Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΑνάφη – Σ. Κολυδά: "Η ζωή δεν έχει εγχειρίδιο χρήσης.. .οπότε; Carpe...

Ανάφη – Σ. Κολυδά: “Η ζωή δεν έχει εγχειρίδιο χρήσης.. .οπότε; Carpe Diem”

|

Από την πανέμορφη Ανάφη, η Σοφία Κολυδά στέλνει το δικό της μήνυμα στους υποψήφιους φοιτητές και ενόψει της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού τους λέει «Και να μην ξεχνάνε, ότι δρόμος υπάρχει για όλους, αρκεί να τον βρεις».

«Επειδή πολλά παιδιά ανησυχούν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό τους δελτίο θα ήθελα να τους πω την δική μου ιστορία. Και να μην ξεχνάνε, ότι δρόμος υπάρχει για όλους, αρκεί να τον βρεις…» Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, η Σοφία Κολυδά που μένει στην πανέμορφη αλλά … ακριτική για τα δεδομένα των Κυκλάδων, Ανάφη. Βλέποντας την αγωνία της μικρότερης αδελφής της που έδωσε φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις και με δεδομένο ότι υπολείπονται ακόμη μερικές ημέρες (20 Ιουλίου) για την οριστικοποίηση των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψήφιους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση , πήρε το θάρρος και μετέφερε στο χαρτί μέσα από την σελίδα του naxospress.gr την δική της ιστορία…

Τίτλος του κειμένου «Ενήλικη ζωή, ώρα μηδέν» και μας λέει για την δική της «μάχη».. Για τους καθηγητές που έγιναν και φροντιστές, για την επιστολή προς Πρωθυπουργό και υπουργούς μπας και διοριστεί ένας ακόμη εκπαιδευτικός ώστε να μπορεί επί .. ίσοις όροις (σ.σ. λέμε και κανένα αστείο) να συναγωνιστεί τα παιδιά από άλλα μεγαλύτερα σχολεία … Και στο τέλος; Λέει σε όλους ότι «Η ζωή έχει πολλές πόρτες και πολλά παράθυρα για να μπεις σε όποιος σημείο σε ενδιαφέρει. Τα ταλέντα σας θα αναγνωριστούν, όταν εσείς θα έχετε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να τα αναδείξετε. Η ζωή δεν έχει εγχειρίδιο χρήσης, οπότε CARPE DIEM !»

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή της Σοφίας Κολυδά προς όλους τους υποψήφιους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

“Μέρες τώρα διαβάζω οδηγίες συμπλήρωσης μηχανογραφικού, οδηγίες προς ναυτιλομένους γονείς, διαφημιστικά ιδιωτικών σχολών και παρατηρώ τις ποικίλες αντιδράσεις γονέων , μαθητών και παρατηρητών.

Δεν είναι μόνο η μετάβαση της σχολικής βαθμίδας που τους ανησυχεί θεωρώ, αλλά και η μετάβαση στην ενήλικη ζωή. Εκεί δηλαδή, που οι αποφάσεις βαραίνουν το ίδιο το άτομο και μαθαίνει να ασκεί την αυτοκυριαρχία του.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, όσα δηλαδή πέρασα και εγώ απ αυτήν την κατάσταση, παρατηρώ τους ανωτέρω μέχρι που φέτος έλαχε να είναι και 3η κατά σειρά αδερφή μου. Ένιωθα τις αγωνίες της, έβλεπα τους κόπους της και την αλλαγή κέντρου προσοχής της.

Σαν μεγάλη αδερφή αλλά και λίγο μαμά για εκείνη προσπαθούσα να την κάνω να νιώσει ασφάλεια και να είναι δυνατή με όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα της. Έγραψα και εγώ πανελλήνιες εξετάσεις, μα μόνο στην γλώσσα. Το μόνο που έβλεπα ήταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου της , και την απώλεια άγχους. Την θαύμαζα σκεπτόμενη το δικό μου άγχος κάθε φορά που δίνω εξετάσεις ακόμα και μέχρι τα 27 μου.

