Πολάκης: Είχε ή όχι δικαίωμα να χειρουργήσει

Αχ αυτός ο Πολάκης… Ότι κι εάν κάνει έχει πάντα διπλή … ανάγνωση. Πριν από ημέρες ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε γνωστοποιήσει μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι είχε πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Σαντορίνης (σ.σ. «Αιμορροϊδεκτομή  κατά LONGO») είχε δώσει στοιχεία τόσο για τον ασθενή όσο και για τον τρόπο επέμβασης ενώ με την φωτογραφία που ανέβασε, προχώρησε σε αφιέρωση στους προηγούμενους υπουργούς υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, όπου ανέφερε ««από το 2010 δεν άφηναν να ανοίξει το έτοιμο νοσοκομείο».

Κι ενώ οι περισσότεροι είπαν «μπράβο» στον Υπουργό για την κίνησή του αυτή, οι πιο ψαγμένοι με τα ιατρικά θέματα άρχισαν να αναρωτιούνται «είχε ή όχι δικαίωμα ο Πολάκης να χειρουργήσει στο Νοσοκομείο Σαντορίνης;» Κι αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που οφείλει κανείς να σέβεται όταν μάλιστα μιλάμε για μία προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και όχι για μία ιατρική παρέμβαση όπου κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός ανθρώπου.

Ιδιώτης γιατρός

Τι ξέρουμε; Ότι ο Παύλος Πολάκης, πριν γίνει υπουργός ήταν Χειρουργός – Εντατικολόγος και Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Πειραϊκού Θεραπευτηρίου». Κοινώς ήταν ιδιώτης γιατρός. Ανεξάρτητα του πόσο καλός ή όχι είναι, στην ουσία μιλάμε για έναν ιδιώτη γιατρό που μπήκε σε ένα δημόσιο νοσηλευτήριο που διαθέτει ήδη δύο γενικούς χειρουργούς και η 3η θέση θα καλυφθεί από το υπάρχον δυναμικό του ΚΥ Θήρας. Επίσης με βάση το άρθρο 64 παρ. 7 του Ν. 4368/2016 (ιδρυτικός νόμος του Νοσοκομείου Σαντορίνης), «Το πάσης φύσεως προσωπικό του Γ.Ν. Θήρας, τακτικό και επί συμβάσει, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ισχύουν δε για αυτό, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας του, οι περιορισμοί, απαγορεύσεις και κωλύματα των σχετικών διατάξεων του ν. 3528/2007, όπως αυτός ισχύει». Κάτι που σημαίνει ότι ο κος Πολάκης δεν είχε δικαίωμα να χειρουργήσει αφού δεν έχει σύμβαση εργασίας.  Και βέβαια άλλο το «παρακολουθώ» μία επέμβαση κι άλλο λαμβάνω μέρος…

Σύνταγμα 

Και έρχεται χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανοιχτή του επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά όπου θέτει ζήτημα νομιμότητας της επέμβασης. Και βασίζεται κυρίως στη διάταξη του άρθρου 81 παρ. 3 του Συντάγματος που ρητά ορίζει ότι κάθε επαγγελματική δραστηριότητα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών αναστέλλεται κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους. Επίσης σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Σαντορίνης ανήκει στο ΕΣΥ και δεν είναι ιδιωτική κλινική ενώ τέλος προκύπτει και θέμα παράλειψης εκ μέρους του κ. Πολάκη σχετικής ενημέρωσης του κατά τόπου αρμόδιου Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων. Και τα σχετικά ερωτήματα απευθύνονται και στον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον κ. Υπουργό Υγείας αναμένοντας τις δικές τους ενέργειες και θέσεις.

Με πληροφορίες από το iatronet.gr