Σχοινούσα - Νικολέτα Σίμου: Η εγκυμοσύνη στην άγονη γραμμή

«Δεν είναι καιρός τώρα να κάνουμε παιδιά». Αυτό σκεφτόταν η 29χρονη Νικολέτα Σίμου, γέννημα θρέμμα της Σχοινούσας. Και μάλιστα το 2014 ήταν η μικρότερη αντιδήμαρχος καθότι σε ηλικία 24 ετών είχε κερδίσει τη μάχη των εκλογών....  «Είχα γεννήσει το 2017 και γνώριζα το μεγάλο κόστος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τη γέννα. Συνολικά ξοδέψαμε 6.500 ευρώ», προσθέτει η ίδια μιλώντας στην εφημερίδα "Καθημερινή¨" «αν και στην Αθήνα μας φιλοξενούν». Το νησί της Νικολέτας με τους 200 κατοίκους διαθέτει μόνον έναν αγροτικό γιατρό που μπορεί μόνο να συνταγογραφεί. Για κάθε άλλο θέμα υγείας απαιτείται η μετάβαση στο νοσοκομείο της Νάξου. «Για τους μόνιμους κατοίκους η μετάβαση είναι δωρεάν, συχνά όμως έχουμε αντίπαλό μας τον καιρό, το απαγορευτικό μπορεί να διαρκέσει και πάνω από μία βδομάδα».

Οι γυναίκες επιδιώκουν στη διάρκεια του χειμώνα να μη διανύουν το κρίσιμο τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης. «Εχει φύγει έγκυος επειγόντως με ελικόπτερο», θυμάται η Νικολέτα την περιπέτεια της μητέρας της, όταν επρόκειτο να γεννήσει τον αδελφό της. «Είχε απαγορευτικό και δεν μπορούσε να έρθει το πλοίο από Νάξο, οπότε ένας ιδιώτης με ελικόπτερο ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της αεροδιακομιδής της». Καθώς η πρόοδος στο μεταξύ είναι μικρή, η Νικολέτα είχε αποφασίσει ότι θα έμενε με ένα παιδί.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός όμως άλλαξε, όταν ενημερώθηκε για τη δράση της Hope Genesis. Η εν λόγω ΜΚΟ αναλαμβάνει το κόστος της εγκυμοσύνης και του τοκετού για λογαριασμό γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστες ή μηδενικές γεννήσεις. Η Σχοινούσα με άλλα εννέα ακριτικά νησιά –την Αστυπάλαια, τους Αρκιούς, την Ελαφόνησο, το Αγαθονήσι, τον Κάλαμο, την Κάσο, τη Θύμαινα, τους Φούρνους και τη Ψέριμο– έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μικροί Ηρωες για την Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται από τη Stoiximan, η οποία «υιοθετεί» τις εγκύους. Χάρη στις παραπάνω συνέργειες η Νικολέτα γέννησε στα τέλη του 2018, ενώ τη μητρότητα βίωσαν συνολικά επτά γυναίκες ακριτικών νησιών, όπου προσεχώς «αναμένονται» άλλα εννέα μωρά. 

Ναι σημειώσουμε τέλος ότι η Hope Genesis έως τις 25 Απριλίου έχει υποδεχτεί 90 μωρά μέσα από το πρόγραμμά της, τα δύο τελετυαία ήταν δίδυμα από την ηπειρωτική Ελλάδα (Αγιος Γεώργιος Μακροκώμης) ενώ μία ημέρα νωρίτερα, είχε υποδεχτεί ένα αγοράκι από την Αστυπάλαια...  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News