Τουριστική μονάδα στη Ρόδο για καρκινοπαθείς

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι στο φόρτε του και όλοι αναζητούν τρόπους για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται… Όμως, νομίζω ότι περνάμε πολύ εύκολα στις εξειδικευμένες μορφές και μία εξ αυτών είναι ο Ιατρικός τουρισμός. Που είναι η εξειδίκευση; Απλά διαβάστε την ιστορία που έρχεται από την εφημερίδα «Δημοκρατική», υπογράφεται από τον Νεκτάριο Καλογήρου και μιλάμε για επένδυση σε χωριό της ορεινής Ρόδου, την Κρητηνία και αφορά κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 260 κλινών στην οποία θα φιλοξενούνται ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών παθήσεων (πχ. Μετά από επεμβάσεις για αφαιρέσεις κακοήθων όγκων).  Βασικοί επενδυτές εμφανίζονται να είναι ένας επώνυμος γιατρός από το Ισραήλ και μία ομογενής από την Αμερική. Στα σχέδια προβλέπεται επίσης και η κατασκευή μαρίνας για τον ελλιμενισμό 150 σκαφών αναψυχής. Και εάν όλα πάνε καλά, τότε οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, με προοπτική να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο του 2018. 

Η επένδυση 

«Μεγάλη επένδυση προς την κατεύθυνση του εξειδικευμένου Ιατρικού Τουρισμού προετοιμάζεται να γίνει στην Κρητηνία και θα αποτελέσει την απαρχή για νέες μορφές ανάπτυξης όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σε όλο το νησί της Ρόδου. Οι επενδυτές ήδη έχουν αποκτήσει τα απαιτούμενα, παραθαλάσσια οικόπεδα, διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν το έργο, έχουν ολοκληρώσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια και στην παρούσα χρονική περίοδο ετοιμάζουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για να ξεκινήσει το έργο θα απαιτηθεί και η συναίνεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δηλώσει διατεθειμένοι να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί κάθε, πιθανό εμπόδιο.

Η επένδυση προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 260 κλινών στην οποία θα φιλοξενούνται ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών παθήσεων (πχ. Μετά από επεμβάσεις για αφαιρέσεις κακοήθων όγκων). Τέτοιου είδους μονάδες υπάρχουν ελάχιστες σε όλη την Ευρώπη. Βέβαια, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η μονάδα θα είναι πρότυπο και αντίστοιχη σήμερα δεν υπάρχει σε άλλη χώρα της γηραιάς ηπείρου. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον από επιστήμονες, τουριστικούς παράγοντες και φυσικά ασθενείς. Βασικοί επενδυτές εμφανίζονται να είναι δύο: Ενας επώνυμος γιατρός από το Ισραήλ, ο οποίος διαθέτει τόσο την οικονομική άνεση, όσο και τη γνώση για τις ανάγκες των ασθενών, που μετά την εγχείρηση εισέρχονται στο τελικό στάδιο για την αποθεραπεία τους. Ετερος βασικός μέτοχος θα είναι μία κυρία, ομογενής από την Αμερική. «Συναντηθήκαμε, τους είδαμε ότι είναι σοβαροί άνθρωποι, επισκεφθήκαμε μαζί την περιοχή, όπου θα γίνει το έργο και συζητήσαμε τόσο για τις ανάγκες που έχουν, όσο και για τις δυσκολίες που υπάρχουν» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρητηνίας κ. Μανώλης Αμβροσιάδης.

Ξενοδοχείο  και μαρίνα

Το ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 260 κλινών και θα ανήκει στην κατηγορία των 5 αστέρων. Τα 50 στρέμματα του οικοπέδου ξεκινούν από τη θάλασσα και καταλήγουν κοντά στις ιδιοκτησίες της Ιεράς Μονής «‘Αμαρτος Παναγία». Την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων έχει αναλάβει γνωστό, τοπικό γραφείο μηχανικών, που μάλιστα έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το έργο τους. Οι επενδυτές έχουν υποσχεθεί τη δημιουργία 120 θέσεων εργασίας στην νέα μονάδα, όμως οι κάτοικοι θεωρούν πως το κέρδος για όλους θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη ενεργειακή αυτονομία της μονάδας. Ένα τμήμα των κτηρίων θα «φυτευτεί» στην πλαγιά και πάνω από αυτά θα βοηθηθεί η ανάπτυξη φυσικής βλάστησης. Από μόνο του το στοιχείο αυτό κάνει την επένδυση να ξεχωρίζει απ’ όλες όσες έχουν υλοποιηθεί (ανάλογου μεγέθους) μέχρι σήμερα στη Ρόδο.

Στα σχέδια προβλέπεται και η κατασκευή μαρίνας για τον ελλιμενισμό 150 σκαφών αναψυχής. Όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί, θα αποτελεί τη μοναδική υποδομή αυτής της κατηγορίας για ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της νήσου Ρόδου (με εξαίρεση το αλιευτικό καταφύγιο Φανών, που όμως δεν είναι κατασκευασμένο για τουριστική χρήση). Όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο φάκελος της οποίας θα δοθεί σύντομα προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το μόνο που φαντάζει ως εμπόδιο για την υλοποίηση της επένδυσης είναι η πιθανότητα να υπάρχουν αρχαία μνημεία στην περιοχή. Η έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι απαραίτητη για την εκκίνηση του έργου και η τελευταία θα ζητήσει την πραγματοποίηση τομών στο έδαφος προκειμένου να διαπιστωθεί τι μπορεί να υπάρχει σε βάθος ενός έως δύο μέτρων από την επιφάνειά του. Εφόσον δεν βρεθεί κάτι, τότε δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τότε θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα, που σημαίνει αναστολή της επένδυσης μέχρι να ολοκληρώσει η Αρχαιολογία το έργο της. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το απλό διαδικαστικό ζήτημα απαιτεί χρόνο, μιας και το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ήδη επιφορτισμένο με αρκετά άλλα αιτήματα, που έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας και πρέπει να εξεταστούν.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δοθούν οι απαραίτητες άδειες, τότε οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, με προοπτική να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούνιο του 2018. Επειδή θα πρόκειται για ιδιαίτερη μονάδα, η λειτουργία της δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στο μοντέλο της σεζόν (Απρίλιος – Οκτώβριος), αλλά θα επιχειρηθεί να παραμείνει ανοικτή 12 μήνες το χρόνο. Οι αντιδράσεις και ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών – τουριστών θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας.

Με πληροφορίες από την «Δημοκρατική»