Στα... κάγκελα το Κέντρο Υγείας Αμοργού

Δεν είναι το πρώτο, ούτε και το τελευταίο νησί στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα είτε υποστελέχωσης (Νοσηλευτές) είτε μη καταβολής των εφημεριών στους γιατρούς... Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αμοργού, εγκαινιάζει την επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Υγείας (https://kentroygeiasamorgou.wordpress.com) εκθέτωντας το πρόβλημα που έχει δημιουργεί και με στόχο να προλάβει πιθανότητα καταστάσεις.. Η επιστολή έχει τίτλο "Το πρόβλημα των εφημεριών στο Κ.Υ Αμοργού" και ο κ. Βασιμπόσης σημειώνει: 

 

"Η λειτουργία του Κ.Υ στην Αμοργό πέρα από το πρωινό ωράριο παραμένει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα Ποιοι είναι οι όροι λειτουργίας των εφημερίων των γιατρών στην Ελλάδα και τι συμβαίνει στην Αμοργό

Από το 2012 οι γιατροί (Αγροτικοί ,ειδικευόμενοι , γιατροί Ε.Σ.Υ. όλων των βαθμίδων ) δεν αμείβονται για περισσότερες από 7 εφημερίες τον μήνα !Αυτό συν το ειδικό καθιστός για τα άγονα δεν επιτρέπει εκ των πραγμάτων να καλύπτετε το Νησί όλες τις μέρες του μήνα !

Ειδικότερα : Στην Αμοργό οι γιατροί που υπηρετούν στην Αιγιάλη δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών του Κ.Υ. διότι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται άγονες διατηρούν τον αγροτικό ιατρό επί τόπου ( το ίδιο ισχύει και για και η Αρκεσίνη ), με αποτέλεσμα στην καλύτερη των περιπτώσεων το Κ.Υ. Αμοργού να είναι καλυμμένο μόνο 14 μέρες του μήνα διότι στο Κ.Υ μπορούν να εφημερεύουν μόνο ο αγροτικός ιατρός των Καταπόλων και ο Αγροτικός ιατρός της χώρας

Επίσης οι αγροτικοί ιατροί δεν μπορούν να εφημερεύουν μόνοι τους !

Αυτό συμβαίνει διότι την επιστημονική ευθύνη , την έχει ,σε κάθε περίπτωση, εφημερίας συμπεριλαμβανομένης , ο ειδικός ιατρός ,για αυτόν τον λόγο στην διάρκεια της εφημερίας των Αγροτικών πρέπει να συν εφημερεύει και ειδικός ( Εάν σε κάποιο Κ.Υ. δεν υπάρχει ειδικός την ευθύνη την αναλάμβανε ο εφημερεύον ειδικός, παθολογικού τομέα του εποπτεύοντος Νοσοκομείου )

Για αυτόν τον λόγο στους ειδικούς γιατρούς δίνετε η εφημερία ετοιμότητας Η εφημερία ετοιμότητας, είναι ένα είδος διαθεσιμότητας του γιατρού !

Στην ετοιμότητα ο Ειδικός Γιατρός αμείβετε με λιγότερα χρήματα και καλείτε από τον ενεργώς εφημερεύοντα γιατρό (αγροτικό ή ειδικευόμενο ) , να μεταβεί στην Μονάδα Υγείας μόνο σε επείγοντα ή αμφίβολα περιστατικά ,στις υπόλοιπες περιπτώσεις η συνεννόηση μεταξύ γιατρών γίνετε τηλεφωνικά

Αυτό είναι το πλαίσιο των εφημεριών σχετικά με τους Γιατρούς και βάσει αυτού στην Αμοργό είναι δυνατόν να υπάρχουν 14 μέρες τον μήνα με ενεργή εφημερία Αγροτικών Ιατρών και περίπου τις ίδιες μέρες να συν εφημερεύει με ετοιμότητα ο ειδικός(οι 12 εφημερίας ετοιμότητες αντιστοιχούν στο οικονομικό πλαφόν των ενεργών εφημεριών Διευθυντού Γιατρού Ε.Σ.Υ.)

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα πού επηρεάζει τις εφημερίες είναι οι βάρδιες των Νοσηλευτών Ο κάθε νοσηλευτής κάνει περίπου 22βαρδιες τον μήνα (5 εργάσιμες μέρες την εβδομάδα)

Σήμερα στο Κ.Υ υπηρετούν ενεργά 3 νοσηλευτές ! (οι υπόλοιποι 4 βρίσκονται με άδειες ανατροφής τέκνου ή άδεις άνευ αποδοχών )

Επίσης στο Κ.Υ. δεν υπάρχει Γραμματεία

Με αυτά τα δεδομένα, και λαμβάνοντας υπ όψιν ότι οι νοσηλευτές απασχολούνται στο τηλέφωνο ,στην συνταγογράφηση και στην γραμματεία (εκτός των νοσηλευτικών τους καθοριζόντων) ,γίνετε αναγκαίο στο Κ.Υ , στην πρωινή βάρδια , τις καθημερινές , να υπάρχουν 2 νοσηλευτές

Σε αυτά πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι ανάγκες για νοσηλευτές δεν περιορίζονται μόνο στο Κ.Υ. Τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να στέλνουμε νοσηλευτή αν όχι καθημερινά τουλάχιστον κάποιες φόρες την εβδομάδα στο Αγροτικό Ιατρείο των Καταπόλων (το αγροτικό ιατρείο Αιγιάλης έχει μόνιμη νοσηλεύτρια )

Το συμπέρασμα σε όλα αυτά είναι ότι δεν μπορούμε με το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό να υποστηρίξουμε ούτε τις 14 εφημερίες που μας διατίθενται από τους Αγροτικούς Γιατρούς Βεβαίως λύσεις υπάρχουν !Στην παρούσα φάση ,από την πλευρά της διοίκησης του Κ.Υ. έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα προς την Β/η Δ.Π.Ε. και θα συνεχιστούν

Θα σάς κρατάμε ενήμερους !

Η γνώση του προβλήματος και η συμμετοχή σας σε αυτό είναι καταλυτική για την αντιμετώπιση του

Βασιμπόσης Αλέξανδρος Διευθυντής Κ.Υ Αμοργού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News