Ελλάδα - Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται σήμερα - με SMS - οι βάσεις;

Πανελλαδικές

Όλοι στα κινητά σας….  Λήγει – όπως όλα δείχνουν -  σήμερα Παρασκευή 27 Αυγούστου η αγωνία των υποψηφίων οι οποίοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ολοκλήρωσαν όλες τις διαδικασίες και εκτός απροόπτου, θα κοινοποιήσουν τα ονόματα των επιτυχόντων και τις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης αναμένονταν να εκδοθεί και σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους για την ημερομηνία των αποτελεσμάτων η οποία εφόσον υπάρξει κάποιο σοβαρό κώλυμα θα παραταθεί έως την ερχόμενη Δευτέρα. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όπως τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα πανεπιστήμια (20.000 - 30.000 άτομα) καθώς και εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κενών θέσεων σε σχεδόν 150 τμήματα.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεκάδες τμήματα θα έχουν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων (ή και κανένα νέο φοιτητή) γεγονός, που θα τα φέρει σύντομα σε δυσχερέστατη θέση αφού η λειτουργία τους θα επανεκτιμηθεί. Το σίγουρο είναι ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα προκαλέσει νέες συζητήσεις σχετικά με το σύστημα εισαγωγής, που εφαρμόστηκε φέτος - με την καθιέρωση της ΕΒΕ- και τις βελτιώσεις, που πρέπει να γίνουν αλλά και με το μέλλον δεκάδων πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία όπως όλα δείχνουν θα εξαφανιστούν από τον χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ, την οποία ήδη σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όσο για τους φετινούς χιλιάδες υποψήφιους οι οποίοι θα αποκλειστούν από τα ΑΕΙ, από σήμερα θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις όσον αφορά στις σπουδές τους καθώς τα περιθώρια δεν είναι πολλά και είτε θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις του χρόνου είτε θα κατευθυνθούν, προς τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ. Οι επιλογές αυτές βέβαια αφορούν μόνο όσους μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά αφού σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούνται δίδακτρα.

Πότε ανακοινώθηκαν οι βάσεις τα προηγούμενα χρόνια:

2020: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 

2019: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019

2018: Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018

2017: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017

2016: Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

2015: Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

2014: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

2013: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

 

Εγγραφές στα ΑΕΙ - Αιτήσεις μετεγγραφής

Τις επόμενες μέρες και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το υπουργείο Παιδείας, θα ενημερώσει σχετικά με τις ημερομηνίες για την ηλεκτρονική εγγραφή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια και αργότερα τις προθεσμίες για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να πάρουν μετεγγραφή.    
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News