Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣτην εντατική οι υπηρεσίες υγείας των νησιών

Στην εντατική οι υπηρεσίες υγείας των νησιών

|

Σε καλοκαιρινό θεσμό έχει καθιερωθεί η Σαντορίνη καθώς με βάση τις προτιμήσεις των τουριστών βρίσκεται ετησίως στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου. Κι όμως, οι υγειονομικές Αρχές φαίνεται να μην επενδύουν σε αυτή τη φλέβα χρυσού, αντιθέτως την υπονομεύουν εξαιτίας των ελλείψεων και των πρόχειρων σχεδιασμών. 
 

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, οι γιατροί του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Σαντορίνης, σε μία ύστατη προσπάθεια να κινητοποιήσουν την πολιτεία απευθύνθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας να προβεί στις δέουσες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Στο υπόμνημά τους ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα το δυναμικό του νοσοκομείου να «παράγει τετραπλάσιο έργο από τη δύναμή του» αλλά και των επισφαλών εφημεριών με τους κινδύνους συνεπάγονται. 
 

Στο μεταξύ, μια νέα μαύρη σελίδα στην  υγειονομική ιστορία του νησιού, που σημειωτέον υποδέχεται ετησίως 1,3 εκατομμύρια τουρίστες, γράφεται αυτό το καλοκαίρι. 
 

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στη Σαντορίνη υπηρετούν μόλις 7 διασώστες. Μοιραία και παρά τις αυξημένες ανάγκες, υπάρχει διαθέσιμο μόλις ένα ασθενοφόρο, παρά το γεγονός ότι κρίνεται αναγκαία η παρουσία δύο σε 24ωρη βάση. 
 

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 30 Μαρτίου το ΕΚΑΒ Θήρας όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου και λόγω της ύπαρξης ενός μοναδικού ασθενοφόρου στο νησί, αν χρειασθείτε εσείς ή κάποιος άλλος να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο τότε, αν δεν πρόκειται για κάποιο επείγον περιστατικό και έχετε την δυνατότητα να μετακινηθείτε με δικό σας τρόπο, παρακαλούμε πραγματοποιήστε το».

Η Σαντορίνη όμως, όπως αποκαλύπτει έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, αποτελεί το παγόβουνο των ελλείψεων. Στη  Μύκονο, το δεύτερο πιο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων, «δεν υπάρχει ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο». 
 

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Πάρος όπου υπηρετούν μόλις εννέα διασώστες. Το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους, όμως και πάλι οι βάρδιες δεν βγαίνουν, με αποτέλεσμα να συνεπικουρεί η Ομάδα Διάσωσης, εθελοντές δηλαδή, με δικό τους ασθενοφόρο. Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ για το κατάλευκο νησί, όπου το καλοκαίρι ξεπερνάει τους 100.000 πληθυσμό. Η έλλειψη παιδιάτρου στις δημόσιες δομές καλύπτεται κατ’ ανάγκην από τον ιδιωτικό τομέα ενώ, παρ’ ότι έχει προκηρυχθεί θέση και για παθολόγο, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

 

Στην Ιθάκη. Χωρίς παιδίατρο (είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα) τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι άλλωστε και η Ιθάκη, το νησί που επιλέχτηκε τον περασμένο μήνα να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της επένδυσης στον ιατρικό τουρισμό. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον πέντε παιδιά τον μήνα να διακομίζονται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Διονύση Στανίτσα.

 

Στις Σποράδες. Υπό διάλυση, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, είναι και οι υπηρεσίες Υγείας στις Σποράδες καθώς τόσο η Σκιάθος όσο η Σκόπελος και η Αλόννησος δεν διαθέτουν σταθμούς ΕΚΑΒ. Μοιραία, οι ανάγκες καλύπτονται όπως όπως από τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας, με αρκετές βάρδιες να μένουν ακάλυπτες. Αλλά και τα ίδια τα κέντρα υγείας λειτουργούν στο κόκκινο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στην Αλόννησο εν μέσω ισχυρού χιονιά τον περασμένο Ιανουάριο το περιφερειακό ιατρείο έμεινε με μία μόνο αγροτική  γιατρό! Σημειωτέον, δε, ότι το νησί δεν έχει μόνιμο γιατρό από τον Ιανουάριο του 2014.

Αυτός είναι και ο λόγος που η 5η Υγειονομική Περιφέρεια επιχειρεί και φέτος το καλοκαίρι να ενισχύσει τα κέντρα υγείας των Βόρειων Σποράδων με μετακινήσεις γιατρών ώστε να οχυρωθούν τουλάχιστον την τουριστική περίοδο.

 

Στη Χαλκιδική. Αρρυθμίες διαπιστώνονται και στο μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, όπου ο πληθυσμός τριπλασιάζεται τους θερινούς μήνες και από τους τις 300.000 – 400.000 κατοίκους εκτινάσσεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο. Η αιμορραγία του Νοσοκομείου Πολυγύρου σε γιατρούς έχει μετατραπεί σε μόνιμη πληγή: η υποστελέχωση αγγίζει πλέον το 50%, καθώς από τις 85 οργανικές θέσεις μόλις οι 45 είναι καλυμμένες από μόνιμους αλλά και επικουρικούς γιατρούς. Είναι ενδεικτικό ότι στη μεγαλύτερη δημόσια μονάδα υγείας του νομού δεν υπάρχει δερματολόγος και ΩΡΛ, ενώ για την κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής και του μικροβιολογικού εργαστηρίου οι μετακινήσεις γιατρών από τα όμορα κέντρα υγείας αποτελούν τον κανόνα.

 

Στην Κρήτη. Εν τω μεταξύ σε πυρετό διαμαρτυριών βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), όχι (μόνον) για τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό αλλά για τη «πρόθεση της διοίκησης να μετατρέψει το νοσηλευτικό ίδρυμα σε εμπορικό κέντρο». Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε ένα επιχειρηματικό πλάνο που προβλέπει την παραχώρηση χώρων σε ιδιώτες που επιθυμούν να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα όπως π.χ. ανθοπωλεία και εστιατόρια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;