Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΤο πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια

Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια

|

Η Μαρίζα Κωχ καλεσμένη στο «Εργαστήρι Παιδικής Τέχνης» την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου (19:00) σε μία μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά 

H ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

« Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια »

Από το ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΚΙΝΗΣΗΣ & ΛΟΓΟΥ

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

Μια μουσικοθεατρική παράσταση για να γνωρίσουν τα παιδιά

την ελληνική μουσική παράδοση, μέσω της βιωματικής προσέγγισης.

Το εργαστήριο παιδικής τέχνης σε συνεργασία με το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου – Μαρίζα Κωχ» παρουσιάζουν παραμονές των Χριστουγέννων του 2014, τη διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση «Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια », που δημιουργήθηκε από τη Μαρίζα Κωχ για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά την ελληνική μουσική παράδοση. Στην παράσταση παίρνουν μέρος δεξιοτέχνες μουσικοί παραδοσιακών οργάνων και ταλαντούχοι τραγουδιστές, οι οποίοι καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν όλοι μαζί αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια και παιγνιδοτράγουδα. Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια είναι μια «κιβωτός» των αντιπροσωπευτικότερων παιδικών παραδοσιακών τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα, που οι μουσικοί του περασμένου αιώνα, «έκρυψαν» στους ήχους των κουδουνιών του, προκειμένου να διασωθούν οι μελωδίες τους για πάντα και να τα μάθουν τα παιδιά των επόμενων γενεών.

Η πλοκή: Το μουσικό πάπλωμα φυλασσόταν για πολλά χρόνια στο Μουσείο Μπενάκη. Ένα βροχερό βράδυ κάποιου χειμώνα, το πάπλωμα κινδύνεψε να χαθεί, όπως περιγράφει στο γράμμα του ο διευθυντής του Μουσείου, ο οποίος εμπιστεύτηκε το πάπλωμα στην Μαρίζα Κωχ και στο Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, για να αποκαλύψουν τους μουσικούς θησαυρούς που κρύβονται στα χίλια χρυσά κουδούνια του.

 

Για τις περιοδείες της η Μαρίζα Κωχ λέει:

«Αξιώθηκα να τραγουδήσω σε πολλά από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, αλλά και σε αμέτρητα σχολεία, καφενεία, αγροτικές αποθήκες και των πιο μικρών χωριών τη πατρίδας μας. Καμαρώνω το ίδιο και για το ένα και για το άλλο.

Με τα τραγούδια μου θέλω να μεταφέρω όσα νιώθω για την πατρίδα μου, που στα δικά μου μάτια μοιάζει να είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε φυσική ομορφιά, σε χαρακτήρες ανθρώπων, σε ιστορία, σε μουσική, σε τέχνες, σε θρησκευτικό μεγαλείο και σε βάθος ανθρώπινων συναισθημάτων».

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της ΜΑΡΙΖΑΣ ΚΩΧ

Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη συνθετική της δουλειά πάνω στα ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία. Μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια. Από την δεκαετία του ’70 έχει επανειλημμένα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, τραγουδώντας σε μουσικές σκηνές και θέατρα. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, τραγουδώντας σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα, συχνά στo πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών της Ελλάδας και των χωρών που επισκέφτηκε, ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής. Ανάμεσα στα θέατρα που έχει τραγουδήσει διεθνώς είναι το ΜΗΑΤΤ (Θέατρο Τέχνης της Μόσχας), το «Lincoln Center» της Ν. Υόρκης, το «Centre BeauΒourg» στο Παρίσι, στο Cambtain Festival του Λονδίνου, στο «Μέγαρο Μουσικής» της Γρανάδα, στο ΄΄Κάστρο΄΄ της Νάπολη, στο «Μέγαρο Μουσικής» Αθηνών, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και σε πολλά από τα μεγάλα αρχαία θέατρα της Ελλάδος. Το 1976 κατόπιν «παραγγελίας» του Μάνου Χατζιδάκι, η Μαρίζα Κωχ συνθέτει μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με τίτλο «Παναγιά μου – Παναγιά μου» και συμμετέχει στο διαγωνισμό της Eurovision, στη Χάγη. Το 1980 ήταν η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που έδωσε ρεσιτάλ στο Πεκίνο.

Το 2009, 30 χρόνια μετά, λαμβάνει μέρος στο International Country Music Week στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μάο, με συμμετοχή 32 χωρών από τις πέντε ηπείρους, όπου και παίρνει το Best Singer Award. Το 2010, στο συνέδριο της International Society for Music Education στο Πεκίνο, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση, παρουσιάζει το ταξίδι της ελληνικής φωνητικής μουσικής από τον Επιτάφιο του Σείκιλου και την Σαπφώ μέχρι σήμερα και παραλαμβάνει τη σκυτάλη για το αντίστοιχο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012 στην Ελλάδα. Η Μαρίζα Κωχ στην καλλιτεχνική της πορεία έχει κυκλοφορήσει 22 cds, που περιέχουν δικές της συνθέσεις, παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και μια ενότητα από cds με παραδοσιακά τραγούδια και δικές της συνθέσεις για παιδιά. Επίσης, έχει μελοποιήσει ποιήματα της Σαπφούς, του Κώστα Βάρναλη, του Νίκου Καββαδία και του Γιώργου Σαραντάρη. Ο πρώτος της δίσκος με διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών με τίτλο «Αραμπάς» (1971) ήταν ο πρώτος δίσκος που έγινε χρυσός στην Ελλάδα. Στις ηχογραφήσεις των δίσκων της συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σολίστες της ελληνικής μουσικής. Έχει τιμηθεί για την μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων, από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, ως γυναίκα δημιουργός, είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση και επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών.

Σε αφιέρωμα έγκυρου μουσικού περιοδικού έχει χαρακτηριστεί «Πρωθιέρεια στις γυναίκες μελωδούς του 20ού αιώνα, στην Ελλάδα». Έχει ιδρύσει την δική της δισκογραφική εταιρία VERSO music. Σκοπός της εταιρίας είναι η καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών και μουσικών θεμάτων από όλη την Ελλάδα. Eίναι η κατ’ εξοχήν αγαπημένη τραγουδίστρια των παιδιών. Δύσκολα συναντάς Ελληνόπουλο που δεν γνωρίζει τη μορφή και τη φωνή της. Έχει εκδώσει πολλούς παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και τα τελευταία χρόνια διατηρεί μουσική παιδική σκηνή, δίνοντας κάθε χρόνο παραστάσεις για παιδιά. Έχει επίσης δημιουργήσει τη μη κερδοσκοπική εταιρία «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου-Μαρίζα Κωχ», που απευθύνεται σε παιδιά και επί σειράς ετών 2008 συνεργάστηκε με το Ωδείο Αθηνών, στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής, δημιουργώντας την παιδική παραδοσιακή χορωδία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες