Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑυστραλία: Τρία δισεκατομμύρια ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις φωτιές

Αυστραλία: Τρία δισεκατομμύρια ζώα κάηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις φωτιές

|

Οι φωτιές  κατέκαψαν περισσότερα από 115.000 τχλμ δασικής έκτασης σε όλη την Αυστραλία στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 (έκταση που αναλογεί περίπου στην μισή έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου) και στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν και 3.000 σπίτια (!!!)

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ζώα σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν από τις άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2019-2020 την Αυστραλία και συνιστούν «μια από τις χειρότερες καταστροφές για την άγρια ζωή στη σύγχρονη ιστορία», σύμφωνα με μια έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Η έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια της Αυστραλίας αναφέρει ότι στις απώλειες για την άγρια ζωή περιλαμβάνονται 143 εκατομμύρια θηλαστικά, 2,46 δισεκατομμύρια ερπετά, 180 εκατομμύρια πουλιά και 51 εκατομμύρια βάτραχοι.

Η έρευνα δεν αναφέρει πόσα ζώα πέθαναν εξαιτίας των πυρκαγιών, όμως οι πιθανότητες επιβίωσης για όσα ζώα σώθηκαν από τις φλόγες «πιθανόν να μην είναι μεγάλες» λόγω της έλλειψης τροφής και χώρων όπου θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο και προστασία από τα αρπακτικά, δήλωσε ο Κρις Ντίκμαν, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.

Οι φωτιές κατέκαψαν περισσότερα από 115.000 τχλμ δασικής έκτασης σε όλη την Αυστραλία στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020 (έκταση που αναλογεί περίπου στην μισή έκταση του Ηνωμένου Βασιλείου) και στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψαν και 3.000 σπίτια. Όταν μαίνονταν ακόμη οι πυρκαγιές το WWF είχε εκτιμήσει ότι ο αριθμός των ζώων που είχαν πληγεί ήταν 1,25 δισεκατομμύριο.

Ο κύριος λόγος που ο αριθμός των πληγέντων ζώων αυξήθηκε είναι ότι οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει την συνολική πληγείσα περιοχή αντί να επικεντρωθούν στις περισσότερο πληγείσες πολιτείες, όπως εξήγησαν οι ίδιοι.

Η επικεφαλής της έκθεσης Λίλι Βαν Ίντεν του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη ανάλυση σε ολόκληρη την ήπειρο για τα ζώα που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές και ότι «άλλες χώρες θα μπορούν να βασιστούν σε αυτή την έρευνα για να βελτιώσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών οπουδήποτε».

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος δασικών πυρκαγιών στην σύγχρονη ιστορία της Αυστραλίας και έπληξε περισσότερο από ποτέ δασικές εκτάσεις με τους επιστήμονες να το αποδίδουν αυτό στην κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα της έρευνας εξακολουθούν να υποβάλλονται σε επεξεργασία και η τελική έκθεση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου, αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών ή εκτοπισμένων ζώων (τα τρία δισ.) είναι απίθανο να αλλάξει.

«Οι ενδιάμεσες διαπιστώσεις είναι σοκαριστικές», λέει ο Ντέρμοτ Ο’Γκόρμαν, ο διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού παραρτήματος του WWF.

«Είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος ένα άλλο γεγονός σε άλλο σημείο του κόσμου στη σύγχρονη ιστορία που να έχει σκοτώσει ή εκτοπίσει τόσα ζώα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη επιμηκύνει τα καλοκαίρια στην Αυστραλία και τα καθιστά όλο και πιο επικίνδυνα με μικρότερους σε διάρκεια χειμώνες που καθιστούν δυσκολότερο το έργο προληπτικής προστασίας των δασικών εκτάσεων.

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα συντάχθηκε από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σίδνεϊ, της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Νιούκασλ, του Τσαρλς Σταρτ και της μκο BirdLife Australia.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο