Τεχνητός Νεφρός Νάξου: σε οκτώ μήνες θα λειτουργήσει

Οι Κυκλάδες αλλάζουν… Προς το καλύτερο. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια βλέπουμε ότι κάτι κινείται και μάλιστα ζωηρά όσον αφορά το τομέα της Υγείας στα νησιά των Κυκλάδων. Δεν ξέρουμε εάν είναι κινήσεις εντυπωσιασμού και… αύριο ενδεχομένως να μην υπάρχει τίποτα, σήμερα όμως μόνο καλά νέα μπορούμε να πούμε. Ίσως να είναι θέμα timing, ίσως να είναι αυτό που λένε «ήρθε ο καιρός» αλλά αυτό που μετράει είναι ότι κάτι …κινείται. Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης επιτέλους όχι μόνο άνοιξε αλλά πλέον κάνει και χειρουργεία. Εντάξει κενά υπάρχουν. Μπορεί η Κυβέρνηση να μιλάει για πλήρη κάλυψη ειδικοτήτων αλλά έχουμε δουλειά ακόμη και κυρίως χρόνο για να φτάσουμε στο πλήρη. Μην ξεχνάμε ότι οι γιατροί δύσκολα αφήνουν το Κέντρο για τη Περιφέρεια. Όχι μόνο γιατί δεν τους ικανοποιούν πλήρως τα κίνητρα που δίδονται είτε από το κράτος (διοικητικού επιπέδου) είτε από την Περιφέρεια (οικονομικά) αλλά και γιατί η παραμονή σε νησιά όπως η Σαντορίνη πχ μόνο εύκολη δεν είναι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν καταλύματα…

Εικόνα σε Κυκλάδες

Το αφήνουμε όμως για άλλη ώρα. Αυτό που μετράει είπαμε είναι η πρόθεση. Και ο απολογισμός του Αύγουστου – Οκτωβρίου για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι θετικότατος. Εντυπωσιακά νούμερα: 15.000 επισκέψεις στα επείγοντα, μείωση 50% στις αεροδιακομιδές, 900 επεμβάσεις, 4 τοκετοί κ.α…

Στη Σύρο γίνεται προσπάθεια για ολοκληρωμένη στελέχωση του Νοσοκομείου και βέβαια έχουμε πλέον και Μαγνητικό τομογράφο που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες. Ενώ και με την παρουσία της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο της Σύρου το πιο σημαντικό είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά (έως το 50%) ο χρόνος μεταφοράς ασθενών κυρίως προς τη Σύρο και βέβαια προς την Αθήνα… Η υποδιοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Ιωάννα Τσιαπαρίκου μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε εκπομπή της ΕΤ1 αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει και έρχονται για τα τρία νοσοκομεία των Κυκλάδων, τόνισε ότι το

νοσοκομείο της Σύρου μπορεί να ανταπεξέλθει στα περιστατικά τα οποία μεταφέρονται, ενώ αναφερόμενη στο θέμα του Νοσοκομείου της Νάξου τόνισε ότι «τους επόμενους έξι με 8 μήνες θα λειτουργεί και η Μονάδα Τεχνητού Τεφρού στο νοσοκομείο της Νάξου, καθώς αυτή τη στιγμή τρέχει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Νεφρολόγου  όπως και επικουρικού νεφρολόγου», σημειώνοντας ότι παράλληλα τρέχουν προσλήψεις για τη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων των νησιών. Και κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με το Νοσοκομείο Ικαρίας όπου έχουν δεσμευτεί τα χρήματα…

Αεροδιακομιδές

Όσο για τις αεροδιακομιδές; Μέσα από κείμενο του Syrostoday.gr έχουμε μία πρώτη εικόνα των δράσεων από τη πτητική βάση των Κυκλάδων… Εχει ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 23 Οκτωβρίου, το υπερσύγχρονο ελικόπτερο NH-90 του Στρατού, σε καθημερινή σχεδόν βάση απογειώνεται από τη μόνιμη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο προς όλα τα νησιά των Κυκλάδων, μεταφέροντας μέσα σε λίγα λεπτά τους ασθενείς.

Και ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, για την αεροδιακομιδή ασθενούς από τη Νάξο στην Αθήνα.

- Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, για την αεροδιακομιδή ασθενούς 38 ετών από τη Νάξο στην Αθήνα.

- Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, για την αεροδιακομιδή δύο ασθενών, ενός άνδρα 77 ετών και μίας γυναίκας 51 ετών, από την Πάρο στη Σύρο.

- Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ο Στρατός Ξηράς διέθεσε ελικόπτερο NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, για την αεροδιακομιδή ασθενούς από τη Νάξο στην Αθήνα.

- Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου διακομιδή νεογνού από το νοσοκομείο της Σύρου σε νοσοκομείο της Αθήνας.

- Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αερομεταφορά δύο γυναικών στο νοσοκομείο της Σύρου. Το ΝΗ-90 απογειώθηκε από τη βάση υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο για να παραλάβει μια γυναίκα από τη Σαντορίνη και άλλη μια από τη Νάξο και επέστρεψε στη βάση του απ' όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τις μετέφερε στο τοπικό νοσοκομείο.