Σαντορίνη: Στις 17/12 η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο

Ξεκινάμε από τα πολιτικά ζητήματα... Και την άμεση λειτουργία του Τμήματος Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης. Κι ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε (από το κείμενο της ερώτησης) "τέσσερα χρόνια μετά (σ.σ. τα εγκαίνια από την προηγούμενη κυβέρνηση), εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, δεν λειτουργούν ολόκληρα τμήματα, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού. Αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Νεφρού υπάρχουν 5 κρεβάτια, τα οποία όμως είναι κλειστά. Δεν υπάρχουν νοσηλευτές, ενώ έληξε και η σύμβαση που υπήρχε με ένα γιατρό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κενό πρόκειται να καλύψει με απόσπαση γιατρός από το Νοσοκομείο της Ρόδου μέχρι τις 10 Γενάρη. Αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί προσωρινή και πρόχειρη λύση, που δεν καλύπτει τις ανάγκες των 18 νεφροπαθών του νησιού. Είναι εμπαιγμός προς τους νεφροπαθείς, οι οποίοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απόλυτα αναγκαίες για τη ζωή τους αιμοκαθάρσεις, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικό νεφρολογικό κέντρο". και στην ερώτηση αναφέρεται " ερωτάται ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα η Μονάδα του Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Σαντορίνης, πλήρως στελεχωμένη με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των νεφροπαθών του νησιού».

Και έχουμε όχι απάντηση αλλά εξελίξεις.. Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα atlantea.news " Για το πρωί της Τρίτης 17/12 έχει προγραμματιστεί η έναρξη λειτουργίας της νεφρολογικής μονάδας του Γ.Ν. Θήρας. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του νεφρολόγου που αναμένεται να μετακινηθεί από τη Ρόδο στη Σαντορίνη για τον σκοπό αυτό, κατά την πρώτη στην πράξη χρησιμοποίηση των μηχανημάτων, θα προσέλθουν για αιμοκάθαρση δύο νεφροπαθείς και θα πρέπει ο σύλλογος νεφροπαθών να προσδιορίσει ποιοι θα είναι αυτοί. Ο σύλλογος θα πρέπει επίσης να ενημερώσει και για τη σειρά προτεραιότητας των υπόλοιπων ασθενών.

.... Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση στην ιδιωτική κλινική μέχρι τη στιγμή που κοινοποιήθηκε η επικείμενη έξωση ήταν 18. Ακόμα και αν η έξωση παρατείνεται για λίγο καιρό, ώστε να γίνει ομαλά και σταδιακά η μετάβαση των ασθενών από τη μια μονάδα στην άλλη, παραμένει ως μείζον θέμα το ότι για να καλυφθούν όλοι από τις τέσσερις θέσεις που διαθέτει το νοσοκομείο, η μονάδα θα πρέπει να λειτουργήσει σε δύο βάρδιες.

“Είναι δεδομένη η βούλησή μας για την καλύτερη και μέγιστου αριθμού ασθενών  εξυπηρέτηση, αλλά δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπόψη τις υφιστάμενες δυνατότητες του τμήματος” αναφέρει το Γ.Ν. Θήρας σε ανακοίνωσή του, κάτι που σημαίνει ότι οι διεκδικήσεις για πληρέστερη στελέχωση του τμήματος σε μόνιμη βάση, τόσο σε νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό προσωπικό, πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News