8ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου: κορύφωση προετοιμασίας για το ρεκόρ (φωτο)

Οι πατάτες Νάξου είναι έτοιμες να γράψουν ιστορία.. και να μπουν στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness… Όχι δεν είναι αστείο. Είναι πραγματικότητα. Η προσπάθεια γίνεται από την ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ σε μία δυναμική κίνηση ώστε να διαφημιστεί με τον πλέον ιδανικό τρόπο τόσο η Νάξος όσο και τα τοπικά της προϊόντα. Κακά τα ψέματα. Ο καθένας από εμάς αρέσκεται να ασκεί κριτική από απόσταση και με ασφάλεια… Άλλωστε όλοι προπονητές είμαστε. Έτσι δεν είναι; Η ουσία όμως το αποτέλεσμα.

Και σχεδόν μία εβδομάδα τώρα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι άνθρωποι του ΔΣ της Ένωσης, οι παραγωγοί του νησιού και οι εθελοντές ώστε η Νάξος να ακουστεί παντού. Μην ξεχνάμε ότι τα τοπικά προϊόντα αποτελούν τον ιδανικό πρεσβευτή πλέον για ζητήματα τουρισμού. Ακόμη κι από την Κίνα έχει βρεθεί εκπρόσωπος ειδησιογραφικού πρακτορείου για να καλύψει το γεγονός.

Μιλάμε πάντα για το 8ο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου… Και αναφερόμαστε στην προσπάθεια να μπει η όλη εκδήλωση στο Guinness World Records. Τι πρέπει να συμβεί; Να τηγανιστούν και να προσφερθούν 550 κιλά τηγανιτές πατάτες. Οι εγκαταστάσεις στη θέση Κάπαρες από το πρωί είναι σε …αναβρασμό. Ολοι στη θέση τους. Οι δοκιμές συνεχόμενες καθότι ο συγχρονισμός θα πρέπει να είναι τέλειος. Κάθε στιγμή μετράει. Μίνιμουμ απαιτούνται 650 κιλά ακαθάριστες πατάτες Νάξου (σ.σ. στις εγκαταστάσεις είναι περισσότερες από ένας τόνος), 550 λίτρα από το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, 22 παραδοσιακά τσουκάλια (τα 20 θα είναι ενεργά και τα άλλα δύο …αναπληρωματικά) - μερικά εκ των οποίων ήρθαν από την Αμοργό - για το τηγάνισμα και μπόλικη διάθεση για ....καθάρισμα. Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατέχει η εταιρεία Twin Oaks Farms, στην πόλη Eagle της πολιτείας Idaho στις ΗΠΑ Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 2014 και είναι 454.95 κιλά. Το βάρος των ακαθάριστων και ακατέργαστων πατατών ήταν 569.71 κιλά και το λάδι που χρησιμοποιήθηκε για το τηγάνισμά τους ήταν 500.07 λίτρα.

Τι δηλώνει, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου κος Δημήτρης Καπούνης; “Η πατάτα Νάξου είναι ένα προϊόν που αξίζει μια θέση στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες. Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της και κάθε χρόνο 5500 τόνοι παράγονται στο νησί. Η πατάτα Νάξου μαζί με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα έχουν κάνει τη Νάξο την μεγαλύτερη αγροτική δύναμη των Κυκλάδων. Όποιος έχει δοκιμάσει τηγανητές πατάτες Νάξου γνωρίζει ήδη γιατί θέλουμε να σερβίρουμε τόσες πολλές τηγανητές πατάτες στους επισκέπτες του φεστιβάλ. Πολύ απλά γιατί η γεύση της είναι ασύγκριτη Να είστε σίγουροι ότι θα καταρρίψουμε το ρεκόρ”.

Να σημειώσουμε ότι υπεύθυνος για το τηγάνισμα είναι ο σεφ Στέλιος Κορρές και η ομάδα του (εθελοντές από ουκ ολίγα χωριά), 20 εθελόντριες θα αναλάβουν το καθάρισμα για το οποίο θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ώρες ενώ όλοι θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην ηλεκτρονική ζυγαριά την ώρα που θα πιάσει το 550 κιλά τηγανιτές πατάτες. Και θα βοηθήσει σημαντικά και η εταιρεία φυσικού αερίου Nisogas που θα προσφέρει 2000 λίτρα προπανίου για να κάψουν τα …καζάνια και να λειτουργήσουν τα φλόγιστρα. Βλέπετε, οι άνθρωποι της ΕΑΣ Νάξου δεν θέλουν απλά να σπάσουν το ρεκόρ των 459 κιλών που έχουν οι Αμερικανοί αλλά να το διαλύσουν και να αναγκάσουν τους αντιπάλους τους να ιδρώσουν και μόνο στη σκέψη τι θα έχουν απέναντί τους..

Υπεύθυνοι για την …μέτρηση ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Επαρχος Νάξου κος Μαργαρίτης αλλά και ο πρόεδρος της παλιάς ΠΑΣΕΓΕΣ κος Τζανέτος Καραμίχας, με τον δεύτερο μάλιστα να είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς.. Θα τιμηθεί από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, για την πολύχρονη προσφορά του στον πρωτογενή τομέα της χώρας, στο συνεταιριστικό κίνημα, και ειδικά για την Νάξο για την πολύτιμη βοήθειά του στην προώθηση εξαγωγών των συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων. Επίσης, τιμητικές διακρίσεις θα δοθούν στα σούπερ μάρκετ «ΑΒ» και «Σκλαβενίτης» για την προσφορά τους στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου για την εργασία τους σχετικά με την πατάτα της Νάξου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν και δύο νέα νησιώτικα τραγούδια (σ.σ. το χεράκι του έχει βάλει και ο Μανώλης Μπαρμπεράκης) για την Πατάτα αλλά και την Γραβιέρα του νησιού. Την εκδήλωση (σ.σ. ώρα έναρξης 21:00) θα παρουσιάσουν ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νέζος και η δημοσιογράφος Μπάγια Αντωνοπούλου.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr