Σαντορίνη - Δήμος: Ζητάμε τον έλεγχο για covid 19 στις εισόδους του νησιού

".... Αυτό που μπορεί και κάνει ο Δήμος είναι να παρεμβαίνει σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε να ελέγχονται οι πύλες εισόδου του νησιού και να εμποδίζεται η είσοδος οποιουδήποτε στερείται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ίδια πίεση ασκείται προκειμένου να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων υγειονομικής προστασίας εντός του νησιού... " Μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δήμος Θήρας για ενημέρωση προς τους πολίτες της Σαντορίνης σχετικά με την πανδημία. Κυρίως για να εξηγήσει ποια είναι τα όρια (αρμοδιότητες) του Δήμου σ' αυτά τα θέματα προστασίας και αντιμετώπισης. Κι αυτό γιατί είναι δεμένα τα χέρια του με όλες τις βασικές βασικές αρμοδιότητες να ανήκουν στην Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Υγείας..

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Θήρας - με την υπογραφή του Δημάρχου Αντώνη Σιγάλα - αναφέρει:

"Με αφορμή προτάσεις που διατυπώνονται καλόπιστα και από ειλικρινές ενδιαφέρον για την αποτροπή της διάδοσης του Covid-19 στο νησί μας και του κινδύνου αναζωπύρωσης της νόσου, διευκρινίζω τα ακόλουθα:

Ο Δήμος δεν έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να προβεί μονομερώς στη λήψη μέτρων που περιορίζουν το δικαίωμα της μετακίνησης εντός της ελληνικής επικράτειας, των νομίμως ευρισκόμενων σε αυτήν προσώπων.

Αυτό που μπορεί και κάνει ο Δήμος είναι να παρεμβαίνει σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε να ελέγχονται οι πύλες εισόδου του νησιού και να εμποδίζεται η είσοδος οποιουδήποτε στερείται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Η ίδια πίεση ασκείται προκειμένου να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων υγειονομικής προστασίας εντός του νησιού.

Βεβαίως θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι όσο είναι αληθές πως αρκετά από τα κρούσματα είναι εισαγόμενα, είναι εξίσου αληθές ότι μια μικρή μειοψηφία μονίμων κατοίκων του νησιού συνεχίζει να συμπεριφέρεται εγωιστικά και ανεύθυνα, να αψηφά τον κίνδυνο και να γίνεται φορέας μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οφείλουμε επίσης να διευκρινίσουμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν εκ των νομίμως εισερχόμενων στο νησί, ούτε εκ των μονίμων κατοίκων να υποβληθεί σε τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού, παρά τη θέλησή του.

Προκειμένου ν’ απαλλάξουμε το συντομότερο δυνατόν τα νησιά μας από την απειλή του κορωνοϊού, διεκδικούμε από την κυβέρνηση να εμβολιαστούν μαζικά και κατά προτεραιότητα οι κάτοικοι των τουριστικών νησιών και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε.

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ιχνηλάτηση του Covid-19, προτιθέμεθα, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο μας να ξεκινήσουμε πρόγραμμα διενέργειας rapid test εκτεταμένης χρονικής διάρκειας σε ολόκληρο το νησί. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα γνωστοποιηθούν από τον Δήμο, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ευελπιστούμε ότι έτσι θα συμβάλουμε στο γρήγορο εντοπισμό και στην έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών εξάρσεων της πανδημίας στη Σαντορίνη".
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News