Αμοργός: Ηρθε ο ανάδοχος, ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στο Ξυλοκερατίδι (Κατάπολα)

Τέλη Φεβρουαρίου 2019... Και ο Δήμος Αμοργού ανακοινώνει την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφορά την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων με τον προϋπολογισμό να ξεπερνάει το 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Το Ξυλοκερατίδι - για όσους δεν γνωρίζουν - αποτελεί έναν από τους τρεις μικρότερους οικισμούς που συγκροτούν τα Κατάπολα, το μεγάλο λιμάνι του νησιού στις Ανατολικές Κυκλάδες. Κι ανάμεσα στα άλλα είχαμε διαβάσει "Με το έργο αυτό θα εξασφαλιστεί ο λιμενισμός των αλιευτικών σκαφών της Αμοργού και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Σχεδιάστηκε ως προς το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του με τέτοιο τρόπο , ώστε να είναι συμβατό με τον παρακείμενο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Ξυλοκερατιδίου, προστατευομένου έτσι του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα δεν θα επηρεάζει τον ελλιμενισμό των μεγάλων πλοίων της ακτοπλοΐας. Όταν αρχίσει η κατασκευή του έργου θα απομακρυνθούν οι προσχώσεις μπροστά στο Ηρώο αφού τα υλικά – μπλόκια και πέτρες- θα ενσωματωθούν στην κατασκευή του καταφυγίου , αποκαθισταμένου και εκεί του περιβάλλοντος της περιοχής" .

Και σήμερα έφτασε η ημέρα όπου ξεκινούν τα έργα... Και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού εξέδωσε ανακοίνωση για την έλευση και εγκατάσταση του ανάδοχου κυρίως όμως για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών... Τι αναφέρει;  "Σας ανακοινώνουμε ότι ήδη βρίσκεται στην Αμοργό ο ανάδοχος του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΙΔΙ ΚΑΤΑΠΟΛΩΝ ΑΜΟΡΓΟΥ» και εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου.

Κατ’ αρχήν θα κατασκευάζονται οι τεχνητοί ογκόλιθοι (μπλόκια) που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο και στην πορεία, πολύ σύντομα, θα έρθουν τα πλωτά μέσα του αναδόχου για τις εργασίες στην θαλάσσια ζώνη του έργου και την ενσωμάτωση των τεχνητών ογκολίθων στο έργο. Τα μπλόκια, σύμφωνα με αδειοδότηση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στην μικρή προβλήτα που αράζουν τα πολεμικά σκάφη, δίπλα στην κεντρική προβλήτα του λιμένα των Καταπόλων. Στην πορεία και ανάλογα με τις ανάγκες του έργου θα χρησιμοποιηθεί και ο χώρος που έχει μπαζωθεί και βρίσκονται τα παλιά μπλόκια αλλά ενδεχομένως και η «καλογερική» προβλήτα στο Ξυλοκερατίδι.

Ήδη το προσωπικό του Δήμου έχει προσωρινά αφαιρέσει τα φώτα του λιμενικού φωτισμού από την μικρή προβλήτα των πολεμικών σκαφών, για την διευκόλυνση των εργασιών κατασκευής των τεχνητών ογκολίθων και της μεταφοράς τους στο έργο.

Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όλα τα οχήματα από το τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα Καταπόλων που βρίσκεται η μικρή προβλήτα των πολεμικών σκαφών, για την διευκόλυνση των εργασιών. Επίσης θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι την έλευση των πλωτών μέσων, δηλαδή μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας, όλα τα σκάφη, βάρκες κτλ από την θαλάσσια περιοχή του έργου, δηλαδή από την γλίστρα στο Ξυλοκερατίδι μέχρι και την οικία «Αντικεριώτη».

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News