Συνάντηση για την υγεία: πρόσημο θετικό

Διεξοδική συζήτηση για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον χώρο της Υγείας στο νομό Κυκλάδων και δη το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου με φόντο τις ανάγκες που πολλαπλασιάζονται την καλοκαιρινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (21/.05) στο Υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στον αναπληρωτή Υπουργό, Ανδρέα Ξανθό εκπροσώπους του ευαίσθητου κλάδου, βουλευτή του νομού αλλά και αιρετών προσώπων του Α΄ και Β΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Το προγραμματισμένο – από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές του νομού – ραντεβού στο αρμόδιο Υπουργείο κινήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα με τον κ. Ξανθό να καταγράφει τα ζητήματα ένα προς ένα και τους εκπροσώπους του νησιώτικου χώρου να προβαίνουν σε αναλυτική ενημέρωση. Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, οι συνεργάτες των βουλευτών Νίκου Συρμαλένιου και Νίκου Μανιού, Άννα Μαυρουδή και Δάφνη Παπαδάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, οι ιατροί κκ Λημναίος και Τρίτζαλης, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ιδρύματος, Αντώνης Μαρώτης ενώ από την πλευρά του ΠΕΔΥ, οι ιατροί, Αντώνης Ρούσσος και Παναγιώτα Βούλγαρη.

Έμφαση στα θέματα υποστελέχωσης και προϋπολογισμού

Αναφορικά με τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον χώρο της Υγείας στο νησιώτικο χώρο, αλλά και ειδικότερα στη Σύρο που υφίσταται και λειτουργεί η μεγαλύτερη υγειονομική μονάδα των Κυκλάδων, τέθηκαν επί τάπητος μεταξύ άλλων το θέμα της υποστελέχωσης αλλά και ο προϋπολογισμός. Προς τον κ. Ξανθό κατέστη σαφές πως το Νοσοκομείο στην παρούσα χρονική στιγμή, στηρίζεται στο 50% του προβλεπόμενου ανθρώπινου δυναμικού από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να είχε για να εξυπηρετεί ομαλά το σύνολο των περιστατικών, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβάλλει υπερπροσπάθεια προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Από τον αναπληρωτή Υπουργό ζητήθηκε να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα των άμεσων κι επειγουσών αναγκών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, που αφορούν στη στελέχωση της δομής με επικουρικούς, αγροτικούς και ειδικευόμενους ιατρούς, δεδομένου ότι τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται στο νησιώτικο χώρο από την άφιξη επισκεπτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να υπάρξει ανταπόκριση στο θέμα της υποστελέχωσης, τουλάχιστον για τις άμεσες ανάγκες, ενώ αξίζει να υπογραμμισθεί πως ο κ. Ξανθός άκουσε με προσοχή την ενημέρωση στην οποία προέβη ο κ. Πετράκης για τον πενιχρό προϋπολογισμό που έχει στη διάθεσή του το Νοσοκομείο συγκριτικά δε, με άλλες αντίστοιχες υγειονομικές μονάδες στον ελλαδικό νησιώτικο χώρο.

Θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης για παροχή κινήτρων

Ζήτημα το οποίο βρέθηκε στο προσκήνιο της συζήτησης αποτέλεσε και η πρόθεση της Αυτοδιοίκησης περί παροχής κινήτρων σε ιατρούς ώστε να επιλέγουν τις δομές υγείας στα νησιά. Αναλυτικός υπήρξε ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος επανέλαβε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για οικονομική ενίσχυση εξήντα επικουρικών ιατρών με 400 ευρώ μηνιαίως ώστε να πληρωθούν θέσεις σε δομές Υγείας των μικρών νησιών που μαστίζονται από το θέμα της υποστελέχωσης, επισημαίνοντας παράλληλα, πως αυτή η κίνηση αποτελεί μία ενέργεια που πρέπει να γνωστοποιείται από το Υπουργείο όταν προκηρύσσονται θέσεις ώστε να ανταποκρίνονται οι ενδιαφερόμενοι ιατροί. Ανάλογες προθέσεις διατηρεί και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε επίπεδο παροχής δημοτικών ακινήτων προς κάλυψη των αναγκών διαμονής των ιατρών. Ο κ. Αθανασίου μίλησε για τις δυνατότητες του Δήμου θέτοντας στο τραπέζι του διαλόγου, τη μοναδική ανησυχία των αυτοδιοικητικών σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά στη θεσμική θωράκιση των ανάλογων ενεργειών. Καθώς υπάρχει η πρόθεση να στηρίξει τον χώρο της Υγείας η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεγάλο ζητούμενο όπως εξήγησε είναι να μην βρεθεί εκτεθειμένος ο Δήμος. Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθός δήλωσε την ικανοποίησή του για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και σκέψεις, εξηγώντας πως, σε μία σκληρή οικονομική εποχή που η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να ανταποκριθεί αφενός στις ανάγκες της χώρας κι αφετέρου στον διάλογο με τους δανειστές, αποτελούν “μπούσουλα” για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύσκεψη και με τον νέο διοικητή της 2ης ΥΠΕ

