Συνάντηση για την Υγεία στις Κυκλάδες

Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση που έγινε στη Ρόδο με σκοπό την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Δωδεκανήσων ήρθε η ώρα της συνάντησης και με τους αιρετούς των νησιών στις Κυκλάδες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή στη Σύρο με θέμα “Κοινωνική πολιτική και υγεία στη νησιωτική Ελλάδα, προβλήματα και προοπτικές”. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διοργανώθηκε από το εθνικό διαδημοτικό δίκτυο υγιών πόλεων -προαγωγή υγείας (ΕΔΔΥΠΥΥ) το οποίο έχει αναλάβει από κοινού με το Δήμο Αμαρουσίου την οργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρούσι στις 22-25 Οκτωβρίου 2014.

Ο φιλοξενών δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, συντόνισε τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Πατούλης πρόεδρος ΕΔΔΥΠΥΥ, ο Ι. Ιωαννίδης εκπρόσωπος Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ο οποίος εκπροσώπησε τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σ. Σπυρίδωνα , ο Γ. Λεονταρίτης Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Αιγαίου ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Νότιου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, ο Ε. Πανοηλίας Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, οι κ.κ. δήμαρχοι, Κύθνου Σ. Γαρδέρης,  Κέας Ι. Ευαγγέλου, Σίκινου Β. Μαράκης, Μήλου Γ. Δαμουλάκης, Μυκόνου Κ. Κούκας, Τήνου Σ. Ορφανός, Ιητών Μ. Πετρόπουλος, Άνδρου Θ. Σουσούδης, ο διοικητής του  Νοσοκομειου Σύρου Γ. Πετράκης και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Σύρου κ. Παγίδας. Διαβάζοντας τον κατάλογο οι δήμαρχοι των Νοτίων Κυκλάδων δεν έδωσαν το παρών και αναφερόμαστε στους Δημάρχους Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Αμοργού και Ιητών καθώς οι Δήμαρχοι Πάρου, Αντιπάρου και Θήρας απεύθυναν χαιρετισμό

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΥΥ κ. Πατούλης ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος των δομών πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών μέσω προώθησης υγιών συμπεριφορών αλλά και καταπολέμησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Πρωταρχικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει προληπτική ιατρική μέσω των ΚΕΠ υγείας αλλά πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η δωρεάν παροχή ΠΦΥ για τους απόρους και τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε από καρδιάς για την παρουσία όλων των φορέων και επισήμανε ότι η υγεία ξεκινά από τη διατήρηση της υγείας των πολιτών με έλεγχο, ενημέρωση, καταγραφή επιστημονικών, εθελοντικών ομάδων και με κάρτα πρόληψης.

"Πρέπει να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές με τη κεντρική εξουσία, πρέπει η αυτοδιοίκηση να αποκτήσει το ρόλο που της αξίζει για να μην χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται λοιπόν σχεδιασμός με πυλώνες μέσα από στελέχωση του νοσοκομείου Σύρου. Τα νησιά που δεν διαθέτουν νοσοκομεία θα πρέπει να στελεχωθούν με γενικούς ιατρούς αλλά και οι ιατροί άνευ ειδικότητας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε συνεργασία με τον κεντρικά εξειδικευμένο υπεύθυνο ιατρό ώστε με αυτό το τρόπο να διαφυλάσσεται η ανθρώπινη ζωή και να μειωθούν οι αναίτιες αεροκομιδές".

Αυτό το μοντέλο για τις Κυκλάδες θα πρέπει να συνυπογράφεται από την Περιφέρεια, δημάρχους και επιστημονικές ομάδες. Οι δήμαρχοι ενημέρωσαν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των μεγάλων ελλείψεων και ζήτησαν να αναλάβει δράση η ΚΕΔΕ ώστε να δοθούν λύσεις . Ο δήμαρχος Σύρου Γ. Μαραγκός ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη για το ενδιαφέρον του για τις Κυκλάδες και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει, με την υπόσχεση ότι θα στηρίξει τις όποιες αυτοδιοικητικές επιλογές του Γιώργου Πατούλη.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή υγείας Κυκλάδων με τη συμμετοχή του ΕΔΔΥΠΥΥ των δημάρχων των νησιών υπό την αιγίδα της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τη Περιφέρεια και τη στήριξη του αυριανού προεδρείου της ΚΕΔΕ ώστε να διεκδικήσουν δυναμικά από την κεντρική εξουσία την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφηκαν.

Τέλος έγινε παρουσίαση για τον ιατρικό τουρισμό υπό το πρίσμα ότι, οι Κυκλάδες μπορούν να αποτελέσουν ένα τουριστικό πάρκο στο οποίο θα αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός

Πηγή: www.Cyclades24.gr