Το κρύο δεν σταμάτησε το έθιμο

Εδώ και 135 χρόνια στην Κόρωνο κάθε Μεγάλη Πέμπτη πραγματοποιείται η μεταφορά των εικόνων της εκκλησίας της Αργοκοιλιώτισσας (της παλαιάς) στην Κόρωνο. Και δεν θα μπορούσε η φετινή χρονιά να αποτελέσει εξαίρεση. Τι κι εάν φυσούσε άνεμος έντασης 9 μποφόρ. Τι κι εάν η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 3 βαθμούς κελσίου τι κι εάν η βροχή μαστίγωνε τα πρόσωπα των κατοίκων της Κορώνου που για μία ακόμη χρονιά κίνησαν προς την Παναγιά της Αργοκοιλιώτισσα και μετέφεραν τις εικόνες στο χωριό τους.

Ο σκοπός του εθίμου είναι οι εικόνες να λειτουργηθούν τις ημέρες του Πάσχα στον ενοριακό ναό της Αγίας Μαρίνας και να επιστρέψουν πίσω την Νια Δευτέρα. Για τον ίδιο λόγο την ίδια μέρα από τις άλλες εκκλησίες και ξωκλήσια της Κορώνου έφερναν επίσης στην Αγία Μαρίνα την εικόνα του Αγίου που ήταν αφιερωμένη η εκκλησίας.

Οι εικόνες αυτές την Κυριακή του Πάσχα μαζί με τις εικόνες της Αγίας Μαρίνας έκαναν τη ‘’γύρα’’ (περιφορά γύρω από το χωριό) της Κορώνου.

Οι συμμετέχοντες στην μεταφορά των εικόνων από το Αργοκοίλι στη Κόρωνο ήταν νεαροί Κορωνιδιάτες συνοδευόμενοι από ιερέα και γυναίκες με θυμιατά...

Η συγκέντρωση γινόταν (και γίνεται) το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην Αγία Μαρίνα, οι συμμετέχοντες αφού κοινωνήσουν ξεκινάνε για την Πλάτσα από εκεί Ανεγυρίδα και από εκεί Αργοκοίλι.

Στο Αργοκοίλι μετά από λίγη ξεκούραση μοιράζονται οι εικόνες που θα μεταφερθούν. Μπροστά πάει ο ιερέας ακολουθούν οι γυναίκες με τα θυμιατά, μετά η Παναγία η Αργοκοιλιώτισσα και κατόπιν όλες οι άλλες εικόνες. Στις Ασμυρίγκλες, στην στροφή που φαίνεται το χωριό οι εικόνες σταματάνε και έχουν μέτωπο την Κόρωνο. Μένουν εκεί μέχρι να ειδοποιηθεί το χωριό και να αρχίσουν να χτυπάνε οι καμπάνες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Νικολάου. Ακολουθεί η κάθοδος προς το χωριό ενώ οι γυναίκες βγάζουν στις εισόδους των σπιτιών τους φωτογραφίες με αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν χαθεί για να μνημονευτούν, θυμιάζουν και προσκυνούν τις εικόνες.

Αρχικά οι εικόνες καταλήγουν στην Πλάτσα όπου λειτουργούνται και κατόπιν στην Αγία Μαρίνα όπου θα μείνουν μέχρι και τη Νια Δευτέρα.

Το έθιμο αυτό που διατηρείται αναλλοίωτο στην Κόρωνο και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται, είναι ίσως από τα λίγα έθιμα στην Νάξο που δεν είναι εκδήλωση. Πρέπει να καταλάβουμε και να καταλάβουν και άλλοι πως δεν είναι όλα τα έθιμα εκδηλώσεις με βιολιά και φαγητό στη συνέχεια.

Πηγή: orinosaxotis.blogspot.gr, koronostimes.blogspot.gr
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News