Νάξος - Εστίαση: Παρέδωσαν κλειδιά (227), ταξιδεύουν αύριο για Μαξίμου (video)

«Σας παραδίδουμε λοιπόν  με πόνο,  τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης . Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε».

Οι εκφράσεις που αποτυπώνουν, τον πόνο, την αγωνία των ανθρώπων της Εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Η κινητοποίηση – δράση σε Πανελλαδικό επίπεδο από την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων) που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τίτλο «Τα κλειδιά της Εστίασης» έφερε χαμόγελα στους ανθρώπους του χώρου. Κι αυτό γιατί η συμμετοχή ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική…

Πως κινήθηκε στη Νάξο; Με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τον Περιφερειάρχη Κυκλάδων της ΠΟΕΣΕ, Γιάννη Παπαδόπουλο «είμαστε ικανοποιημένοι. Σίγουρα πάντα περιμένουμε και ελπίζουμε για περισσότερα. Οι 227 συνάδελφοι που κατέθεσαν τα κλειδιά τους και υπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα είναι μία γερή μαγιά για τον αγώνα που δίνουμε» θα δηλώσει ενώ λίγο νωρίτερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» για μία ακόμη φορά σημείωσε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει πραγματικά κίνητρα και να ψηφίσει μέτρα ουσίας για τους επαγγελματίες του κλάδου… Και βέβαια υπό προϋποθέσεις τα μαγαζιά μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι.. Μην ξεχνάμε ότι η πτώση στις Κυκλάδες του τζίρου έχει φτάσει στο 60% και σίγουρα όπως τονίζει με χαμόγελο «ένας χαμένος καφές σήμερα δεν αναπληρώνεται με δύο αύριο»…. (δείτε άλλωστε και τα σχετικά video – ευχαριστούμε τον κο Φακίνο και τον κο Σέργη για τις Φωτογραφίες)

Η εκδήλωση – η εκδήλωση έγινε υπό την αρωγή του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» πραγματοποιήθηκε το πρωί (από τις 10 έως τις 2 το μεσημέρι) στην κεντρική πλατεία του πρώην Δημαρχείου της Νάξου και οι επιχειρηματίες – δειλά αρχικά – ο ένας μετά τον άλλο παρέδωσαν τα κλειδιά τους και υπέγραψαν τη σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης». Και όλα αυτά – μαζί με όσα συγκεντρώθηκαν από τις 98 άλλες αντιπροσωπείες - έχουν ως τελικό προορισμό όχι το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά το Μέγαρο Μαξίμου…   

Ξεκινάμε στην δήλωση που υπέγραψαν οι επαγγελματίες

Οι επιχειρήσεις  Εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα. Καθημερινά , οι συνάδελφοι παραδίνονται σ ένα  βάναυσο πόλεμο .  Το τοπίο είναι θολό , τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία τύπου  δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα. 

Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος,  δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας ,  να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται.

Οι φωνές μας δεν ακούγονται δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες.  Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση.

Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο,  καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας  στηρίζονται σε μας.  Έχουμε  δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.

Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.

Σας παραδίδουμε λοιπόν  με πόνο,  τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης . Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε.

Υ.Γ Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια  θέλουν  πότισμα,  έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο,  χρειάζεται επανασύνδεση.  Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα.

Και ιδού τα αιτήματα του Κλάδου;

1. ΦΠΑ 6% μέχρι 31/12/21

2. Ρευστότητα με χρηματοδότηση μέσω ειδικού προγράμματος για την εστίαση για τη βιώσιμη επανεκκίνηση του Κλάδου.  Το 30% του κύκλου εργασιών  2019 για  τους μήνες που είμαστε  κλειστά με κρατική εντολή  το 2020-2021. Ακατάσχετα μη συμφηφιστέα με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

3.  Ενοίκια απαλλαγή 100% μέχρι και τους 2 επόμενους  μήνες από την  έναρξη λειτουργίας . Το υπόλοιπο διάστημα και μέχρι 31/12/21 επιδότηση του 40%

4. Επιδότηση στο 100%  των ασφαλιστικών εισφορών (πλήρη  εργοδότη και εργαζόμενου). Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας

5. Ακατάσχετος λογαριασμός POS

6. Κούρεμα όλων των υποχρεώσεων  στο 50% μόνο για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή. Κούρεμα  50% μόνο για τις υποχρεώσεις εντός πανδημίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο της οφειλής  (προς όλους τους φορείς) σε ρύθμιση 120 δόσεων.

7. Επαγγελματικές μισθώσεις καταστημάτων διατήρηση  υπαρχόντων  και αναστολή εξώσεων μέχρι 31/12/2022

8. Ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του Κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία (αίθουσες εκδηλώσεων, νυχτερινά κέντρα , bar, club, catering, κτήματα) με εξομοίωση τους στο 0,5% για τον Δημοτικό φόρο.

9. Άμεση ανάγκη ένταξης του Κλάδου σε ΕΣΠΑ  μόνο για την Εστίαση για έξοδα όχι μόνο πάγια αλλά και προμηθευτών η άλλων συνεργατών

10. Με νόμο από το υπουργείο Εσωτερικών Απαλλαγή από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, καθαρισμού, φωτισμού των πληττόμενων επιχειρήσεων με αναδρομικότητα από 14.3.2020 και μέχρι την οριστική λήξη των μέτρων χωρίς την ανάγκη αποφάσεων των Δημ. Συμβουλίων

• Να παρασχεθεί το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του Ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News