Σαντορίνη: Απολογισμός ενός χρόνου δράσης του Νοσοκομείου Θήρας

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο παρουσίας στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (ΓΝΘ), η Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΕΜΥ και Εντεταλμένη Σύμβουλος στο ΓΝΘ, κα Μαρία Μαυρικάκη, εκθέτει τον απολογισμό πεπραγμένων για το διάστημα από 24/10/2016 έως 24/10/2017. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, κατά το πρώτο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της κας Μαυρικάκη και ενώ το νοσοκομείο λειτουργούσε ήδη για τρεις μόλις μήνες, έγινε εστίαση στην αποσυμφόρηση της έντασης που είχε δημιουργηθεί από την παράταση εκκρεμοτήτων.

Μετά τη λύση των ζητημάτων άμεσης και κομβικής προτεραιότητας, ακολούθησε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των διαδικασιών, της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, της μηχανοργάνωσης και της ολοκλήρωσης του ιατρικού και λοιπού τεχνολογικού εξοπλισμού του Γ.Ν.Θ., ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια τα τμήματα του νοσοκομείου, το οποίο εφημερεύει καθημερινά σε 24ωρη βάση, αλλά και να παρέχονται αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας.

Και οπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα atlantea.news ολοκληρώθηκε χθες (21/11) με επιτυχία η πρώτη χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή) με το πρόσφατο σύγχρονο απόκτημα του νοσοκομείου, τον λαπαροσκοπικό πύργο. 

Σύντομα στατιστικά απολογιστικά στοιχεία

Την περίοδο 24/10/2016 έως 24/10/2017 προσήλθαν στο Γ.Ν.Θ. συνολικά 58.861 περιστατικά, από τα οποία 25.447 στα Επείγοντα και 32.408 στα Εξωτερικά Ιατρεία. Τα βαριά χειρουργεία ήταν 229, οι ημέρες νοσηλείας στις κλίνες ήταν 1.056, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 53 τοκετοί. Οι αεροδιακομιδές που έλαβαν χώρα τους τελευταίους εννέα μήνες αποτελούν ποσοστό 0,73% επί των περιστατικών που προσήλθαν στα Επείγοντα.

Ως προς τον ιατρικό εξοπλισμό και τη λειτουργία του νοσοκομείου:

– από τις 18/7/2017 εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο αξονικός τομογράφος, μετά από σημαντικά έργα υποδομής και διαμόρφωσης των υπογείων χώρων του Γ.Ν.Θ.

– δρομολογήθηκε η επισκευή του ψηφιακού μαστογράφου και ο εξοπλισμός του κυτταρολογικού εργαστηρίου.

– εγκρίθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια ορθοπαντογράφου, που θα φέρει σημαντικά έσοδα, καθώς δεν υπάρχει άλλος στο νησί.

– εγκαταστάθηκε γεννήτρια παραγωγής οξυγόνου προσφέροντας αυτονομία και ασφάλεια.

– ολοκληρώθηκαν δεκάδες διαγωνιστικές διαδικασίες για ιατρικό εξοπλισμό, εργαλεία και αναλώσιμα του Νοσοκομείου σύμφωνα με τον Ν. 4412/2016, αναρτήθηκαν 722 αποφάσεις της Εντεταλμένης στη Διαύγεια μετά από αντίστοιχες εισηγήσεις στο ΔΣ της ΑΕΜΥ και πραγματοποιήθηκαν 409 προμήθειες υλικού και εξοπλισμών, ενώ υπεγράφησαν 136 συμβάσεις.

– λειτούργησε το τμήμα Αιμοδοσίας και πραγματοποιήθηκαν 330 προμεταγγισιακοί έλεγχοι και 94 μεταγγίσεις μονάδων αίματος. Πέραν του βιοχημικού και αιματολογικού, εγκρίθηκε και η προμήθεια ανοσολογικού αναλυτή με χρησιδάνειο εντός του 2017.

– γίνεται διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και πραγματοποιήθηκε προμήθεια ψυκτικού

θαλάμου προσωρινής αποθήκευσης.

– υπάρχει διαρκής επικοινωνία με το ΚΕΛΠΝΟ (εμβόλια, επιτροπή λοιμώξεων, διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων).

– στη μηχανοργάνωση του Γ.Ν.Θ. λειτούργησαν: το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό

Σύστημα Νοσοκομείου, δύο συστήματα λογιστηρίου και μισθοδοσίας και ένα ισχυρό σύστημα back up.

– πραγματοποιήθηκε η προμήθεια κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από εσωτερικές και εξωτερικές κάμερες καθώς και λογισμικού μεταφοράς και αρχειοθέτησης των ιατρικών απεικονίσεων.

– στο Γ.Ν.Θ. συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία τα οποία υποβάλλονται αρμοδίως (KPIs, BI forms) και είναι διαθέσιμα εδώ.

Το ιατρικό προσωπικό του ΓΝΘ απαρτίζεται από 33 συνολικά γιατρούς 17 ειδικοτήτων ως εξής:

Το πλήρες κείμενο της ετήσιας έκθεσης της κ. Μαυρικάκη για τα πεπραγμένα στο ΓΝΘ από 24/10/2016 μέχρι 24/10/2017 είναι διαθέσιμο εδώ ...