Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΕικόνες της ημέραςFoodies on Naxos, μια ξεχωριστή εμπειρία δοκιμής κρασιών σε συνδυασμο με τοπικά...

Foodies on Naxos, μια ξεχωριστή εμπειρία δοκιμής κρασιών σε συνδυασμο με τοπικά τυριά Νάξου

|

FOODIES ON NAXOS το concept που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό συνδυάζοντας το καλό κρασί (ή τα άλλα προϊόντα του οίνου) με τα ακόμη καλύτερα τοπικά προϊόντα και δη αυτά που προέρχονται από το πρωτογενή τομέα (γαλακτοκομικά) 

Με το συνθηματικό «μια περιπέτεια ξεκινάει…» έκανε τα πρώτα της αποκαλυπτήρια η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια της πρωτότυπης ιδέας Foodies On Naxos, τέλη του περασμένου μήνα στο νησί της Νάξου, στο εστιατόριο Αντάμωμα παρουσία ξεχωριστών καλεσμένων και ειδικών σεφ της εκλεκτής Ελληνικής ποικιλίας κρασιών και Ναξιώτικων τυριών.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, το νέκταρ των Θεών ο οίνος είναι το ύδωρ που ευφραίνει την καρδίαν, φέρνει τους ανθρώπους κοντά σε μια παρείστικη ευδαιμονία και άπλετα χαμόγελα. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, ιστορικοί αμπελώνες φυτρώνουν τόσο στις πλαγιές όσο και στις αμμουδερές επιφάνειες δίνοντας άλλη χροιά και χρώμα στο αποτέλεσμα. Η ποιότητα, το μεράκι και η πίστη στην παράδοση στοιχειοθετούν ένα αποτέλεσμα κρασιών που τίποτε δεν έχει να ζηλέψει από τους γνωστούς αμπελώνες της Ιταλίας, της Χιλής ή της Καλιφόρνια.

Και αυτό ακριβώς ανακαλύψαμε μεταξύ άλλων εκείνη την πανέμορφη βραδιά δοκιμασίας κρασιού και τυριού στο Αντάμωμα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η βραδιά ξεκίνησε με την παιδική περιέργεια και ανυπομονησία να δοκιμάσουμε διάφορες ετικέτες κρασιών από όλη την Ελλάδα και να γράψουμε τις εντυπώσεις μας. Κολονάτα ποτήρια διακοσμούσαν τα τραπέζια περιμένοντας στωικά τον έμπειρο οινοχόο να μας τα γεμίσει και να μάθουμε τα μυστικά κάθε ξεχωριστής ετικέτας. Η εμπειρία της δοκιμής συνοδευόταν από μια πιατέλα από εξαιρετικά Ναξιώτικα τυριά όπου η γεύση κάθε τυριού θα συνόδευε την επίγευση κάθε κρασιού με εντυπωσιακό τρόπο.

Ο Γιώργος Κανόπουλος, οινολόγος και ιδιοκτήτης του warehouse Wine Bar στα Εξάρχεια, ήρθε από την Αθήνα για να μας μεταφέρει την πολύτιμη γνώση του, και σαν αυθεντικός sommelier μας ταξίδεψε από την  Μακεδονία, το όρος Παγγαίο έως την Πάρο και την Κω. Διαδοχικά, τα ποτήρια μας φιλοξένησαν από αφρώδεις ντελικάτες μυρωδιές, φρουτώδη, κεχριμπαρένια, βαριά και αρωματικά σαν ουίσκι μικρής μεσαίας ή μεγάλης ωρίμανσης. 12 φορές γέμισαν τα ποτήρια μας και δίχως να το καταλάβουμε οι συζητήσεις είχαν πάρει φωτιά, τα γέλια είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα κι αισθανόμασταν όλοι μέρος μιας μυσταγωγίας και μιας εμπειρίας διαφορετικής από το συνηθισμένο.

Το τυροκομείο Κουφόπουλος επιμελήθηκε την ποικιλία τυριών με φροντίδα όπου μεταξύ άλλων απολαύσαμε παλαιωμένη γραβιέρα 2 ετών, καπνιστό τύπου μετσοβόνε, ξυνότυρο με μαύρο σουσάμι ανθότυρο, κεφαλογραβιέρα και αρσενικό Νάξου. Ο οικοδεσπότης μας Γιώργος Δημητροκάλλης ιδιοκτήτης του “Αντάμωμα”, συμπλήρωσε την ολοκληρωμένη εμπειρία σερβίροντας ζεστά τυροπιτάκια συνοδευόμενα από μαρμελάδα πορτοκάλι και φλογέρες με σπανάκι, καπνιστό ζαμπόνι και γλυκιά σάλτσα ντομάτας.

