Η σφαγή στην Απείρανθο το 1917 στην "Μηχανή του Χρόνου"

Από τη mixanitouxronou.gr: Στις αρχές του 1917 η Ελλάδα είχε δύο κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση της Αθήνας που ήταν πιστή στον βασιλιά Κωνσταντίνο και την κυβέρνηση της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Κρήτη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είχαν προσχωρήσει στο κίνημα, αλλά οι Κυκλάδες ακόμα δήλωναν πιστές στον βασιλιά.

Όταν ο στρατός της Εθνικής Άμυνας έφτασε στη Νάξο, οι κάτοικοι των περισσότερων χωριών δέχτηκαν ή αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση Βενιζέλου. Τ’ Απεράθου ένα ορεινό χωριό, θέλησε μέχρι τέλους να παραμείνει ανυπότακτο, αν και ο κοινοτάρχης ήταν βενιζελικός. Το τελεσίγραφο του στρατού δεν έγινε αποδεκτό και οι Απεραθίτες παρατάχθηκαν άοπλοι απέναντι στους ένοπλους στρατιώτες. Στη σφαγή που ακολούθησε υπήρξαν 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά και γυναίκες.

Ο Απεραθίτης Μανώλης Γλέζος μιλά στην εκπομπή για τα δραματικά γεγονότα αλλά και το παρασκήνιο της επίθεσης και πως επιχείρησε δεκαετίες αργότερα, ως πρόεδρος του χωριού, να τιμήσει τους συμπατριώτες του, που έπεσαν θύματα του Εθνικού Διχασμού.

Η ιστορία της Απειράνθου δεν ήταν όμως η μόνη εμφύλια σύγκρουση της περιόδου. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, βενιζελικοί και βασιλικοί αντιμάχονταν για τον έλεγχο του κράτους, του στρατού, ακόμα και της εκκλησίας.

Στον σταθμό της Λυόν του Παρισιού ο Ελευθέριος Βενιζέλος δέχθηκε ένοπλη δολοφονική επίθεση από απότακτους αξιωματικούς, ενώ μόλις είχε πετύχει τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία του, με τη Συνθήκη των Σεβρών, που δημιουργούσε την Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών.

 Την επομένη μέρα ως αντίποινα,  δολοφονήθηκε ο αντιβενιζελικός πολιτικός και δημοσιογράφος Ίων Δραγούμης. Ο διχασμός βάθαινε ενώ η χώρα πολεμούσε στην Μικρασία. Το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει με την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής.

Διαβάστε εδώ την ιστορία της σφαγής της Απειράνθου και δείτε το τρέιλερ της εκπομπής που κάνει πρεμιέρα στο Cosmote History τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου: