ΠΝΑΙ - Ανδρος: Χρηματοδότηση για τα σχολεία και η εξέλιξη του νέου σχολείου στη Χώρα

Σχολεία Ανδρος

Στο πλαίσιο της καλής και αποδοτικής συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης,συνυπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Επισκευές – συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια Δήμου Άνδρου (Δ΄φάση)», προϋπολογισμού 260.000,00 ευρώ.

Πρόκειται για την τέταρτη  Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ Περιφέρειας και ΔήμουΆνδρου για την βελτίωση των σχολικών υποδομών του νησιού, καθώς ο Δήμος Άνδρου έχει ήδηεκτελέσει έργα επισκευής και συντήρησης στις σχολικές μονάδες, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει, ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Το αντικείμενο της παρούσας σύμβασης αφορά την εκτέλεση εργασιών επισκευής του Γυμνασίου Τ.Λ. Όρμου Κορθίου και του Γυμνασίου – Τ.Λ. Γαυρίου.

Η Προγραμματική Σύμβαση είναι διάρκειας 24  μηνών και  βάσει αυτής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους 260.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο Δήμος Άνδρου, ως φορέας υλοποίησης, αναλαμβάνει την ωρίμανση και κατασκευή του έργου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας ΝοτίουΑιγαίου.

Πρόσφατα, ο κος Χατζημάρκος στα πλαίσια επίσκεψής του στην Ανδρο βρέθηκε στο εργοτάξιο, είδε την πορεία των έργων στο νέο σχολείο της Χώρας και σημείωσε μέσω της σελίδας του στα social media "Στην Ανδρο, χθές το απόγευμα, όπου απο το λιμάνι πήγαμε κατευθείαν στο εργοτάξιο του νέου σχολείου που κτίζεται στην Χώρα.

Ενα νέο σχολείο δυναμικότητας 225 μαθητών, με χρηματοδότηση απο τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μας που ο Δήμος Ανδρου μελέτησε, δημοπράτησε και επιβλέπει. Το νέο σχολείο, θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2023 και ταυτόχρονα, μέσα απο το Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Σχολικών Μονάδων που η Περιφέρεια μας έφτιαξε για την χρηματοδότηση των Δήμων που έχουν και την σχετική αρμοδιότητα, ο Δήμος Ανδρου μπαίνει στην 3η Φάση Χρηματοδότησης, αφού προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά στην απορρόφηση της 1ης και της 2ης.

Στον Δήμαρχο Ανδρου Δημήτρη Λοτσάρη και στον Επαρχο Ανδρου Δημήτρη Λάσκαρη, η δική μας δέσμευση είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό του νησιού τους, με την ίδια αγάπη και αφοσίωση που το κάνουν και αυτοί" 

 

Σημειώνεται ότι  όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών της Περιφέρειας έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα συντήρησης τα οποία είτε εκτελούν οι Δήμοι, που έχουν και την σχετική αρμοδιότητα, είτε εκτελεί η Περιφέρεια,  στις περιπτώσεις που οι Δήμου αδυνατούν, λόγω έλλειψης στελεχωμένων τεχνικών υπηρεσιών.

Με στόχο εξάλλου την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες παράγεται το εκπαιδευτικό έργο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα κονδύλι 10 εκατομμυρίων ευρώ, αποκλειστικά για έργα συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων.

Με την πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής παρέχεται στους Δήμους μια επιπλέον, σημαντική πηγή χρηματοδότησης, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων.

Τονίζεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που διεκδίκησε και πήρε χρηματοδότηση για έργα συντήρησης σχολικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι ηεπισκευή και η συντήρηση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News