Σαντορίνη: Ο αναισθησιολόγος πήρε άδεια και ... κλείνει το χειρουργείο;

Οπως έλεγε και ένας παλιός διευθυντής εφημερίδας αρχές καλοκαιριού "Μία ουτοπία είναι η άδεια... Περισσότερα προβλήματα δημιουργεί απ ότι λύνει... Και στο τέλος; πάλι εδώ θα γυρίσετε...." Ο ίδιος; Δεν έπαιρνε ποτέ άδεια, Ομως, όλοι χρειάζονται άδεια. Να καθαρίσει το μυαλό από εικόνες και παραστάσεις καθημερινότητας... Και η αναπλήρωση του κενού είναι μεν δύσκολη αλλά αναγκαία. Αυτά στα ΜΜΕ. Στα νοσοκομεία όπως αυτό της ιστορίας μας; Πάμε Σαντορίνη και το Νοσοκομείο του νησιού εκπέμπει εδώ και μερικές ημέρες SOS. Ο λόγος; Το γεγονός ότι ο μοναδικός αναισθησιολόγος ζητάει και παίρνει άδεια. Ακούς εκεί άδεια... Κι όμως... Και το χειρότερο; Δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Και αυτό μεταφράζεται σε ... λουκέτο προσωρινής διάρκειας για τα χειρουργεία και τους τοκετούς. Γιατί χωρίς αναισθησιολόγο, τίποτα εξ αυτών δεν γίνονται....  Οπότε θα έχουμε αναστολή λειτουργείας των δύο πιο σημαντικών τμημάτων (μαιευτικού και χειρουργικού) για το Νοσοκομείο και δέκα τοκετοί που είναι προγραμματισμένοι δεν θα γίνουν... Αφήνουμε στην άκρη και τα τακτικά χειρουργεία.. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης αναφέρει ότι «ο μοναδικός ιατρός - αναισθησιολόγος που υπηρετεί στο νοσοκομείο παίρνει άδεια από τις 23/08/2019 έως και την 1/09/2019» και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναπληρώσει τάχιστα τον μοναδικό αναισθησιολόγο του ιδρύματος διαφορετικά «στη δυσάρεστη θέση να αναστείλει και τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα». Τονίζεται ότι έγκαιρα έχει ενημερωθεί εγγράφως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά ακόμη δεν υπάρχει απάντηση 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διοίκησης του Γ.Ν. Θήρας:

Η Διοίκηση του Γ.Ν. Θήρας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Θήρας και των γύρω νησιών, ενημερώνει για τα παρακάτω:

Ο μοναδικός ιατρός - αναισθησιολόγος που υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο έχει αιτηθεί άδεια από 23/08/2019 έως και 01/09/2019. Η Διοίκηση του νοσοκομείου δεν προτίθεται να αναστείλει την άδειά του, καθώς για την κάλυψη των αναγκών έχει εφημερεύσει καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα διαφύλαξης της υγείας του, αλλά και της ασφάλειας των ασθενών.

Η πρόσφατη αναστολή των υπηρεσιακών μεταβολών καθιστά την αναπλήρωση του ιατρού αδύνατη, γεγονός για το οποίο η Διοίκηση του Γ.Ν. Θήρας έχει ενημερώσει έγκαιρα και εγγράφως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Επιπροσθέτως, έχει προβεί σε οποιαδήποτε θεσμική, αλλά ακόμα και εξωθεσμική ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση. Το γεγονός ότι το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναμένονται περίπου 10 τοκετοί, μας υποχρεώνει να αναστείλουμε τη λειτουργία του μαιευτικού τμήματος, αν έως τη Δευτέρα 19/08/2019 δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη, προκειμένου να προγραμματιστεί έγκαιρα η διακομιδή των επιτόκων σε μαιευτήρια της Αθήνας.

Τέλος, αν δεν αναπληρωθεί ο ιατρός – αναισθησιολόγος έως τις 22/08/2019, η Διοίκηση θα βρεθεί μετά από 3 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας, στη δυσάρεστη θέση να αναστείλει και τη λειτουργία του χειρουργικού τομέα.