Στείλτε ασθενοφόρα και προσωπικό ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι έτοιμη να ξεκινήσει αλλά τα προβλήματα ειδικά στην υγεία δεν είναι και λίγα. Σημείο αναφοράς αποτελεί η έλλειψη ασθενοφόρων και προσωπικού του ΕΚΑΒ, εδικά τώρα που η αύξηση των περιστατικών επείγουσας μεταφοράς είναι κατακόρυφη. και αυτό ήταν το θέμα συζήτησης  με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου, από τους τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο,  Αντώνη Συρίγο και  Νίκο Μανιό.

Οι τρεις βουλευτές μετέφεραν στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Αμοργός, η Αντίπαρος, η Σίφνος, καθώς και μεγαλύτερα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων και πληρωμάτων, καθώς και την απόγνωση των νησιωτών που κάθε καλοκαίρι επί σειρά ετών καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες μεταφορές ασθενών με ίδια μέσα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δεσμεύτηκε να αποστείλει την προσεχή εβδομάδα ασθενοφόρα στα νησιά των Κυκλάδων που έχουν επείγουσα ανάγκη και έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Όσον αφορά το προσωπικό του ΕΚΑΒ, μέχρι να υπάρξουν τα κονδύλια για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, προτείνονται ως προσωρινές λύσεις, και για την κάλυψη αποκλειστικά των επειγουσών αναγκών της φετινής θερινής περιόδου, η πιθανότητα πρόσληψης εποχικού προσωπικού του ΕΚΑΒ, καθώς και η πιθανότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, με υπηρεσία στα Κέντρα Υγείας των νησιών, σε συνεργασία με την 2η ΥΠΕ.

Ειδική συζήτηση έγινε και για το θέμα των διακομιδών στα νησιά, οι οποίες συνεχίζουν να κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ ετησίως.  Η λύση που συζητήθηκε είναι η ένταξη των αεροδιακομιδών, καθώς και των δύο υγεινομικών αεροσκαφών που βρίσκονται στην Πάρο και στη Σαντορίνη, στο ισχύον για τα πλωτά μέσα μεταφοράς ασθενών νομοθετικό πλαίσιο.