Της συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας με τον κ. Ξανθό προηγήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στον νέο διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Νικόλαο Καρβούνη, τον Γιώργο Λεονταρίτη αλλά και τον Γιάννη Πετράκη για τα πολύ μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης, “Έγινε λεπτομερής προσέγγιση, η οποία αφορούσε τόσο το Νοσοκομείο Σύρου, το ΠΕΔΥ, την εξέλιξη της προμήθειας του εξοπλισμού του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κουφονησίων και τα Κέντρα Υγείας των νησιών”. “Υπήρξε μια ειλικρινής και εις βάθος προσέγγιση των προβλημάτων που αφορούν την Υγεία στα νησιά μας. Ενημέρωσα τον Διοικητή, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, για το σύνολο των προβλημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσφέροντας κίνητρα (κάλυψη εξόδων διαμονής και διατροφής) προς τους ιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις μονάδες υγείας του Νοτίου Αιγαίου” δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Λεονταρίτης, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Καρβούνης, αφού ευχαρίστησε την Περιφερειακή Αρχή για την πρωτοβουλία της, τόνισε ότι και από τη δική του πλευρά κατεβλήθησαν προσπάθειες προκειμένου να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από Ίδρυμα και θα αφορούν την κάλυψη των εξόδων για την τρίμηνη μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε Νοσοκομεία της Αμερικής ιατρών που θα αποφασίσουν να στελεχώσουν τις μονάδες υγείας στις Κυκλάδες καθώς και την κάλυψη των δαπανών για την εκπόνηση μελετών, ύψους έως 5.000 ευρώ, που αφορούν την υγεία των τοπικών κοινωνιών στη νησιωτική Ελλάδα.

Διευκρίνηση σχετικά με τη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας

Σε διευκρίνηση σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον κ. Ξανθό προέβη ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Αντώνης Συρίγος, κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας στο οποίο αναφερόταν πως ο προγραμματισμός του ραντεβού έγινε μετά από προσωπικές ενέργειες του ίδιου. Αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά το ήθος που τον χαρακτηρίζει, ο κ. Συρίγος μέσω ανακοίνωσής του, εξηγεί, “Με αφορμή δημοσίευμα που εμφανίζει την σημερινή συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό, για τα ζητήματα του Νοσοκομείου Σύρου, ως προϊόν ατομικής μου πρωτοβουλίας, θα ήθελα να διευκρινίσω και να ενημερώσω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συλλογικά για την επίλυση οιουδήποτε προβλήματος. Υπό αυτή την έννοια, όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχουν αναληφθεί για το Νοσοκομείο της Σύρου είναι προϊόν της συνεργασίας και των τριών βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού. Αυτό οφείλω να σας το γνωστοποιήσω προκειμένου να μην δημιουργούνται συγχύσεις γύρω από παρόμοια ζητήματα για τα οποία βέβαια δεν ευθύνονται οι συντάκτες ή το μέσον. Δηλαδή η πρωτοβουλία και για το ζήτημα του Νοσοκομείου Σύρου υπήρξε κοινή, όπως άλλωστε καταφαίνεται και στο σχετικό δελτίο τύπου που είχε αποσταλεί στις 8/5/2015, συνυπογραφόμενο και από τους τρεις βουλευτές”. 
Πηγή: Εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News