Νάξος: 30 αθλητές υψηλού επιπέδου για το 1ο Διεθνές meeting σύνθετων στην Ανατολική Μεσόγειο

Βήμα βήμα… Ώστε όλα να γίνουν σωστά. Από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον περασμένο Δεκέμβριο… Από την διαρροή της είδησης ότι η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων είναι πολύ κοντά στην διοργάνωση το καλοκαίρι του 2017 του πρώτου εν Ελλάδι διεθνούς τουρνουά επτάθλου, έως την επισημοποίησή του τον περασμένο Δεκέμβριο… Με τη Νάξο να έχει κερδίσει το στοίχημα χάρη στο καταπληκτικό στάδιο που είχε γοητεύσει τους αθλητές (Ανδρες και γυναίκες) δύο χρόνια νωρίτερα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα συνθέτων…

Αλλά και σε επίπεδο φιλοξενίας, οι άνθρωποι του αθλητισμού είχαν αναδείξει τις ομορφιές της Νάξου… Όμως, εκείνη η κίνηση είχε μείνει στα χαρτιά.. Σιγά σιγά άρχισε εκ νέου να γίνεται συζήτηση αρχικά για ένα μίτινγκ επτάθλου με συμμετοχή 24 αθλητριών από έξι διαφορετικές χώρες και με ορίζοντα διεξαγωγής του αγώνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Κάτι που πραγματοποιείται μόνο στο Γκότζις (Αυστρία) και τη Φλωρεντία (Ιταλία)… Όμως, χρειάζονταν χορηγούς και ένα στρώμα για το αγώνισμα του άλματος επί κοντώ.

Κι εκεί που λέγαμε ότι δεν θα γίνεται τίποτα, έρχεται τον περασμένο Δεκέμβριο η ανακοίνωση ότι θα πάμε για ένα τουρνουά διεθνούς επιπέδου τόσο με αθλήτριες του επτάθλου όσο και με αθλητές του Δεκάθλου. Ότι καλύτερο δηλαδή… Και χθες έχουμε μία ακόμη επιβεβαίωση… Από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων που μιλάμε ότι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής  Πολιτικής  θα γίνει το meeting παρουσία 30 αθλητών / τριών και το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Παράλληλα θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη σε Πανελλαδικό επίπεδο ενώ μέρος των εσόδων θα δοθεί για φιλανθρωπικούς  σκοπούς… Τι καλύτερο αλήθεια;

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Με την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα διοργανωθούν οι 1οι Διεθνείς Αθλητικοί Αγώνες Σύνθετων Αγωνισμάτων Στίβου (Έπταθλο για γυναίκες και Δέκαθλο για άνδρες)  στις 2-3 Ιουνίου στο Δημοτικό Στάδιο της Νάξου.

Το διεθνές αυτό meeting θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και θα διεξαχθεί  υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Διεθνές meeting συνθέτων διεξάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και ήδη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ξένους αθλητικούς παράγοντες. Αντίστοιχες διοργανώσεις διεξάγονταν μέχρι σήμερα μόνο σε πέντε χώρες της Ευρώπης: στην Αυστρία (Götzis), την Γερμανία (Ratingen), την Ιταλία (Firenze), τη Γαλλία (Telence) και την Τσεχία (Kladno). Πρόκειται δηλαδή για το μοναδικό meeting συνθέτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, στοιχείο που εξ αρχής του δίνει πρόσθετη δυναμική, αλλά και το πρώτο που διεξάγεται σε νησιωτικό χώρο, και μάλιστα στις Κυκλάδες.

Ο αγώνας αυτός αναμένεται να  καθιερωθεί  τα επόμενα χρόνια ως μία μεγάλη ετήσια αθλητική εκδήλωση με ισχυρό διεθνή χαρακτήρα που θα προσελκύει τους καλύτερους δεκαθλητές και τις καλύτερες επταθλήτριες της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ παράλληλα θα προβάλει τη Νάξο και τις Κυκλάδες για την αθλητική, εκτός από την τουριστική, διάστασή τους. Στον πρώτο αγώνα του 2018 έχουν προσκληθεί δεκαοκτώ αθλήτριες (δώδεκα ξένες και έξι ελληνίδες) και δώδεκα αθλητές (οκτώ ξένοι και τέσσερις έλληνες) τους οποίους θα συνοδεύουν προπονητές και αθλητικά στελέχη.

Το Δημοτικό Στάδιο της Νάξου προσφέρεται για αγώνες υψηλού επιπέδου καθώς έχει ανακαινιστεί πρόσφατα, διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, έχει τις κατάλληλες υποδομές και στις κερκίδες του μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από χίλιους φιλάθλους.

Η ναξιώτικη κοινωνία, αλλά και συνολικά οι Κυκλάδες, αναμένεται να αγκαλιάσουν τους αγώνες καθώς ο αθλητισμός καλλιεργείται στο νησί σε πολλά αθλήματα και προσελκύει μεγάλο αριθμό αθλητών και αθλητριών. Εκτός από τα δύο αγωνίσματα του διεθνούς meeting το αγωνιστικό πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με ατομικά αγωνίσματα για τις μικρότερες κατηγορίες, κυρίως για τους κυκλαδίτες αθλητές και αθλήτριες με σκοπό να προσελκύσει αθλητές και φιλάθλους και από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Οι διοργανωτές προγραμματίζουν εκτός από το καθαρά αγωνιστικό μέρος και παράλληλες δράσεις οι οποίες θα έχουν σκοπό να αναδείξουν τις διαφορετικές διαστάσεις του αθλητικού φαινομένου και παράλληλα να δώσουν προστιθέμενη αξία στο meeting.

Μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια των αγώνων θα διατεθεί για κοινωφελή σκοπό στη Νάξο μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς. Σημειώνεται ότι τo meeting θα καλυφθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ και από τα κανάλια των Κυκλάδων.

Επιθυμία μας επίσης είναι η διοργάνωση ημερίδας σχετικά με οριζόντια θέματα που αφορούν τον αθλητισμό (προαγωγή της γενικής υγείας και της ισότητας των φύλων, διπλές καριέρες, εκπαίδευση και κατάρτιση, αθλητικός τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης κα.). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στις προοπτικές για τον αθλητικό τουρισμό στις Κυκλάδες.

Με την πεποίθηση ότι αποτελεί βούληση όλων μας η ενδυνάμωση των Κυκλάδων και η ανάδειξη των πολλαπλών δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς, και ειδικότερα στον τομέα του αθλητισμού, εργαζόμαστε καθημερινά για μια επιτυχημένη διοργάνωση".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News