Ελλάδα - Πανελλαδικές: Στο ΣτΕ οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων για την ελάχιστη βάση

Παιδεία

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να ξεκίνησαν σήμερα, όμως θα υπάρχει συνέχεια και σε επίπεδο δικαστικών αιθουσών. Ο λόγος;  Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η πρόβλεψη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Νόμος 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και η από 13.5.2021 υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ζητούν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων.

Οι συγκεκριμένοι μαθητές συνήθως εργάζονται τις πρωινές ώρες ή έχουν άλλους οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους που δεν μπορούν να φοιτήσουν στα ημερήσια Λύκεια. Ετσι για αυτούς, όπως λένε οι γονείς, το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο έδινε μπόνους στις πανελλαδικές, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων. 

Με την κατάργηση του μπόνους και με την όλη φιλοσοφία του νέου νομοθετικού πλαισίου, όπως λένε, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων. Αναφέρουν επίσης ότι οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσεώς τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη τους αντίδραση... Στις 12 Απριλίου είχαν προχωρήσει σε απεργία για το ίδιο θέμα αλλα και για δύο ακόμη... Τότε είχαμε αναφέρει σε δημοσίευμα στο naxospres.gr "Η αρχή έγινε με την απόφαση για την εισαγωγή μεσούσης της σχολικής χρονιάς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που φέρνει σε δύσκολη θέση τους μαθητών των Εσπερινών Λυκείων σε σχέση με τους μαθητές των ημερήσιων σχολείων. Με τη θέσπιση όμως της ΕΒΕ, ακυρώνονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές αυτούς που είχε θεσπίσει η πολιτεία με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και έρχεται εξομοίωση των Εσπερινών και Ημερήσιων Λυκείων, ως προς τους όρους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Επίσης, το σύνολο σχεδόν των μαθητών στα Εσπερινά Λύκεια έχει αποκλειστεί από την επιδότηση των 200 ευρώ για την αγορά tablets κάτι που σίγουρα δεν είναι δίκαιο καθότι οι μαθητές είναι ... μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας ή οικονομικής ικανότητες καθότι ως επί τω πλείστον είναι εργαζόμενοι. Και το 3ο θέμα είναι η διά ζώσης εκπαίδευση. Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων ζητούν την παράταση των διαδικτυακών μαθημάτων μέχρι να υπάρξει πραγματική ύφεση της πανδημίας... Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν οικογένειες και είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος όχι μόνο θα κλείσει το τμήμα αλλά θα δημιουργηθούν προβλήματα στην οικογένεια και στην εργασία από τη στγμή που θα χαθούν μεροκάματα, το λιγότερο δέκα... 

Για τους λόγους αυτούς (και έχοντας ως αρωγό την απόφαση του Υπουργείου για παράτααση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Σχολεία δεύτερης Ευκαιρίας) οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων (ανάμεσά τους και οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Νάξου) ζητούν την εξαίρεση από την διά ζώης εκπαίδευσης".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News