Ποιο εκπαιδευτικό σύστημα θα μπορούσε να συναξιολογίσει την ικανότητα της Α να οδηγά καΐκι; Την Π που μπορεί από μικρή ηλικία να ”κρατήσει” ένα ολόκληρο μαγαζί μόνη της; Τον Γ που μπορεί με μεγάλη άνεση να φτιάξει οτιδήποτε ηλεκτρονικό;

Στην Ελλάδα , σίγουρα κανένα. Παρ’ ότι η μετάβαση από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι λίγο ”άτσαλη”, τα Πανεπιστήμια μας χαίρουν αρτιότητας κατά το πλείστον. Επειδή πολλά παιδιά ανησυχούν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό τους δελτίο θα ήθελα να τους πω την δική μου ιστορία. Και να μην ξεχνάνε, ότι δρόμος υπάρχει για όλους, αρκεί να τον βρεις.

Πίσω στο 2010, καθώς έγραφα επτά (7) μαθήματα στις πανελλήνιες, τα τέσσερα (4) εκ των οποίων δεν τα διδασκόμουν στο σχολείο. Φροντιστήριο δεν είχαμε, οι ίδιοι οι καθηγητές μου, ανιδιοτελώς που προσέφεραν τις γνώσεις τους .

Ο κ. Θοδωρής Παράσχος με δίδασκε Φυσική κατεύθυνσης, όντας Γεωλόγος. Βλέπετε, το υπουργείο τους θεωρούσε ισοδύναμους, οπότε , διαβάζαμε παρέα. Η κ. Ιωάννα Σωτηρίου μου δίδασκε οικονομικά και διοίκηση μέσω skype, όντας αναπληρώτρια η οποία έκανε μεταπτυχιακό στην Ρόδο. Κάπου στον Ιανουάριο, αφού πολλάκις είχα ενοχλήσει η ιδία υπουργούς και ο διευθυντής μου κ. Διονύσης Μαρούλης τους αρμόδιους για την παιδεία, αποφασίσαμε να στείλω η ίδια επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, κοινοποιώντας την σε 12 γραφεία μεταξύ αυτών υπουργών παιδείας, βουλευτών Κυκλάδων και άλλων.

Το αποτέλεσμα ήταν να μου στείλουν καθηγητή μέσα σε 15 μέρες. Την κ. Αναστασία Παπαδοπούλου που ήρθε στην Ανάφη ωσάν Ανάσταση για μένα. Έγραψα 12.233 μόρια , πέρασα στο ΤΕΙ Χαλκίδας Λογιστικής και δεν κοίταξα ξανά μόρια και σχολές. Ότι με ενδιέφερε, ασχολήθηκα. Θέατρο, ψυχολογία, δίπλωμα σκαφών, πολιτικά ζήτημα , αρθρογραφία. Τίποτα δεν μπορούσε να μπει εμπόδιο.

Μπορούσα να φτάσω μέχρι εκεί που μπορούσα να σκεφτώ. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, τα καλοκαίρια δούλευα στο εστιατόριο της μητέρας μου, όπου έφτασα στο σημείο να ασχολούμαι μόνο εγώ με τα θέματα διοίκησης. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 εκλέχτηκα δημοτική σύμβουλος και πλέον περιμένω τον διορισμό μου στον Δήμο Ανάφης .

Γυρνάω εκεί που ξεκίνησα, χωρίς να με εμποδίζει να κάνω μεταπτυχιακά, αλλά και ότι άλλο εμπνευστώ. Αυτό που έγινα το οφείλω στους γονείς μου, που δεν με πίεσαν ποτέ, αλλά περισσότερο στους καθηγητές μου. Που μου έμαθαν να μην το βάζω κάτω παρά την όποια δυσκολία συνάντησα.

Αν τα καταφέρνω εγώ , μπορείτε και εσείς. Η ζωή έχει πολλές πόρτες και πολλά παράθυρα για να μπεις σε όποιος σημείο σε ενδιαφέρει. Τα ταλέντα σας θα αναγνωριστούν, όταν εσείς θα έχετε τα κατάλληλα εφόδια ώστε να τα αναδείξετε.

Η ζωή δεν έχει εγχειρίδιο χρήσης, οπότε CARPE DIEM !”

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο