάλουν οι δικαστές. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα. Θα τα καταφέρουμε και θα φθάσουμε στον Σεπτέμβριο του 2019, που εκεί ο ελληνικός λαός θα μετρήσει τι παραλάβαμε και τι κάναμε και το 2023, θα έχουμε μια άλλη Ελλάδα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν