Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΣίφνος: Τι περιμένουμε πλέον για να διοριστεί παιδιάτρος στο νησί;

Σίφνος: Τι περιμένουμε πλέον για να διοριστεί παιδιάτρος στο νησί;

|

Η εξάωρη καθυστέρηση της άφιξης ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην Σίφνο για τη παραλαβή ενός μωρού 40 ημερών που έκαιγε από τον πυρετό, ανοίγει για μία ακόμη φορά το καυτό ζήτημα της υποστελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου στο νησί – Τι αναφέρει ο πατέρας του μωρού που νοσηλεύεται στο “Παίδων” και έχει ξεφύγει τον κίνδυνο 

“…. Μια ακόμα εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη που αντιμετωπίζει το Π.Π.Ι. Σίφνου είναι αυτή του παιδιάτρου. Ενώ υφίσταται οργανική θέση, αυτή παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζουν και να μεγαλώνουν στο νησί μας πάνω από 500 παιδιά, αλλά γι’ αυτά τα παιδιά δυστυχώς δεν υπάρχει παιδίατρος. Επιπλέον, απουσία παιδιάτρου, δεν μπορεί να καλυφθεί η υποχρέωση διαρκούς παρακολούθησης των παιδιών του Παιδικού μας Σταθμού (δυναμικότητας 25 παιδιών). Είναι προφανές ότι το νησί χρειάζεται τουλάχιστον έναν επιπλέον αγροτικό γιατρό και παιδίατρο…..”

Αυτό είναι αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, όχι μόνο σε επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο (Υγείας) στα μέσα Ιανουαρίου αλλά και σε συνέντευξη που είχε δώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5 “Η Φωνή του Αιγαίου” με αφορμή τα προβλήματα του νησιού στις Δυτικές Κυκλάδες… Και σήμερα, η στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού είναι πιο επιτακτική από ποτέ… Αφορμή; Η εσπευσμένη μεταφορά βρέφους, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (6 Φεβρουαρίου) από τη Σίφνο με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου το παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.. Ομως, αυτό που ενοχλεί, δεν είναι η μεταφορά, αλλά η μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του ελικοπτέρου από την Αθήνα..   

Κι όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα newpost,gr tο μεσημέρι το παιδί ανέβασε πυρετό, το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου 2020 κατά τις 15:00. Οι γονείς του το μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας της Σίφνου, το οποίο είναι υποστελεχωμένο σε γιατρούς. Συγκεκριμένα στη Σίφνο υπάρχουν δύο ιατροί, ο ένας εκ των οποίων έλειπε σε άδεια. Το μωρό κρίθηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα, καθώς όταν ένα βρέφος δεν έχει κλείσει δύο μήνες ζωής, δεν μπορεί να του χορηγηθεί ενδοφλέβια αγωγή. Οπότε η εισαγωγή σε πληρέστερη νοσοκομειακή ομάδα ήταν θέμα ζωής ή θανάτου.

«Το παιδί δεν μπορούσε να μείνει στο νησί. Δεν γινόταν δηλαδή να περιμένουμε. Καταλήξαμε μετά από τόση ταλαιπωρία στο Νοσοκομείο “Παίδων”», αναφέρει στο Newpost ο πατέρας του βρέφους, Ζαννής Κοντονάσιος και συνεχίζει: «Η γιατρός, ενώ είχε εγκρίνει να φύγει το παιδί, επικοινωνούσε με το ΕΚΑΒ, το οποίο δεν σήκωνε ελικόπτερο. Τελικά από τις 16:00 το απόγευμα, σηκώθηκε το βράδυ ελικόπτερο και το παιδί έφυγε στις 22:30 από τη Σίφνο».

Σε ποια κατάσταση είναι σήμερα το βρέφος

Το θετικό νέο είναι, ότι το βρέφος είναι καλά στην υγεία του. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις. Έχει πυρετό αλλά δεν είναι υψηλός. Οι γονείς δεν εφυσηχάζουν, αλλά είναι σημαντικό πως έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. «Στο νοσοκομείο Παίδων μας είπαν οι γιατροί, ότι κάναμε πολύ καλά που το πήγαμε εκεί», αναφέρει ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός στη Σίφνο και υπογράμμισε ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που επικρατεί στο νησί.

«Το νησί έχει 500 παιδιά. Δεν υπάρχει παιδίατρος, αλλά ούτε και ένας δεύτερος γιατρός για να συνοδέψει το παιδί. Η σύζυγός μου πήγε μόνη της, όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή το νησί θα έμενε χωρίς γιατρό», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Εγώ δεν έχω παράπονα από το Κέντρο Υγείας στη Σίφνο. Ήταν όχι μόνο εντάξει απέναντί μου, αλλά με σκλάβωσαμν με το ενδιαφέρον που έδειξαν. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν σηκώθηκε άμεσα, όπως έπρεπε, ελικόπτερο».

Δήμαρχος Σίφνου: «Μας βγαίνει η πίστη κάθε φορά»

Όπως ανέφερε o Ζαννής Κοντονάσιος, για να έρθει ελικόπτερο, χρειάστηκε η μεσολάβηση της Δημάρχου του Νησιού. Η Μαρία Ναδάλη μίλησε στο Newpost για το ζήτημα που προέκυψε. «Υπάρχει μία δυσκολία από το παρελθόν για τις αερομεταφορές. Μας βγαίνει η πίστη κάθε φορά. Και πρόσφατα είχαμε θέμα με μία γυναίκα εγκυμονούσα. Καλούμαστε κάθε φορά να χρησιμοποιήσουμε πολιτικό μέσο. Σε αυτό το περιστατικό απευθυνθήκαμε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον κ. Βρούτση, ο οποίος εκλέγεται στον Νομό Κυκλάδων. Ο άνθρωπος ανταποκρίθηκε άμεσα. Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες με τον καιρό. Γιατί συζητήθηκε η πιθανότητα να πάει το μωρό με πλωτό μέσο στη Μήλο και από εκεί να φύγει με ελικόπτερο. Αυτό δεν ήταν εφικτό και καταλήξαμε στη λύση με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που ήρθε στη Σίφνο», αναφέρει.

Από όλη αυτήν την ταλαιπωρία των ανθρώπων αναδεικνύεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όπως υπογραμμίζει η Δήμαρχος. «Σε περιπτώσεις μεταφορών ένας γιατρός πρέπει να συνοδεύει τον ασθενή. Στην τελευταία περίπτωση που συνέβη, η γιατρός ήταν μόνη της και αν έφευγε για τη συνοδεία, το νησί θα έμενε χωρίς γιατρό. Υπάρχει και δεύτερος γιατρός-επιμελητής, ο οποίος έλειπε σε άδεια. Κάθε άνθρωπος δικαιούται να πάρει την άδειά του. Δεν θίγω καθόλου αυτό το θέμα. Πολλές φορές υπάρχουν μεταφορές προς τη Σύρο. Μερικά περιστατικά όμως δεν μπορούν αντιμετωπιστούν εκεί, γιατί δεν υπάρχουν είτε ειδικότητες είτε επαρκή ιατρικά μέσα. Οπότε πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις τα περιστατικά να φεύγουν για Αθήνα και όχι να επιβαρύνονται πηγαίνοντας στο νοσοκομείο της Ερμούπολης» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες της Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και άλλων πόρων, με στόχο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.