Ελλάδα: Μνημόσυνο στoν Γλέζο (Αθήνα), πλακέτα στην Απείρανθο

Τρεις μήνες.. Αλήθεια, πότε πέρασαν. Εκείνη η Δευτέρα 30 Μαρτίου θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό όλων μας.. Ακόμη και σε εμάς που τον γνωρίσαμε ελάχιστα. Αναφερόμαστε στον Μανώλη Γλέζο, αυτή τη τόσο έντονη προσωπικότητα που κέρδισε τον σεβασμό ακόμη και των … εχθρών του. Και έφυγε τόσο ήρεμα εκείνο το πρωινό της Δευτέρας, σε αντίθεση με την εν γένει ζωή του που μόνο … ησυχία δεν πρόδιδε…

Ο χρόνος όμως περνάει.. Την προσεχή Κυριακή (28/06) συμπληρώνονται τρεις μήνες από την μεγάλη φυγή… Και η σύζυγός του Τζώρτζια αλλά και τα παιδιά στέλνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του «Νώλη» όπως δώσουν το παρών στο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Βλέπετε, λόγω πανδημίας μια μέτρων απαγόρευσης η εξόδιος ακολουθία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Τώρα;

"Εμείς, η οικογένεια του, προσκαλούμε την Κυριακή 28 Ιουνίου, στις 11 το πρωί στο Α΄ νεκροταφείο, σε μια συνάντηση μνήμης εκείνους που ήθελαν να τον αποχαιρετήσουν με τη φυσική τους παρουσία τη μέρα της κηδείας του και δεν μπόρεσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, εκείνους που θέλουν να του πουν από κοντά ότι δεν τον έχουν ξεχάσει, εκείνους που θέλουν να του δώσουν μια κρυφή υπόσχεση για τη συνέχιση των αγώνων του και των οραμάτων του. Θα μιλήσει για τον Μανώλη ο Λαοκράτης Βάσσης, θα διαβάσει ποιήματα του η Μάνια Παπαδημητρίου και θα παίξει με το βιολί του, αγαπημένους Απεραθίτικους σκοπούς ο Γιάννης Ζευγώλης."

Στη προσπάθειά μας να βρούμε μία φωτογραφία κάναμε μία βόλτα στο διαδίκτυο και πέσαμε πάνω στον Μανόλη Μπαρδάνη… Και ο οποίος στην σελίδα του στα social media έχει αναρτήσει μία καταπληκτική φωτογραφία του «Νώλη» με την Τζώρτζια. Αγκαλιασμένοι… Με τον Μπαρδάνη να σχολιάζει « Μια εικόνα, αλήθεια, πόσες χιλιάδες λέξεις; Θυμάμαι... έβγαινα απ τον Γιαννάτο στη Μπενάκη κρατώντας περιχαρής καδραρισμένη τη φωτογραφία για να την πάω στο σπίτι του το βράδυ. Τυχαία τον βλέπω μπροστά μου. Δεν θα ξεχάσω την έκφρασή του όταν του την έδωσα. Τη χαρά του. Τα μάτια του πλημμύρισαν αγάπη και ευγνωμοσύνη ...όχι για μένα. Την κοιτούσε και την ξανακοιτούσε. "Ξέρεις γιατί μ αρέσει πολύ; Γιατί η Τζώρτζια πλέκει πάνω μου το σήμα της νίκης με τα χέρια της"

Όμως, έχουμε και την Απείρανθο. Την Κοινότητα που πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση… Να τιμήσει σε πρώτη φάση τον Μανώλη Γλέζο με τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας στον αριστερό … λαμπά της εισόδου της Παναγιάς…  Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινότητα Απειράνθου μετά την έκτακτη συνεδρίαση της « Κλείνοντας τρεις μήνες από την ημέρα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου και με αφορμή το μνημόσυνο του, που θα γίνει την Κυριακή, στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα, συνεδρίασε το συμβούλιο κοινότητας Απειράνθου, γενέτειρας του αείμνηστου Ήρωα.

Αποδέχθηκε την πρόταση του εκκλησιαστικού συμβουλίου και συμφώνησε να τοποθετηθεί στον αριστερό λαμπά της εισόδου της Παναγίας μαρμάρινη πλακέτα που να γράφει «Εδώ στ΄ Απεράθου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης Γλέζος 1922-2020», ως ένδειξη τιμής, στον άνθρωπο που αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά της Δημοκρατίας.

Το συμβούλιο επίσης δεσμεύτηκε να οργανώσει αργότερα, πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες για να αποδώσει την τιμή και την ευγνωμοσύνη που οφείλει κυρίως στο Μανώλη Γλέζο η ιδιαιτέρα πατρίδα του".

 

Διαβάστε εδώ τις τελευταίες ειδήσεις στην ιστοσελίδα naxospress.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News