SOS από Μύκονο και Σαντορίνη

Έκκληση για στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με προσωπικό, απευθύνουν τα δύο τουριστικότερα νησιά του Αιγαίου, η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς οι τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζουν, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.  Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και Νίκο Μανιό, η επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, αλλά και αυτή της Επιστημονικής Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Θήρας, προς το Υπουργείο Υγείας και την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, στις οποίες γίνεται λόγος για πληθώρα ακάλυπτων βαρδιών, που συνεπάγονται αδυναμία των Κέντρων Υγείας των δύο τουριστικότερων νησιών της Ελλάδας, να ανταπεξέλθουν, ακόμη και σε επείγοντα περιστατικά.

31 από τις 42 βάρδιες κενές στη Θήρα

Στην επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, η Επιστημονική Διευθύντρια του Κ.Υ. Θήρας, με επιστολή της στις 25 Φεβρουαρίου, όπου επισυνάπτονται τα προγράμματα των οδηγών – πληρωμάτων ασθενοφόρου, που έχουν καταρτιστεί από το ΕΚΑΒ Παραρτήματος Θήρας για το χρονικό διάστημα από 22 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου, τονίζει, πως «οι περισσότερες βάρδιες είναι ακάλυπτες, ενώ ήδη οι καθημερινές κλήσεις για διακομιδή περιστατικών, που δέχεται το Κέντρο Υγείας είναι πολλές, χωρίς να έχει αρχίσει επίσημα η τουριστική περίοδος στο νησί».

Στον πίνακα που επισυνάπτεται, φαίνεται, πως από τις 42 συνολικά βάρδιες (τρεις βάρδιες καθημερινά για δύο εβδομάδες), καλύπτονται μόλις οι 11, ενώ αρκετές ημέρες, το πρόγραμμα δεν προβλέπει ούτε μία βάρδια σε όλο το 24ωρο.

Δεδομένου, ότι πλέον το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, αναβαθμίζεται σε Γενικό Νοσοκομείο, μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία εντάσσεται στην ΑΕΜΥ Α.Ε., με συνέπεια να δέχεται περισσότερα περιστατικά, ακόμη και από τα γύρω νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού περιστατικών, κατά την τουριστική περίοδο, η συνέχιση της ελλιπούς στελέχωσης του πληρώματος ασθενοφόρου, δύναται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, στη διαχείριση των κλήσεων, ενώ ακόμη μπορεί και να συντελέσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

 «Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται το νησί μας κατ’ αυτόν τον τρόπο»

Σε αντίστοιχο κλίμα αγανάκτησης και η επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, με αφορμή ένα πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα, για το οποίο δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, ο δήμαρχος σημειώνει, πως «έρχομαι στη δυσάρεστη θέση ως Δήμαρχος Μυκόνου να σας αναφέρων την αδυναμία του ΕΚΑΒ να παρέχει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού έστω την βασική του υπηρεσία, τη διακομιδή δηλαδή των ασθενών στο Κέντρο Υγείας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η σοβαρή υποστελέχωση με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή τραγικά περιστατικά λόγω της αδυναμίας του να παρέχει επείγουσα προ-νοσοκομειακή φροντίδα στους ασθενείς».

Ο κ. Κουκάς στην επιστολή του υπενθυμίζει, πως «η Μύκονος αποτελεί την κορωνίδα του ελληνικού τουρισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στη θετική διεθνή προβολή της χώρας και αποφέροντας ζωτικά έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους. Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός, πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και οφείλουμε να θέσουμε τις βάσεις για την αναβάθμισή του και την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος σημειώνει πως «είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται το νησί μας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένεκα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και να μην δύναται να παρέχει το εγχείρημα της διάσωσης εγκαίρως και ασφαλώς, με δεκάδες βάρδιες να μένουν ακάλυπτες».

Όπως υπογραμμίζει, «πρέπει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Μυκόνου να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι ανάγκες του νησιού αυξάνουν καθημερινά και τα προβλήματα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Οφείλει η πολιτεία να σέβεται το ύψιστο αγαθό που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή».

 «Μάλιστα, προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς στη μετακίνηση/απόσπαση υπαλλήλων του ΕΚΑΒ στο νησί μας, απέστειλα πρόσφατα πρόταση τροπολογίας στον υπουργό εσωτερικών με την οποία προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, να παρέχει στους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ επιχορήγηση για κατάλληλο κατάλυμα διαμονής, καθώς και διατροφή», καλώντας τον κ. Καρακατσιανόπουλο, να πιέσει και εκείνος, από τη θέση του, για την προώθηση της τροπολογίας αυτής.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κουκά, «για να συνδράμουμε περαιτέρω στις ανάγκες του Τομέα, υπογράψαμε πρόσφατα τριμερή σύμβαση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προκειμένου να διαθέσουμε οδηγό – δημοτικό υπάλληλο του Δήμου Μυκόνου, στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Μυκόνου στην επιστολή του, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, αναφέρει πως αναμένει την έγκαιρη παρέμβαση του τελευταίου, ως προς την επίλυση του προβλήματος, «με την απόσπαση/μετακίνηση άμεσα υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για τους θερινούς μήνες, αλλά και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, καθ’ υπόδειξή του και σύμφωνα με τις ανάγκες του, ώστε να πάψει το νησί μας να αισθάνεται εγκαταλελειμμένο από την πλευρά της πολιτείας στο ευαίσθητο θέμα της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών μας».

Τέλος, ο κ. Κουκάς κλείνει την επιστολή του, τονίζοντας, πως «είμαι σίγουρος, ότι κανείς δεν επιθυμεί να ρισκάρει η χώρα μας να εκτεθεί διεθνώς από ένα ατυχές περιστατικό, δεδομένης της προβολής που λαμβάνει το νησί μας».

Πηγή: Εφημερίδα «Κοινή Γνώμη»