Σοκ... 300.000 αμβλώσεις το χρόνο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα όπου μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι ακόμα λόγος για μια μάνα από την Ηλεία να φαρμακώσει την ανύπαντρη έγκυο κόρη της, ολοένα και συχνότερα ανήλικες περνούν τη δοκιμασία της άμβλωσης, μιας ιατρικής πράξης που έχει αναχθεί σε τρόπο αντισύλληψης και λύση πανικού...!

Γράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες - μαιευτήρ χειρουργός/γυναικολόγος

Τρομαγμένες, με χίλιες αγωνίες φωλιασμένες στην τρυφερή ψυχή τους να τις βαραίνουν, βλέποντας τη ζωή τους να αναστατώνεται, τα σχέδια για σπουδές και καριέρα να κλονίζονται, ανενημέρωτες για εναλλακτικές λύσεις, θα χτυπήσουν την πόρτα του γυναικολόγου, όλο ενοχές και ντροπή.

 «Η μόνιμη ερώτηση στα χείλη τους: ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Δυστυχώς δεν ρωτάνε αυτά που θα έπρεπε να ρωτήσουν: «Πως θα πρέπει να βοηθηθώ και από ποιους αν θα το κρατήσω; Σε ποιους να το πω; Τι έχετε να πείτε για να με βοηθήσετε;», λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, κ. Ευάγγελος Γκικόντες. «Προσπαθώ να υποστηρίζω την κοπέλα συναισθηματικά», μας λέει.

Εχεμύθεια...

Στον προθάλαμο του χειρουργείου σπανιότερα με τη μητέρα τους στο πλευρό τους, συνήθως με τη συμπαράσταση της «κολλητής» ή του φίλου τους. Συνήθως σε ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζεται ο γυναικολόγος αλλά και γιατί εξασφαλίζει μια επίφαση διακριτικότητας και εχεμύθειας, σε σχέση με το «κλίμα» του δημοσίου νοσοκομείου.

Ιατρική επέμβαση κάτω από αναισθησία γίνεται συνήθως - ανάμεσα στις 5 και τις 20 εβδομάδες - της κύησης και θεωρείται «ρουτίνας» μεν, αλλά δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Ποιοι είναι αυτοί; «Αιμορραγία, βλάβες στον τράχηλο, ανεπάρκεια τραχήλου, διάτρηση μήτρας, αντιδράσεις στην αναισθησία, λοίμωξη, εμετοί από τα μητροσυσπαστικά, παραμονή μέρους ή ολοκλήρου του κυήματος στη μήτρα», αναφέρει ο δρ Γκικόντες.

Επιπλέον, κρατικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Η.Π.Α., τη Βρετανία και την πρώην Τσεχοσλοβακία έδειξαν ότι είναι πιθανόν η άμβλωση να αυξήσει στο μέλλον τις πιθανότητες υπογονιμότητας, εξωμητρίου κυήσεως, αποβολών, πρόωρου τοκετού.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kontasou.com