Ελλάδα: Κανονικά την Κυριακή (31/10) η αλλαγή ώρας (χειμερινή)

Ρολόι

Θα αλλάξει ή όχι η ώρα; Η κλεψύδρα αδειάζει και όπως φαίνεται θα μείνουμε στο παλιό καλό καθεστώς... Κοινώς; Την προσεχή Κυριακή 31 Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω, κι αυτό γιατί θα είναι σε ισχύ και πάλ η χειμερινή ώρα... Αυτή που και καλά είχε καταργηθεί ... 

Από το 2019 άλλωστε έχει προηγηθεί συζήτηση καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας από θερινή σε χειμερινή από φέτος, κάτι που όμως δεν εφαρμόστηκε.

Μπορεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να είχε αποχαιρετήσει το μέτρο με ανακοίνωσή του την περασμένη άνοιξη, ωστόσο αφού η κατάργηση του μέτρου πάγωσε για φέτος τι να κάνει, έκανε τη καρδιά του πέτρα και εξέδωσε με κάθε επισημότητα ανακοίνωση για την αλλαζγή της ώρας την προσεχή Κυριακή...

Κι όπως αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Γιατί πάγωσε η κατάργηση του μέτρου

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν 

Η τελική απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του. 

Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα.

Φαίνεται πως για το πάγωμα της απόφασης παίζει ρόλο ένας συνδυασμός παραγόντων. Βασικό ρόλο έπαιξε η πανδημία του κορονοϊού, αφήνοντας στο περιθώριο τη συζήτηση για το μέτρο, καθώς τα κράτη μέλη εστίασαν στα μέτρα για την εξάπλωση του ιού. Ρόλο επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό έπαιξε και το Brexit.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News