Προκηρύξεις έγιναν αλλά που είναι οι γιατροί;

Η πολυπόθητη συνάντηση με την Διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Δευτέρα με εκπροσώπους φορέων του νησιού της Πάρου, προκειμένου να παρατεθούν τα αυξημένα προβλήματα, που δημιουργεί η υποστελέχωση των δομών υγείας στο νησί. Στο γραφείο της κ. Όλγας Ιορδανίδου, Διοικήτριας της 2ης ΔΥΠΕ, βρέθηκαν ο Έπαρχος και ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο υπεύθυνος Δημοτικός Σύμβουλος, για τον τομέα Δημόσιας Υγείας του Δήμου Πάρου, κ. Χαράλαμπος Μαλινδρέτος, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πάρου, Βασίλης Παναρίτης, ο διοικητικός διευθυντής, καθώς και μέλη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πάρου, η οποία ήταν και ο φορέας, που είχε την πρωτοβουλία για τη συνάντηση.

Θετικό κλίμα

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη», πως «σήμερα συναντηθήκαμε στη ΔΥΠΕ με την Διοικήτρια, αλλά και υπηρεσιακούς και διοικητικούς παράγοντες και συζητήσαμε σε ένα πλαίσιο διεκδίκησης, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις μας, για τη στελέχωση των ιατρικών και παραϊατρικών θέσεων προσωπικού στο Κέντρο Υγείας». «Η συζήτηση κινήθηκε σε θετικό κλίμα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποια ζητήματα, τα οποία χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να προσληφθούν στο Κέντρο Υγείας, τόσο μόνιμοι, όσο και επικουρικοί ιατροί. Η ΔΥΠΕάρχης ήταν θετική, παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται σαφώς να προκηρυχθούν θέσεις από το Υπουργείο, αλλά και να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να καλυφθούν. Διότι, μέχρι στιγμής, δεν βρίσκονται άτομα για την κάλυψη των κενών θέσεων», σημείωσε ο κ. Κωβαίος.

Αποδοχή

Σχετικά με την προσέλκυση του ενδιαφέροντος, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Πάρου, αν και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει εγκριθεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΠΝΑΙ δύναται να παρέχει κίνητρα, όπως ένα επίδομα για τα έξοδα σίτισης και στέγασης, για την κάλυψη θέσεων ιατρικού προσωπικού σε νησιά, η Πάρος δεν περιλαμβάνεται στα νησιά, που αφορά αυτή η απόφαση, με το Δήμο να έχει κινήσει τις διαδικασίες αιτημάτων προς την Περιφέρεια, για τη συμπερίληψή του. Ωστόσο, ο κ. Κωβαίος εξήγησε, πως «εμείς ως Δήμος συμβάλλουμε ενεργά στις ανάγκες του Κέντρου Υγείας. Ήδη ο Δήμος Πάρου, αναλαμβάνει τις εργασίες καθαριότητας του Κ.Υ., όποτε λήγει η σχετική σύμβαση με τον εργολάβο και μέχρι την επαναπροκήρυξή της. Σε ό,τι χρειάζεται το Κέντρο Υγείας, ο Δήμος είναι αρωγός. Παρ’ όλα αυτά, διεκδικούμε την ένταξή μας στην απόφαση της Περιφέρειας, που αφορά στην παροχή επιδόματος 450 ευρώ στους γιατρούς, ενώ επιπλέον, ο Δήμος θα μεριμνήσει και για την παροχή στέγης». Κατά συνέπεια, όπως παραδέχτηκε και ο Δήμαρχος, η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάρου, εξαρτάται από την προκήρυξη των θέσεων, από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και της αποδοχής τους από τους ενδιαφερόμενους

Οι αποφάσεις

Όσο για τις αποφάσεις; Με βάση το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ κου Συρμαλένιου αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

1) Προκηρύσσονται άμεσα από τη ΔΥΠΕ τρείς θέσεις επικουρικών γιατρών με αξιοποίηση των κινήτρων του πρόσφατου νόμου, καθώς και του επιδόματος των 450 ευρώ που χορηγεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

2) Προχωρεί άμεσα η κάλυψη 2 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και μίας θέσης μαίας, καθώς και η κάλυψη με επικουρικό προσωπικό μίας θέσης νοσηλεύτριας και μίας θέσης οδηγού ασθενοφόρου

3) Το Κ.Υ. Πάρου να διερευνήσει τη δυνατότητα που εξασφαλίζει ο νόμος για συνεργασία με εξωτερικούς γιατρούς με μπλοκάκι (π.χ. παιδίατρος, καρδιολόγος κ.λπ.).

4) Να ζητηθεί από το υπουργείο υγείας, τόσο η προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού, όσο και η παράταση της θητείας των επικουρικών μετά τις 30/9/2016

5) Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που έδωσε ο πρόσφατος νόμος, οι οδηγοί του δήμου και της πυροσβεστικής να καλύπτουν ανάγκες οδήγησης των ασθενοφόρων.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» (φωτογραφία Αρχείου από περσινή κινητοποίηση στην Πάρο για Παιδεία και Υγεία που έφτασε έως τον αποκλεισμό του λιμανιού)