Σύρος - Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου: "Οχι σε νοσηλευτικό προσωπικό δύο ταχυτήτων"

"....Η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία του νοσοκομείου μας εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει την εν λόγω διάταξη που θα διχάσει το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Ήδη οι Δ.Ε. βοηθοί νοσηλευτές αισθάνονται αδικημένοι από το μισθολόγιο (ν.4315/2015) που τους υποβίβασε μισθολογικά κατά πολύ..." Αυτό αναφέρει - ανάμεσα στα άλλα - σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη κίνηση του Υπουργείου να δημιουργήσει δύο κλάδους νοσηλευτικού προσωπικού.

Και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά " Οι ξεχωριστοί κλάδοι θα είναι η κορύφωση της αδικίας. Εάν μετά την ψήφιση αρνηθούν οι βοηθοί νοσηλευτές να κάνουν νοσηλευτικές πράξεις οι οποίες είναι εκτός των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, τότε στο νοσοκομείο μας θα δημιουργηθεί χάος".

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή του ΔΣ και έχει σημερινή (14/05) ημερομηνία έκδοσης αναφέρει: 

"Με αφορμή την προσπάθεια προώθησης από το Υπουργείο Υγείας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύστασης δύο κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ.Ν Σύρου συμφωνεί με την θέση της ΠΟΕΔΗΝ για σύσταση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού (Π.Ε.-Τ.Ε.-Δ.Ε) με έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.

Πρέπει η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι στο Γ.Ν. Σύρου οι περισσότερες βάρδιες του κυκλικού ωραρίου εκτελούνται μόνο από Δ.Ε. βοηθούς νοσηλευτές, οι οποίοι παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα χωρίς να προβάλουν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους και χωρίς να αμείβονται ανάλογα. Κάνουν όλες τις νοσηλευτικές πράξεις για να μη θέσουν σε κίνδυνο του ασθενείς

Είναι ακατανόητο εν μέσω πανδημίας να προωθείται μία τέτοια διάταξη. Η ανάγκη που προβάλλεται τούτη τη στιγμή είναι η επίσπευση των προσλήψεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.

Η ψήφιση των ξεχωριστών κλάδων θα διαταράξει τη λειτουργία του νοσοκομείου μας εμφανίζοντας έντονα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει την εν λόγω διάταξη που θα διχάσει το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Ήδη οι Δ.Ε. βοηθοί νοσηλευτές αισθάνονται αδικημένοι από το μισθολόγιο (ν.4315/2015) που τους υποβίβασε μισθολογικά κατά πολύ.

Οι ξεχωριστοί κλάδοι θα είναι η κορύφωση της αδικίας. Εάν μετά την ψήφιση αρνηθούν οι βοηθοί νοσηλευτές να κάνουν νοσηλευτικές πράξεις οι οποίες είναι εκτός των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, τότε στο νοσοκομείο μας θα δημιουργηθεί χάος.

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου Ερμούπολη 14/05/2020

Ως εκ τούτου ως σύλλογος ζητούμε:

1. Ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο

2. Μισθολογική αναβάθμιση των βοηθών νοσηλευτών από τη στιγμή που εκτελούν καθήκοντα νοσηλευτών (με σιωπηρή συναίνεση) των εκάστοτε κυβερνήσεων και των υπουργών Υγείας τους.

Σε αντίθετη περίπτωση οι Δ.Ε. βοηθοί νοσηλευτών θα προβούν στην τήρηση του καθηκοντολογίου τους όπως αυτό νομοθετήθηκε από το 2004".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News