Συναγερμός για κρούσμα "ξεχασμένης" νόσου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Κι αυτό γιατί Ολλανδός τουρίστας που παραθέριζε στην Κω νοσηλεύεται από την Τετάρτη, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας με ύποπτο κρούσμα «ξεχασμένου» λοιμώδους νοσήματος (χολέρα).  Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 79χρονο άνδρα από την Ολλανδία, ο οποίος παραθέριζε μαζί με τη σύζυγό του στην Κω, όταν εκδήλωσε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε γαστρεντερίτιδα, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του έτεινε εκτός ελέγχου και με βαρύτατες επιπλοκές, γεγονός που κινητοποίησε τους γιατρούς ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο του “ξεχασμένου” λοιμώδους νοσήματος. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. 

''Μετά τον αρχικό αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο, πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας, απειλητικής για τη δημόσια υγεία'', όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πρωί εστάλη και κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.

Σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο στα Parapolitika 90,1, ο πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ, κος Θανάσης Γιαννόπουλος τόνισε πως: ''Δεν έχουμε εργαστηριακή παθογνωμονική επιβεβαίωση και πιστεύουμε ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρχει η τεκμηρίωση της πραγματικής ανοσολογικής οντότητος. Εμείς ως γιατροί πρέπει να πάρουμε όλα τα προσήκοντα μέτρα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.  Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε καμιά σχέση με το προσφυγικό, μεταναστευτικό κύμα. Ένας τουρίστας ο οποίος έφυγε από την πατρίδα του την Ολλανδία και ήταν επισκέπτης στην Κω. Δεν είχε επαφή με πρόσφυγες''.

Δήμαρχος

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος  μίλησε για το θέμα που έχει προκύψει, με τη διερεύνηση συμπτώματος λοιμώδους γαστρεντερίτιδας, σε ηλικιωμένο επισκέπτη του νησιού. "Η Κως αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για τους επισκέπτες της. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει το νησί μας. Πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδης νόσου. Σε αυτή τη φάση περιορίζομαι μόνο να επισημάνω ότι ο Δήμος Κω δεν ενημερώθηκε για το περιστατικό από αυτούς που όφειλαν να μας ενημερώσουν. Η πληροφόρηση μας προήλθε από άλλη πηγή και μόνο τότε κινητοποιήθηκαν οι εντεταλμένοι κρατικοί φορείς. Καθιστώ σαφές προς όλους ότι ο Δήμος Κω θα προασπίσει τη δημόσια υγεία των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού με κάθε τρόπο. Όσοι με πράξεις ή παραλείψεις τους την θέσουν σε κίνδυνο θα αντιμετωπιστούν με πολύ σκληρό τρόπο.''

Να σημειώσουμε εδώ ότι η χολέρα είναι μια βακτηριακή ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και προκαλεί σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χολέρα μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη και σε προηγουμένως υγιή άτομα.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Parapolitika.gr