Η σύλληψη της υπέροχης ιδέας  Foodies on Naxos ανήκει στους εμπνευστές της,  Γιώργο Δημητροκάλλη ιδιοκτήτη του Αντάμωμα, Κατερίνα και Καλλιόπη Χατζηπέτρου, των Kallina Coordinators όπου μας εξήγησαν την πρωτοποριακή ιδέα που θα αγκαλιάσει την γαστριμαργική εμπειρία με ένα σύνολο εκδηλώσεων, ημερήσιων εκδρομών κι επισκέψεων σε μέρη αυθεντικού γαστρονομικού ενδιαφέροντος:

«To Foodies on Naxos θα είναι ένα γεγονός για τους  επισκέπτες  και ντόπιους με περιπετειώδη διάθεση και αγάπη για το φαγητό. Σήμερα, συνδυάζουμε την ποικιλία ντόπιων Ναξιώτικων τυριών με επιλεγμένο Ελληνικό κρασί. Είναι μόνο η απαρχή μιας αλληλουχίας εκδηλώσεων που θα εγκαινιάσουμε σαν μέρος από την έννοια του Foodies on Naxos, όπου θα δίνουμε έμφαση στα μέγιστης ποιότητας πρωτογενή υλικά που έχει να προσφέρει το νησί. Το Foodies on Naxos δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν ένα καλό φαγητό αλλά για εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν την κουλτούρα και την προέλευσή του. Είναι για να εκτιμήσουμε τις μαγειρικές τεχνικές και την παραδοσιακή σπιτική μαγειρική!

Το Foodies on Naxos στοχεύει να κοιτάξει βαθιά στην μαγειρική κουλτούρα της Νάξου δίνοντας μια εξαιρετική διορατικότητα ακριβώς εκεί που οι ντόπιοι νοιάζονται για το φαγητό που τρώνε, για τον τρόπο που καλλιεργούν και φροντίζουν το προιόν τους, την προετοιμασία που χρειάζεται και πάνω από όλα το μοίρασμα και την απόλαυση του με φίλους και οικογένεια. Το νησί της Νάξου αποτελεί κυριολεκτικά το όνειρο αυτών που αγαπούν το καλό φαγητό διότι προσφέρει μια πληθώρα τοπικών διαδικασιών παρασκευής, μια τεράστια ιστορία  μαγειρικής κουλτούρας με μοναδικές παραδοσιακές και μοντέρνες συνταγές. Στοχεύουμε να εισάγουμε μια μοναδική μαγειρική εμπειρία για εκείνους που ενδιαφέρονται στη γαστρονομία, αυθεντικές γεύσεις και αρώματα, ακόμη και για εκείνους που έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε νέες  εμπειρίες σερβιρίσματος. Με το να οργανώνουμε ειδικά σχεδιασμένα γαστριμαργικές εκδηλώσεις θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε της τεράστια ποικιλία της Ναξιώτικης κουζίνας που διατίθεται στο νησί κι επί της ουσίας να γίνετε μέρος της αυθεντικής Ναξιώτικης φιλοξενίας!!!»

Η βραδιά τελείωσε με μια αναπάντεχη ευχάριστη έκπληξη με την κ. Κουφοπούλου να μας φτιάχνει από την αρχή σε πραγματικό χρόνο λαχταριστή μυζήθρα όπου την απολαύσαμε με μέλι και κανέλα. Ένα υπέροχο τελείωμα μιας υπέροχης βραδιάς.

Και γιατί όλα τούτα στην Νάξο? Ας μην ξεχνάμε ότι ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης… Τα υπόλοιπα θα σας τα πούμε στο επόμενο ταξίδι του Foodies on Naxos

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» του Τάσου Αναστασίου

Ο Ιστορικός Όμιλος Νάξου «Αρσός» και η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον πολιτιστικό και περιηγητικό πλούτο της Νάξου.

Νέα ακτοπλοϊκή εποχή για την Τήνο, απευθείας σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και το Λαύριο

Μετά την Κρήτη, η Τήνος αποκτά απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή με τη Βόρεια Ελλάδα, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη και την προσβασιμότητα του νησιού 365 ημέρες τον χρόνο

Ηρακλειά: Μαρία Αναματερού στο Φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς»

Στις 28 Αυγούστου, το φεστιβάλ «Φάνης Γαβαλάς» στην Ηρακλειά ζωντανεύει με τη μελωδική φωνή της Μαρίας Αναματερού υπό το ανοιχτό ουρανό του Αιγαίου.

Πάρος: Επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα

Την Κυριακή 31 Αυγούστου, ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Κώστου τιμούν τον Φραγκίσκο Ι. Βελέντζα με δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.