Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαSOS από Μύκονο και Σαντορίνη

SOS από Μύκονο και Σαντορίνη

|

Λίγο πριν το άνοιγμα της αυλαίας για τη νέα τουριστική σεζόν και οι πλέον διάσημοι ελληνικοί προορισμοί (Σαντορίνη και Μύκονος) εκπέμπουν sos για θέματα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ – Πόσες κενές βάρδιες έχει το ΕΚΑΒ Σαντορίνης και ποια πρόταση κατέθεσε ο Δήμαρχος Μυκόνου 

Έκκληση για στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με προσωπικό, απευθύνουν τα δύο τουριστικότερα νησιά του Αιγαίου, η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς οι τραγικές ελλείψεις που παρουσιάζουν, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.  Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο, Αντώνη Συρίγο και Νίκο Μανιό, η επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, αλλά και αυτή της Επιστημονικής Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Θήρας, προς το Υπουργείο Υγείας και την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, στις οποίες γίνεται λόγος για πληθώρα ακάλυπτων βαρδιών, που συνεπάγονται αδυναμία των Κέντρων Υγείας των δύο τουριστικότερων νησιών της Ελλάδας, να ανταπεξέλθουν, ακόμη και σε επείγοντα περιστατικά.

31 από τις 42 βάρδιες κενές στη Θήρα

Στην επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, η Επιστημονική Διευθύντρια του Κ.Υ. Θήρας, με επιστολή της στις 25 Φεβρουαρίου, όπου επισυνάπτονται τα προγράμματα των οδηγών – πληρωμάτων ασθενοφόρου, που έχουν καταρτιστεί από το ΕΚΑΒ Παραρτήματος Θήρας για το χρονικό διάστημα από 22 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου, τονίζει, πως «οι περισσότερες βάρδιες είναι ακάλυπτες, ενώ ήδη οι καθημερινές κλήσεις για διακομιδή περιστατικών, που δέχεται το Κέντρο Υγείας είναι πολλές, χωρίς να έχει αρχίσει επίσημα η τουριστική περίοδος στο νησί».

Στον πίνακα που επισυνάπτεται, φαίνεται, πως από τις 42 συνολικά βάρδιες (τρεις βάρδιες καθημερινά για δύο εβδομάδες), καλύπτονται μόλις οι 11, ενώ αρκετές ημέρες, το πρόγραμμα δεν προβλέπει ούτε μία βάρδια σε όλο το 24ωρο.

Δεδομένου, ότι πλέον το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, αναβαθμίζεται σε Γενικό Νοσοκομείο, μέσω της νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία εντάσσεται στην ΑΕΜΥ Α.Ε., με συνέπεια να δέχεται περισσότερα περιστατικά, ακόμη και από τα γύρω νησιά, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού περιστατικών, κατά την τουριστική περίοδο, η συνέχιση της ελλιπούς στελέχωσης του πληρώματος ασθενοφόρου, δύναται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, στη διαχείριση των κλήσεων, ενώ ακόμη μπορεί και να συντελέσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.

 «Είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται το νησί μας κατ’ αυτόν τον τρόπο»

Σε αντίστοιχο κλίμα αγανάκτησης και η επιστολή του Δημάρχου Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνου Κουκά, προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, κ. Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο, με αφορμή ένα πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα, για το οποίο δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, ο δήμαρχος σημειώνει, πως «έρχομαι στη δυσάρεστη θέση ως Δήμαρχος Μυκόνου να σας αναφέρων την αδυναμία του ΕΚΑΒ να παρέχει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού έστω την βασική του υπηρεσία, τη διακομιδή δηλαδή των ασθενών στο Κέντρο Υγείας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η σοβαρή υποστελέχωση με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή τραγικά περιστατικά λόγω της αδυναμίας του να παρέχει επείγουσα προ-νοσοκομειακή φροντίδα στους ασθενείς».

Ο κ. Κουκάς στην επιστολή του υπενθυμίζει, πως «η Μύκονος αποτελεί την κορωνίδα του ελληνικού τουρισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στη θετική διεθνή προβολή της χώρας και αποφέροντας ζωτικά έσοδα στον προϋπολογισμό του κράτους. Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός, πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και οφείλουμε να θέσουμε τις βάσεις για την αναβάθμισή του και την περαιτέρω ανάπτυξή του».

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος σημειώνει πως «είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται το νησί μας κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένεκα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και να μην δύναται να παρέχει το εγχείρημα της διάσωσης εγκαίρως και ασφαλώς, με δεκάδες βάρδιες να μένουν ακάλυπτες».

Όπως υπογραμμίζει, «πρέπει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Μυκόνου να αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι ανάγκες του νησιού αυξάνουν καθημερινά και τα προβλήματα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης. Οφείλει η πολιτεία να σέβεται το ύψιστο αγαθό που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ζωή».

 «Μάλιστα, προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς στη μετακίνηση/απόσπαση υπαλλήλων του ΕΚΑΒ στο νησί μας, απέστειλα πρόσφατα πρόταση τροπολογίας στον υπουργό εσωτερικών με την οποία προτείνεται να δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, να παρέχει στους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ επιχορήγηση για κατάλληλο κατάλυμα διαμονής, καθώς και διατροφή», καλώντας τον κ. Καρακατσιανόπουλο, να πιέσει και εκείνος, από τη θέση του, για την προώθηση της τροπολογίας αυτής.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κουκά, «για να συνδράμουμε περαιτέρω στις ανάγκες του Τομέα, υπογράψαμε πρόσφατα τριμερή σύμβαση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, προκειμένου να διαθέσουμε οδηγό – δημοτικό υπάλληλο του Δήμου Μυκόνου, στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Μυκόνου στην επιστολή του, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, αναφέρει πως αναμένει την έγκαιρη παρέμβαση του τελευταίου, ως προς την επίλυση του προβλήματος, «με την απόσπαση/μετακίνηση άμεσα υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για τους θερινούς μήνες, αλλά και τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, καθ’ υπόδειξή του και σύμφωνα με τις ανάγκες του, ώστε να πάψει το νησί μας να αισθάνεται εγκαταλελειμμένο από την πλευρά της πολιτείας στο ευαίσθητο θέμα της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών μας».

Τέλος, ο κ. Κουκάς κλείνει την επιστολή του, τονίζοντας, πως «είμαι σίγουρος, ότι κανείς δεν επιθυμεί να ρισκάρει η χώρα μας να εκτεθεί διεθνώς από ένα ατυχές περιστατικό, δεδομένης της προβολής που λαμβάνει το νησί μας».

Πηγή: Εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...