Βαρεθήκαμε να το κοσκινίζουμε

Κάτι η θάλασσα, κάτι ο ήλιος, κάτι η καλή διάθεση και ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στα εγκαίνια του Νοσοκομείου Σαντορίνης (τα δεύτερα μετά αυτά του Αβραμόπουλου την προηγούμενη δεκαετία) και άρχισε τις παροιμίες: «Πέντε χρόνια παρέμενει αραχνιασμένο, με τον εξοπλισμό να σκουριάζει, γιατί άραγε; Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο; Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε χρόνια κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη. Πέντε χρόνια. Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να φάμε ψωμί, γι' αυτό ανοίγουμε και λειτουργούμε» Και μετά έκοψε τη κορδέλα. Και από τη Δευτέρα δουλειά. Ανεξάρτητα εάν θα έχει γιατρούς ή όχι, όπως ισχυρίζονται κάποιοι…

Σήμερα λοιπόν είναι μία ιστορική ημέρα για τη Σαντορίνη. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας, εγκαινίασε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, το οποίο έπειτα από περίπου 8 χρόνια, από την ολοκλήρωση της κατασκευής του, ξεκινά τη λειτουργία του, υπό την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ).  Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης, όσον αφορά στην αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και τις παρεμβάσεις, ώστε η πρωτοβάθμια παροχή φροντίδας να παραμείνει προσιτή για τον πολίτη. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση της κρατικής δαπάνης για την κάλυψη των εφημεριών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων υγείας, καθώς επίσης και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών.

Τέλος, ευχαρίστησε την κοινωνία και τους φορείς της Θήρας, που, όπως επεσήμανε δεν επέτρεψαν το νοσοκομείο να λειτουργήσει υπό ιδιωτικό καθεστώς, τη Μητρόπολη Θήρας και τον Μητροπολίτη, που δώρισαν το οικόπεδο για την κατασκευή του νοσοκομείου - στολίδι, όπως το χαρακτήρισε, ενώ ειδική μνεία έκανε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του Κέντρου Υγείας Θήρας, που διατήρησε υψηλά το επίπεδο παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού.

Συναντήσεις – σχόλια

Πριν από την τελετή των εγκαινίων είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης, Αναστάσιο Νίκο Ζώρζου και δημοτικούς συμβούλους, ενώ στο πλευρό του είχε μεταξύ άλλων τη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον  αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη (ήρθε με φουσκωτό από την Κρήτη) και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιό και Ν. Συρμαλένιο. Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, επισημάνθηκε ότι η κατασκευή του νοσοκομείου έχει ολοκληρωθεί από το 2011, ότι η κατασκευή και η διάταξη του ειναι εξαιρετική και πως ένα πρόβλημα του είναι ότι είναι ενεργοβόρο. «Ενεργοβόρο στη Σαντορίνη δεν επιτρέπεται» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε τη σημασία της μονάδας τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο, αφού εκτός από τους κατοίκους των Κυκλάδων που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, μπορεί να λειτουργήσει και για τον τουρισμό, καθώς άνθρωποι που έχουν αυτό το πρόβλημα υγείας και θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους, θα μπορούν να επισκεφθούν το νησί.

Σχολιάζοντας αναφορά του δημάρχου ότι είχε να έρθει πρωθυπουργός στο νησί 60 χρόνια, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι σήμερα δεν έρχεται ένας πρωθυπουργός λόγω ενός φυσικού φαινομένου, μίας φυσικής καταστροφής, αλλά διότι υλοποιείται μία υπόσχεση χρόνων και μία ανάγκη για την τοπική κοινωνία.

Κόσκινο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα «κύματα», από τα οποία πέρασε το νοσοκομείο, το οποίο κατασκευάστηκε 2011 και θα λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, στηλιτεύοντας την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει εις βάρος του Δημοσίου. «Πέντε χρόνια παρέμενει αραχνιασμένο, με τον εξοπλισμό να σκουριάζει, γιατί άραγε; Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο; Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε χρόνια κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη. Πέντε χρόνια. Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε και θέλουμε να φάμε ψωμί, γι' αυτό ανοίγουμε και λειτουργούμε», υπογράμμισε. Επίσης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του έτους το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει εξοπλιστεί, πλήρως, από γιατρούς και προσωπικό.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ_ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News