European Young Chef Award 2017: η ώρα του μεγάλου τελικού στη Σύρο έφτασε

Το φορτίο είναι βαρύ… Η φανέλα που λέμε στα αθλητικά. Πέρυσι ο Σταμάτης Μισομικές έκανε την υπέρβαση. Αναδείχτηκε ως ο καλύτερος νέος σεφ σε όλη την Ευρώπη. Και φέτος; Η μάχη της διαδοχής σκληρή. Και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχοντας το πλεονέκτημα ότι είναι η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 θέλει να έχει το πρώτο λόγο σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις… Και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οπότε; Σήμερα το βράδυ, στη Σύρο όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στο μεγάλο διαγωνισμό. Εκεί όπου οι νικητές στις μάχες που έγιναν σε Ρόδο, Κω, Σαντορίνη και Τήνο, θα παλέψουν για την ποδιά που θα τους μεταφέρει αρχές Νοεμβρίου στην Βαρκελώνη για τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef 2017

Ο τελευταίος σταθμός ήταν χθες στην Τήνο. Εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία μάχη. Στο εστιατόριο «Κάπαρη» με τον σεφ Αντώνη Φουστάνια να αναδεικνύεται ο νικητής. Το πιάτο που του έδωσε τη νίκη ήταν το κατσικάκι Τήνου με πουρέ αγκινάρας, μίνι-πατάτες και κομμάτια γλυκοπατάτας. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου και τα μέλη της λέσχης Γιώργος Αμοιραλής και Δημήτρης Πλυτάς. Και οι οποίοι «έγλυφαν τα δάκτυλά τους» από ικανοποίηση για το επίπεδο των συμμετεχόντων…

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο DOLPHIN BAY (περιοχή Γαλησσάς) και ώρα 17:00 έως 19:00 και την κριτική επιτροπή θα στελεχώσουν η Πρέσβειρα  της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η συγγραφέας- κριτικός Οίνου και Γεύσης Νίκη Μηταρέα ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου και δύο ακόμη σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων από το νησί.

Το ταξίδι

Να σημειώσουμε εδώ ότι από τη Σαντορίνη (στο εστιατόριο Fugaro) τη …ποδιά μετά τον σχετικό διαγωνισμό που έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου πήρε ο νέος σεφ Σπύρος Κασσελούρης, ο οποίος εργάζεται ως σου σεφ στο εστιατόριο Σελήνη. Το πιάτο που κέρδισε την πρόκριση ήταν καλαμάρι, φάβα, πίκλες κρεμυδιού, ζελε ούζου σαφράν με κονσομέ καλαμάρι, τομάτα και λάδι πάπρικας.

Αντίθετα, από Ρόδο και Κω δεν είχαμε το όνομα του νικητή… Στην Ρόδο, απ’ όπου ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου η μάχη στο ξενοδοχείο «Irene Palace», έδωσαν το παρών έξι νέοι και ταλαντούχοι Ροδίτες σεφ υψηλού επαγγελματικού επιπέδου και με εμπειρία στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού. Στον διαγωνισμό αξιοποιήθηκαν από τους νέους σεφ ντόπια λαχανοκομικά προϊόντα, φρέσκα ζυμαρικά και θαλασσινά, τα οποία μαγειρεύτηκαν και παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερη φαντασία.

Και στην Κω μερικές ημέρες αργότερα είχαμε τη δεύτερη δοκιμασία. Κτήμα Τριανταφυλλοπούλου ως τόπος διαγωνισμού και το παρών έδωσαν δέκα ταλαντούχοι νέοι Κώοι σεφ, ιδιαίτερα υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, με εμπειρία και αυτοί με τη σειρά τους σε μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού. Στον διαγωνισμό αξιοποιήθηκαν από τους νέους σεφ ντόπια λαχανοκομικά προϊόντα, θαλασσινά και κρεατικά, δημιουργώντας γαστριμαργικές απολαύσεις. Και εδώ δεν είχαμε το όνομα του νικητή… Οπότε απόψε όλα θα γίνουν γνωστά…