Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣε βίλα οι γιατροί στη Λέρο

Σε βίλα οι γιατροί στη Λέρο

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πήρε ιστορικές αποφάσεις όσον αφορά τον τομέα της Υγείας ενώ εξέδωσε και ψήφισμα διαμαρτυρίας για το ζήτημα των Υποθηκοφυλακείων στο χώρο ευθύνης της 

Στις 85 συνολικά ανεβάζει τον αριθμό των θέσεων επικουρικών  και αγροτικών γιατρών που επιδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Λέρο, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την επιδότηση άλλων 25 επικουρικών γιατρών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση τα κενά στις υπηρεσίες υγείας. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η πρώτη Περιφέρεια  που θέσπισε κίνητρα για τους επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να συμβάλει αποφασιστικά στην κάλυψη των κενών θέσεων στα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές μεγαλύτερων νησιών, με το παράδειγμά της να μιμούνται εν συνεχεία και άλλες περιφέρειες της χώρας.

Στην εισήγησή του ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα υγείας Νίκος Καραμαρίτης, μεταξύ άλλων ανέφερε: »Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να υποστηρίξει το δικαίωμα των νησιωτών στην υγεία, πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Υγείας επί χρόνια, το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης προσωπικά έχει αποφασίσει να παλέψει να διαθέσει πόρους στο μέτρο των δυνατοτήτων του και πάνω από αυτές, για την παροχή της δυνατότητας στους νησιώτες μας να έχουν πρόσβαση στο αυτονόητο, την υγεία.
Θεσπίσαμε το βοήθημα των 450,00€ για κάθε ιατρό που καλύπτει θέση, η οποία παραμένει κενή επί σειρά ετών στις μονάδες υγείας, ΚΥ – ΠΠΙ , τα οποία ψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο με δύο αποφάσεις του, στις 2/3/2015 αρ.αποφ.23 και 23/5/2015 αρ. αποφ.85. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σήμερα αποζημιώνει με 450,00€ 19 ιατρούς υπαίθρου. Επίσης σε λίγες μέρες αναρτώνται πίνακες στο Υπουργείο με 39 θέσεις επικουρικών ιατρών για τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία της Περιφέρειας μας. Σήμερα φέρνουμε προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο άλλες 25 θέσεις ιατρών, για να καλυφθούν και τα υπόλοιπα νησιά ώστε να φτάσουμε τον συνολικό αριθμό των 85 ιατρών, επικουρικών και αγροτικών, κλείνοντας για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση τα κενά στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας»

Η Βίλα Άρτεμις

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ένα επιπλέον κίνητρο,  ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει κατά χρήση στον Δήμο και την Μητρόπολη Λέρου την Βίλα Άρτεμι, προκειμένου να στεγαστούν οι γιατροί που υπηρετούν στο Νοσοκομείο του νησιού. Να σημειώσουμε ότι οι γιατροί που θα καλύψουν τα κενά στα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά της Περιφέρειας είναι 39. Πρόκειται για ειδικότητες πρώτης γραμμής, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναβάθμιση του παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η κάλυψη 19 θέσεων στα νησιά με αγροτικούς γιατρούς. Οι 39 ειδικότητες αναλυτικά:

ΠΕΔΥ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
1    ΚΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ    ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ    1
2    ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
3    ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ    1
4    ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ    ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ    1
5    ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΠΠΙ ΚΑΣΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
6    ΚΥ ΙΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ‘Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    2
7    ΚΥ ΕΜΠΩΝΑ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
8    ΚΥ ΕΜΠΩΝΑ-ΠΠΙ ΣΥΜΗΣ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
9    ΚΥ ΕΜΠΩΝΑ-ΠΠΙ ΣΥΜΗΣ    ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ    1
10    ΚΥ ΕΜΠΩΝΑ-ΠΠΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
11    ΚΥ ΕΜΠΩΝΑ-ΠΠΙ ΤΗΛΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
12    ΚΥ ΕΜΠΩΝΑ-ΠΠΙ ΧΑΛΚΗΣ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
13    ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
14    ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ    ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ    1
15    ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ    ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
16    ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ-ΠΠΙ ΛΕΙΨΩΝ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
17    ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ- ΠΠΙ ΛΕΙΨΩΝ    ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ    1
18    ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ-ΠΠΙ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
19    ΚΥ ΠΑΡΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
20    ΚΥ ΠΑΡΟΥ    ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ    1
21    ΚΥ ΠΑΡΟΥ    ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ    1
22    ΚΥ ΤΗΝΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
23    ΚΥ ΤΗΝΟΥ    ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ    1
24    ΚΥ ΤΗΝΟΥ    ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ    1
25    ΚΥ ΤΗΝΟΥ    ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ    1
26    ΚΥΤΗΝΟΥ    ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
27    ΚΥ ΤΗΝΟΥ    ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ    1
28    ΚΥ ΜΥΚΟΝΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
29    ΚΥ ΜΥΚΟΝΟΥ    ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ    1
30    ΚΥ ΜΥΚΟΝΟΥ    ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ    1
31    ΚΥ ΑΝΔΡΟΥ    ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ    1
32    ΚΥ ΑΝΔΡΟΥ    ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ    1
33    ΚΥ ΑΝΔΡΟΥ    ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ    1
34    ΚΥ ΜΗΛΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
35    ΚΥ ΜΗΛΟΥ- ΠΠΙ ΚΙΜΩΛΟΥ    ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ    1
36    ΚΥ ΑΜΟΡΓΟΥ    ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ    1
37    ΚΥ ΑΜΟΡΓΟΥ    ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ    1
38    ΚΥ ΑΜΟΡΓΟΥ    ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ    1
ΣΥΝΟΛΟ    39

ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ

Μετά και την εμπλοκή που υπήρξε στην έγκριση, από πλευράς Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Προγραμματικής Σύμβασης για την επαναλειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα παρέπεμψε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει τις τροποποιημένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να επανυποβληθεί   στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Με αφορμή την συζήτηση για την εμπλοκή σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η επαναλειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ εν μέσω της θερινής περιόδου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος για μια ακόμη φορά τόνισε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου λειτουργεί καθ’ υπέρβαση του  αμιγώς υπηρεσιακού ρόλου της, ασκώντας επί της ουσίας πολιτική και έλεγχο επί της σκοπιμότητας των αποφάσεων των πολιτικών οργάνων, αντί να περιοριστεί στον έλεγχο της νομιμότητας.

Ψήφισμα για την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων

Εκτός ημερήσιας διάταξης ετέθη το ζήτημα της κατάργησης των υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον  πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης και στο οποίο περιγράφονται οι επιπτώσεις από την εν λόγω απόφαση. Με το ψήφισμά του το Π.Σ. δηλώνει ότι  έχει πρόδηλο και έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σύρος, 6 Ιουλίου 2016

Προς:  Τον κ. Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κοιν: 1.Τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλo
Υπουργό Δικαιοσύνης,
Διαφάνειας &
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
2.Βουλευτές Κυκλάδων και
Δωδεκανήσου
3. Δικηγορικούς Συλλόγους
Σύρου – Νάξου – Ρόδου- Κω

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με αισθήματα οργής, θυμού και αγανάκτησης εκφράζει την αντίθεσή του και διαμαρτύρεται έντονα, για τη σχεδιαζόμενη  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων όλων των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και τη μεταφορά τους ως προς τη λειτουργία τους, στα νησιά όπου εδρεύουν Πρωτοδικεία, δηλαδή τη Σύρο και τη Νάξο, τη Ρόδο και την Κω.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η Κυβέρνηση, πέραν από την καταστροφική της επέλαση σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του κράτους και της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών, συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σχέδιο εξόντωσης των νησιών, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος για την προστασία της νησιωτικότητας, που θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου, κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος, αγνοώντας τις ιδιαίτερες γεωγραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των νησιωτικών περιοχών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Μία ενδεχόμενη απόφασή σας για κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων  μέσω συγχώνευσης, θα επιφέρει ακόμα ένα τεράστιο πλήγμα στην ήδη βαλλόμενη πανταχόθεν διοικητική συγκρότηση των νησιών. καθώς ήδη έχουν καταργηθεί  Δ.Ο.Υ., τοπικά καταστήματα Ι.Κ.Α. κ.λ.π.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης των υποθηκοφυλακείων των νησιών, αφού αυτά δεν προκαλούν κανένα απολύτως δημόσιο κόστος σε αντίθεση με την κατάργησή τους, που θα προκαλέσει ένα τεράστιο κόστος στους πολίτες που θα μετακινούνται μακριά από τον τόπο τους για να διευθετούν τις υποθέσεις τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου δηλώνει ότι έχει πρόδηλο και έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας, για την προστασία και υπεράσπιση των συνταγματικών αρχών της αναλογικής ισότητας, της προστασίας της νησιωτικότητας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων των νησιών αυτών αλλά και της ανάπτυξής των.

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα