Σαντορίνη - Covid 19: "Υποπτη" η ΠΕ Θήρας για επιβολή τοπικού lockdown;

Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και με βάση την εικόνα που έχουμε ακόμη και σήμερα, η πανδημία δείχνει ότι αντιστέκεται …. Χθες, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας τέθηκε ολόκληρη σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας εξαιρουμένων λόγων υγείας.

Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου. Έως και τις 15/1 σε «σκληρή» καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.

Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το «σχήμα» μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου. Εξακολουθεί, όμως, να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με μέσο όρο κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων επτά ημερών τα 24 κρούσματα και τα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού να ανέρχονται σε 12,43. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών καταγράφει, επίσης, δεκάδες κρούσματα καθημερινά. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 50,57 κρούσματα ενώ ανά 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 5,73.

Στο στόχαστρο η Σαντορίνη

Υψηλό ιικό φορτίο σημείωσαν χθες οι περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (16,83 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού), Λήμνου (11,59), Σαντορίνης (10,59) και Τρικάλων (9,92). Υπενθυμίζεται ότι η επιβάρυνση στα Τρίκαλα σχετίζεται με τη μεγάλη διασπορά του ιού στο χωριό Μεγάλα Καλύβια. Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε επιστήσει την προσοχή των κατοίκων της Βοιωτίας, η οποία δεν απέφυγε τελικά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται εκτός της δυτικής Αττικής, της Κοζάνης και της Ροδόπης, και στη Χαλκιδική. Οι επιστήμονες δε μοιάζουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας και φοβούνται ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών.

Από σήμερα έως και το Σάββατο η επιδημιολογική «εικόνα» θα είναι πιο καθαρή καθώς δεν θα επηρεάζεται από τα λίγα τεστ του Σαββατοκύριακου όπως χθες και αναμένεται να αποτυπωθεί η επίδραση των Χριστουγέννων. Συνεπώς, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η παράταση του lockdown.

Οι παράμετροι που κρατούν τους ειδικούς επιφυλακτικούς είναι καταρχάς ο χειμώνας που και το κρύο που ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή, «η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα».

Παράλληλα, αγωνιούν για την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα επιδράσει στην περαιτέρω μεταδοτικότητα της λοίμωξης Covid-19. Μέχρι την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ περιστατικά με τη μετάλλαξη (ένα εκ των οποίων προερχόμενο από το Ντουμπάι).

Με πληροφορίες από την σελίδα Eleytherostypos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News