Νάξος - Σμυριδικό: Ερχεται σύντομα (20/04) συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό

Οι εξελίξεις για το σμυριδικό τρέχουν... Μπορεί φαινομενικά να απασχολεί μία χούφτα ανθρώπους στην ορεινή Νάξο, αλλά είναι τόσο σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας της Νάξου που καλό θα είναι να το προσεγγίσουμε πάνω στη σωστή του βάση και όχι απλά για επικοινωνιακούς λόγους.  Εδώ και μία εβδομάδα όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτό που λέγεται "σμυριδικό" έχουν παγώσει. Η τελευταία συνάντηση στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος κου Σκρέκα με πρωταγωνιστές τον βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππο Φόρτωμα και τον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη, έβγαλε είδηση "ο Υπουργός ξέρει"... Και λίγο αργότερα έσκασε η είδηση "τα σμυριδορυχεία δεν θα ανοίξουν φέτος"... 

Είδηση που ήρθε όχι από τη Δημοτική Αρχή που γνώριζε, αλλά από τους έξι προέδρους της ορεινής Νάξου (Απείρανθος, Κεραμωτή, Δανακός, Μέση, Κόρωνος, Σκαδό) οι οποίοι και ενημέρωσαν ότι υπάρχει ενημέρωση για εισήγηση από τους μεταλλειολόγους της Επιθεώρησης των Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας ότι τα σμυριδορυχεία είναι ακατάλληλα, δεν είναι ασφαλή και δεν πρέπει να ανοίξουν. Κάτι που θα συμβεί για τρίτη χρονιά.

Παράλληλα, στο λιμάνι της Νάξου, εδώ και 48 ώρες βρίσκεται εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία που αναμένεται να παραλάβει περίπου 6000 τόνους σμύριδας ώστε να την μεταφέρει στην Γαλλία. Κάτι είναι κι αυτό έτσι δεν είναι; Ομως, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, αντιπροσωπεία των σμυριδεργατών θα μεταβεί την Τρίτη 20 Απριλίου στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Κωνσταντίνο Σκρέκα, με τον οποίο θα συζητήσουν για το σμυριδικό. Ο υπουργός πριν από μία εβδομάδα μετέφερε το μήνυμα ότι "Ξέρει τι σημαίνει σμυριδικό για τη Νάξο". Οι σμυριδεργάτες έχουν στείλει επιστολή με τις θέσεις τους. 

Ποιες είναι αυτές;  Ας δούμε την σχετική επιστολή με τίτλο «Θέματα ζωτικής σημασίας για τα Σμυριδοχώρια της Νάξου».

 «Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες αιτούμεθα την άμεση επίλυσή τους:

Α) Τα ορυχεία της Νάξου πρέπει να ανοίξουν αρχές Μαΐου και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που εσείς θα ορίσετε. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που σας προτείνουμε, το κάνουμε για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι βροχές, για να μην δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά και για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές για την ασφάλιση των σμυριδεργατών.

Γ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!

Δ) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια!  Η σημερινή της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!

 Ε) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν.

Κύριοι υπουργοί, ο Σύνδεσμος των σμυριδεργατών, μας ενημέρωσε και για το έγγραφο που έλαβαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και με μεγάλης μας έκπληξη και λύπη είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία! 

Έγραψαν έξι παράγραφοί άνευ υποστάσεως, που κρύβουν την αληθινή αιτία της στάσεως τους και βάζουν προσχήματα για να κρατήσουν τα ορυχεία κλειστά, επηρεασμένοι από ένα τραγικό συμβάν το οποίο έγινε πριν χρόνια και εκτός ορυχείου! Εξάλλου τα τελευταία 70 χρόνια δεν έχουμε κανένα ατύχημα στα σμυριδορυχεία!

Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία! Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί η σμύριδα κρατάει στην ζωή τα άγονα χωριά μας, σας παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την επίλυση των αιτημάτων μας και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας».

Οπότε περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις... 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News